Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Week van de migraine: last van hoofdpijn? Dit zijn de mogelijke oorzaken en zo weet je of je migraine hebt!

Olivier
5 min read

Helaas heeft iedereen er wel eens mee te maken: hoofdpijn. Hoofdpijn is niet alleen vervelend, maar kan ook echt het dagelijkse functioneren beïnvloeden en ervoor zorgen dat je minder goed kunt werken, kunt sporten of leuke dingen kunt doen. Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn en meestal wordt de pijn in het hoofd door een onschuldig achterliggend probleem veroorzaakt.

Welke mogelijke oorzaken de pijn in jouw hoofd kunnen veroorzaken, welke soorten hoofdpijnen er zijn en wat hoofdpijn tijdens de zwangerschap betekent, lees je op deze pagina. Heb je op dit moment te maken met hoofdpijn, dan kun je de informatie op deze pagina gebruiken om meer te weten te komen over de oorzaak van jouw hoofdpijn en de soort pijnklachten die je voelt in het hoofd.

De mogelijke oorzaken van hoofdpijn

Er zijn vele mogelijke oorzaken van hoofdpijn aan te wijzen en de meeste achterliggende oorzaken van hoofdpijn zijn helemaal niet ernstig. Enkele zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij pijn krijgt in je hoofd, zijn de volgende:

 • Psychische spanningen
 • Oververmoeidheid
 • Slecht zien of andere oogaandoeningen
 • Vermoeide ogen
 • Bloedarmoede
 • Het nuttigen van te veel cafeïne
 • Tandenknarsen
 • Gespannen nek- en schouderspieren
 • Stress
 • Inspanningen, zoals sporten
 • Wonen of werken in een slecht geventileerde ruimte
 • Hoofdletsel
 • Een voedselallergie
 • En zo kunnen we nog even doorgaan…

Zoals je ziet, kan jouw hoofdpijn verklaard worden door vele verschillende oorzaken die helemaal niet ernstig of gevaarlijk zijn. Slechts in uitzonderlijke gevallen is er sprake van een ernstig of gevaarlijk achterliggend probleem van de hoofdpijn, zoals een hersentumor.

Door de vele oorzaken van hoofdpijn, komen veel mensen er vaak helemaal niet achter waarom ze hoofdpijn hebben. Alleen als je van jezelf weet dat je last krijgt van hoofdpijn als je moe bent of als je ogen moe zijn, is het gemakkelijker om te bepalen waar jouw pijnlijke hoofd door veroorzaakt wordt. Heb je slecht sporadisch last van hoofdpijn, dan is het achterhalen van de mogelijke oorzaak veel lastiger.

De verschillende soorten hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn waar je mee te maken kunt krijgen. Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillende soorten hoofdpijn, worden de belangrijkste soorten hoofdpijn in onderstaande alinea’s beschreven.

Spanningshoofdpijn

Als je te maken hebt met spanningshoofdpijn, heb je een drukkende, knellende of klemmende hoofdpijn die aanvoelt alsof je een strakke band om het hoofd hebt. De hoofdpijn kan enkele minuten duren, maar kan ook enkele dagen aanhouden. Bij gewone lichamelijke inspanning zoals het oplopen van de trap wordt de pijn niet erger, waardoor het mogelijk is om gewoon door te gaan met de dagelijkse gang van zaken als je last hebt van deze vorm van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een aanhoudende spanning van de nek- en schouderspieren, bijvoorbeeld tijdens het werken achter de computer of het uitvoeren van andere werkzaamheden waarbij de nek- en schouderspieren steeds aangespannen zijn.

Hoofdpijn in het achterhoofd

Heb je hoofdpijn in het achterhoofd, dan komt dit vaak door het overbelasten van de nekspieren en/of de schouderspieren. Span je de nek- of schouderspieren te veel aan, dan voel je dit namelijk niet alleen in de spieren zelf. De pijn kan ook uitstralen naar het achterhoofd, waar het voor een vervelende hoofdpijn zorgt.

Hoofdpijn in het voorhoofd

Heb je last van hoofdpijn in het voorhoofd, dan komt dit vaak door problemen met de ogen. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn in het voorhoofd als je niet goed ziet, maar ook als je een oogaandoening hebt of als je ogen gewoon moe zijn. Doe je de ogen even dicht om de ogen tot rust te laten komen, dan gaat de hoofdpijn vaak vanzelf weg. Veel mensen die lang achter de computer zitten op het werk, krijgen last van hoofdpijn in het voorhoofd door vermoeide ogen.

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die zich uit in aanvallen van hoofdpijn die tussen de vier uur en drie dagen kunnen duren. De pijn in het hoofd zit vaak aan één kant van het hoofd en voelt als een aanvalsgewijze, kloppende of bonkende pijn. De pijn is zo hevig, dat je normale activiteiten moet staken en alleen maar in bed kunt liggen. De klachten kunnen gepaard gaan met misselijkheid en eventueel overgeven, maar dit is niet altijd het geval. Soms kun je een aankomende migraineaanval herkennen door middel van diverse voortekenen, waaronder stemmings-, reuk- of smaakveranderingen en het zien van flitsen, golvende beelden of schitteringen.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

De zwangerschap brengt diverse kwaaltjes met zich mee en één van deze kwaaltjes is hoofdpijn. Zeker in het eerste trimester van de zwangerschap komt hoofdpijn veel voor en in de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken over jouw pijnlijke hoofd. Houdt de hoofdpijn echter langer dan vier uur aan of ervaar je ook andere klachten in combinatie met de hoofdpijn, dan is het verstandig om met jouw klachten naar de dokter te gaan.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…