Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Week van de migraine: wanneer spreek je van chronische migraine en wat kan je eraan doen?

Gezond.be
9 min read

15% van de Belgen lijdt aan migraine. 2% onder hen kent meer dagen met hoofdpijn dan zonder. Indien dat het geval is, spreekt men van chronische migraine. De aandoening treft voornamelijk mensen tussen 15 en 60 jaar oud. Voor die actieve bevolkingsgroep die werkt, studeert of kinderen opvoedt, strooit migraine roet in het eten.

Migraine en mythes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoog tijd om de nodige info op een rijtje te zetten.

Wat is (chronische) migraine?

Migraine is een hersenaandoening van het centrale zenuwstelsel dat uitermate pijnlijk kan zijn. Een migraineaanval uit zich niet altijd op dezelfde manier. Het opvallendste symptoom is kloppende pijn aan één zijde van het hoofd. Bepaalde mensen voelen zich ook misselijk en hebben neiging om te braken. Doordat migraine bij elke patiënt andere symptomen vertoont, is het moeilijk om de aandoening te definiëren. Men spreekt van een migraineaanval indien bovenstaande klachten gecombineerd worden.

Migraine is chronisch indien de patiënt meer dan de helft van de maand aanvallen heeft, wat een serieuze impact heeft op het dagelijkse leven.

Wat zijn de kenmerken van migraine?

  • Migraine komt voor in aanvallen die 4 tot 72 uur duren.
  • De heftig bonzende of kloppende hoofdpijn is meestal aanwezig aan één kant van het hoofd.
  • De kans is groot dat de patiënt zich misselijk voelt wat vaak gepaard gaat met overgeven.
  • Elke aanval bestaat uit een aantal fasen die niet bij elke patiënt in gelijke mate aanwezig zijn.

Wat zijn de verschillende fasen van een migraineaanval?

Waarschuwingsfase

Een groot deel van de migrainepatiënten merkt aan bepaalde factoren dat er een migraineaanval op komst is. Het is voor hen belangrijk om die voortekenen te herkennen zodat ze tijdig actie kunnen ondernemen. Die voortekenen ontstaan enkele dagen maar soms ook enkele uren voor de hoofdpijn begint. Mogelijke signalen zijn:

  • Behoefte aan rust
  • Vaak plassen
  • Vocht ophouden
  • Hongergevoel
  • Het koud hebben
  • Overmatige aanmaak van speeksel
  • Overdreven veel energie hebben
  • Rode ogen
  • Bleek zien
  • Stemmingsverandering
  • Wazig zien
  • Vermoeidheid

Aurafase

De tweede fase komt bij ongeveer 15% van de migrainepatiënten voor. In die fase treden tijdelijk een aantal neurologische verschijnselen op, men noemt dat ‘auraverschijnselen’. Een aura gaat ongeveer een uur voor de migraineaanval van start en verdwijnt eens de hoofpijn komt opzetten. Auraverschijnselen zijn niet gevaarlijk maar kunnen de patiënt wel veel angst bezorgen. Mogelijke tijdelijke neurologische verschijnselen die optreden zijn:

  • Het zien van lichtflitsen, vlekken, sterretjes of patronen
  • Gezichtsvelduitval
  • Tintelingen aan één kant van het lichaam
  • Krachtsvermindering
  • Spraakstoornissen

Hoofdpijnfase

In de derde fase doet de kloppende of bonzende hoofdpijn zijn intrede. Dat gaat vaak gepaard met braken, misselijkheid of diarree. Indien de patiënt niet in behandeling is, kan die fase 72 uur duren.

Herstelfase

In de laatste fase neemt de hoofdpijn af. De migrainepatiënt valt eindelijk in slaap en ontwaakt met een lichte hoofdpijn. De herstelfase duurt meestal 1 à 2 dagen. De patiënt ondervindt vaak concentratieproblemen en is erg prikkelbaar en vermoeid.

Wat zijn de meest voorkomende triggers van migraine?

De oorzaken voor een migraineaanval zijn erg persoonlijk. Het is dan ook onmogelijk om een lijstje te maken van alle factoren die migraine prikkelen aangezien elk individu reageert op een andere combinatie van factoren.

