Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Week van de migraine: migraine in cijfers

Camille
6 min read

Het is vandaag de laatste dag van Week van de Migraine 2020. Dit jaar stond die week helemaal in thema van (samen)werken met migraine. Met deze sensibiliseringscampagne willen de organisatoren, apothekersverenigingen Ophaco en APB en GSK Consumer Health, collega’s en bazen bewuster maken van de ernst van migraine.

Ruim één miljoen Belgen lijdt aan migraine, dat is één op elf. Het is vooral belangrijk om te weten wat migraine nu juist is. Migraine en hoofdpijn worden vaak verward met elkaar, toch zijn dit geen synoniemen. Migraine is een chronische ziekte en hoofdpijn is daar slechts een symptoom van. Migraine komt altijd voor in de vorm van aanvallen en kent dus een duidelijk begin- en eindpunt. De hoofdpijn tijdens migraine is meestal bonzend en hevig en zit langs één kant van het hoofd. Migraine kent wel een persoonlijk karakter en uit zich daardoor vaak in verschillende vormen, afhankelijk van persoon tot persoon.

Voor de achtste editie van Week van de Migraine kozen de organisatoren de slogan: ‘Hoe mijn migraine en ik samenwerken!’. Migraine blijft op het werkveld een taboe en dat wil deze actie doorbreken. 75% van de migrainepatiënten kreeg namelijk al eens een aanval op het werk. Toch verbergt één op drie migrainepatiënten de ziekte voor zijn of haar baas uit schrik voor negatieve gevolgen en opmerkingen. Amper 15% vindt een migraineaanval en reden om te stoppen met werken.

Migraine is zeer persoonlijk en wordt door verschillende triggers uitgelokt. De vorige Week van de Migraine in 2019 stond helemaal in teken van de verschillende soorten triggers en het belang van ze te (h)erkennen. Zes op tien migrainepatiënten weten namelijk niet of amper welke triggers hun migraine uitlokken. En een op zes negeert zelfs hun triggers. De drie grootste boosdoeners zijn stress, slecht of te weinig slapen en fel licht. Maar ook voeding en alcohol, medicatie, langdurig naar een scherm kijken en het weer zijn mogelijke triggers. Je persoonlijke triggers leren kennen is belangrijk om ook een juiste behandeling uit te werken.

Een migraineaanval kan 4 tot 72 uur duren en bestaat meestal uit vier fasen. De waarschuwingsfase kan enkele uren tot zelfs dagen voor een aanval voorkomen. Tijdens deze fase kan het humeur veranderen, verlies van smaak optreden en is men vaak vermoeid. Daarna volgt de aurafase, hierin treden stoornissen in het zien op. Die kunnen verschillen van lichtflitsen en schitteringen tot zwarte of witte vlekken op het gezichtsveld. In de hoofdpijnfase is er een kloppende of bonzende pijn langs één kant van het hoofd en is men vaak misselijk. De laatste fase, de herstelfase, duurt gemiddeld één tot twee dagen. In deze fase is de migrainepatiënt nog vermoeid en kan zich moeilijk concentreren.

Het zijn vooral vrouwen die door migraine worden getroffen. Maar liefst 85% van alle migrainepatiënten ter wereld is vrouw. Dat komt omdat, behalve erfelijk bepaald, migraine ook een stuk hormonaal is. Meestal komen migraineaanvallen bij vrouwen het vaakste voor tijdens de eisprong of menstruatie. Om erachter te komen wat een migraineaanval nog uitgelokt, kan je best een migrainedagboekje bijhouden. Daarin houd je dagelijks bij wat je gegeten en gedaan hebt om te ontdekken waardoor je een migraineaanval krijgt.

Amper 27% van de migrainepatiënten blijft thuis bij een migraineaanval. Nochtans is het bijna onmogelijk om op een normale manier te functioneren tijdens zo’n aanval. Dokters en apothekers raden ook aan om tijdens een migraineaanval zo veel mogelijk te rusten en prikkels te vermijden. Ook de uren en dagen na een migraineaanval blijft een patiënt vaak moe en ongeconcentreerd. 11% van de migrainepatiënten geeft ook aan dat hij of zij geen begrip krijgt van oversten of collega’s.

Heb je nog vragen over migraine of heb je soms migraineaanvallen? Neem dan best contact op met je huisdokter of apotheker. Alle info over de Week van de Migraine vind je via www.migraine-info.be.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…