Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Olivier
5 min read

Het is logisch dat je je zorgen maakt als je flauwvalt tijdens de zwangerschap, maar in feite is dit een veel voorkomende kwaal die bij zwangere vrouwen voorkomt. Zo word je niet alleen sneller duizelig als je zwanger bent, maar kun je ook flauwvallen tijdens alle drie de trimesters van een zwangerschap. Duizeligheid en flauwvallen is erg vervelend voor de moeder, maar het is niet schadelijk voor de ongeboren baby. 

Ben jij regelmatig duizelig en heb je soms het idee dat je flauw gaat vallen, of ben je al eens flauwgevallen tijdens de zwangerschap? Lees dan meer over flauwvallen tijdens de zwangerschap op deze pagina en je weet precies wat er met je aan de hand is en waarom je sneller flauwvalt tijdens de zwangerschap. 

De oorzaken van flauwvallen tijdens de zwangerschap

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen die ervoor zorgen dat je duizeliger bent tijdens de zwangerschap en mogelijk flauw valt als je zwanger bent. De meest voorkomende oorzaak van duizeligheid en flauwvallen tijdens de zwangerschap, is het feit dat je lichaam meer bloed moet rondpompen. Hierdoor komt er soms wat minder bloed bij de hersenen, waardoor je duizelig wordt of flauw valt.

Enkele andere mogelijke oorzaken van duizeligheid en flauwvallen tijdens de zwangerschap, zijn de volgende:

Ben je vaak duizelig of val je vaak flauw, dan komt dit mogelijk door een van deze minder voorkomende oorzaken. De beste manier om erachter te komen waarom je vaak duizelig bent en mogelijk vaak flauw valt, is door naar de dokter te gaan en hier een onderzoek te laten starten naar jouw gezondheid. 

Flauwvallen tijdens de zwangerschap: de symptomen

Er zijn diverse fysieke symptomen die vooraf gaan aan ernstige duizeligheid en flauwvallen en die jou kunnen waarschuwen voor een mogelijke val. De belangrijkste symptomen die je kunt herkennen als je duizelig gaat worden of mogelijk flauw gaat vallen, zijn de volgende:

 • Heftig transpireren
 • Het zien van zwarte vlekken voor de ogen
 • Zware hoofdpijn
 • Het zien van sterretjes voor de ogen
 • Wit wegtrekken
 • Hyperventilatie of een angstig gevoel
 • Vermoeidheid
 • Lichtheid in het hoofd
 • Trillende handen

Heb je te maken met een of meerdere van deze klachten, dan is de kans groot dat je snel duizelig gaat worden en mogelijk zelfs flauwvalt. Ga zitten of liggen en voorkom zo dat je een pijnlijke val maakt als je inderdaad flauwvalt. 

Tips om duizeligheid en flauwvallen tijdens de zwangerschap te voorkomen

Ben jij regelmatig duizelig en ben je al eens flauwgevallen tijdens de zwangerschap? Gebruik dan onderstaande tips om duizeligheid en flauwvallen in de toekomst te voorkomen. 

 • Tip 1: zorg voor voldoende rust. Zeker als je zwanger bent, heb je veel rust nodig. Het is dan ook belangrijk om voldoende te slapen in de nacht, maar ook overdag niet te veel dingen in te plannen.
 • Tip 2: doe alles op een lager tempo en maak geen plotselinge bewegingen. Hierdoor hebben de hersenen minder snel last van een tekort aan bloed, waardoor je minder snel duizelig wordt en minder snel flauwvalt. 
 • Tip 3: eet regelmatig en gezond. Eet niet te grote hoeveelheden, eet voldoende groene groenten, fruit en volkorenproducten en je bent al minder snel duizelig en zal ook minder snel flauwvallen. 
 • Tip 4: neem altijd iets te eten mee voor onderweg. Ook als je maar even op pad gaat, kun je plotseling flauw worden en behoefte krijgen aan voedsel. Neem daarom altijd iets mee voor onderweg, zoals fruit of een koek. 
 • Tip 5: drink veel water. Water drinken is altijd belangrijk en zeker tijdens de zwangerschap, maar het is nog belangrijker als je regelmatig flauw wordt tijdens de zwangerschap en wel eens flauwgevallen bent. 
 • Tip 6: neem druivensuiker op het moment dat je duizelig begint te worden en ga rustig zitten of liggen. Door druivensuiker te nemen, krijg je wat meer energie en vermindert de duizeligheid.
 • Tip 7: sta langzaam op. Sta je sneller op, dan maak je een te abrupte beweging en kun je sneller duizelig worden. 
 • Tip 8: neem ijzertabletten tegen bloedarmoede en gebruik eventueel ook andere extra voedingssupplementen om je beter te voelen tijdens de zwangerschap. 
 • Tip 9: ga regelmatig naar buiten voor frisse lucht en lucht alle kamers van je huis goed om voldoende frisse lucht te krijgen. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…