Wij zetten de mogelijke uitlokkende factoren op een rijtje, maar de patiënt zal dus op termijn zelf moeten uitzoeken welke bij hem of haar van toepassing zijn:

  • Stress is een bepalende factor voor 70% van de mensen met migraine.
  • Natuurlijk licht, felle lampen en knipperlichten triggeren migraine.
  • Een onregelmatig slaappatroon is een mogelijke aanleiding van migraine.
  • Bij 1 op 3 patiënten is dehydratatie een stimulans voor bonkende hoofpijn.
  • Uit verschillende studies blijkt dat vrouwen 3 keer meer kans hebben op migraine dan mannen. Bij veel vrouwen is dat vooral het geval tijdens hun menstruatie.
  • Het negatieve effect van alcohol is bewezen.
  • Bepaalde geuren kunnen receptoren activeren die op hun beurt migraine uitlokken.
  • Hitte, onweer en veranderingen in luchtdruk zijn bekende prikkels.  

Bepaalde uitlokkende factoren, zoals weersveranderingen, heeft de migrainelijder niet in de hand. Hetzelfde geldt voor emotionele triggers. Triggers die wel kunnen worden vermeden zijn te weinig slaap, alcoholgebruik en felle verlichting.

Hoe ziet de behandeling van migraine eruit?

De behandeling van migraine is tweeledig:

Preventieve behandeling

De behandelende arts schrijft medicijnen voor die als doel hebben mogelijke migraineaanvallen te voorkomen. Dat kunnen bètablokkers, anti-epilepsiemiddelen of calciumkanaalblokkers zijn. Dat type behandeling wordt overwogen bij migrainepatiënten die twee of meer aanvallen per maand hebben en onvoldoende reageren op de aanvalsmedicatie.

Aanvalsbehandeling

Met een medicamenteuze behandeling tracht men een aanval te onderdrukken. Om een migraineaanval te stoppen, combineert men een pijnstiller met middelen tegen misselijkheid. Indien dat zijn vruchten niet afwerpt, schakelt men over naar antimigrainemiddelen, de zogenaamde triptanen.

Wat doen triptanen?

Een triptaan vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij een migraineaanval worden verwijd en pijn veroorzaken. Het geneesmiddelen zorgen er ook voor dat het ‘pijnbericht’ via de zenuwen minder sterk in de hersenen aankomt. Voor meer informatie raden we je aan een specialist te raadplegen.

Zo kan je migraine proberen te voorkomen

Breng de triggers in kaart

Een tip kan zijn om alle migraineaanvallen bij te houden in een dagboek. Duid de dagen waarop je een aanval had aan in je agenda en geef de intensiteit van de pijn een score van 0 tot 10. Noteer welke medicatie je hebt genomen, wat je ervoor gedaan hebt, hoeveel uren je geslapen hebt, wat je gegeten hebt… Dankzij die informatie kan je achterhalen wat jouw mogelijke triggers zijn en kan je hier zoveel mogelijk op inspelen.

Krik je hoeveelheid Q10 op

Een van de hoofdoorzaken van migraine is mitochondriale disfunctie. De ubiquinolvorm van het co-enzym Q10 helpt bij het behoud van gezonde en sterke mitochondriën waardoor de lengte en de hevigheid van een migraineaanval verminderd wordt. Een voedingssupplement met Ubiquinol kan dus soelaas bieden.

Overweeg je om voedingssupplementen of capsules met Ubiquinol te beginnen innemen? Ga op de verpakking van de supplementen dan zeker op zoek naar de vermelding ‘KANEKA’. Het Japanse bedrijf Kaneka is namelijk gespecialiseerd in het produceren van bio-identiek Ubiquinol. Aangezien de productie hiervan vrij complex is, worden er ook heel wat kwalitatief minderwaardige producten verkocht. Het gaat hierbij vaak om namaakproducten die afkomstig zijn uit China. Met een ‘KANEKA’-seal ben je dus zeker dat je goed zit. 

Farmaceutische bedrijven die Kaneka-Ubiquinol verwerken in hun voedingssupplementen zijn onder andere Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceWHC Labs en Pileje

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…