Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

GETUIGENIS Famke (43) lijdt aan migraine: ‘Het onvoorspelbare is bijna erger dan de pijn’

Anaïs Foriers
4 min read

Een op vijf Belgen heeft gedurende zijn leven last van migraine. Onder hen ook onze voormalige hoofdredactrice Famke Robberechts. In deze column vertelt ze over de impact van de ziekte op haar leven. ‘In mijn omgeving weten niet zoveel mensen dat ik migrainepatiënt ben. Het blijft toch een beetje de kwaal van de ‘oude zagen’.’ 

Famke: ‘Mijn eerste migraineaanval kreeg ik toen ik veertien was en ik herinner me het moment alsof het gisteren was. Ik werd ’s morgens wakker van een priemende pijn in mijn slaap en tegelijkertijd was ik kotsmisselijk. Ik dacht werkelijk dat ik dood zou gaan, zoveel pijn had ik en zo beroerd voelde ik me.

Ondertussen leef ik al bijna 20 jaar met een metgezel die voor de buitenwereld even onzichtbaar is als hij voor mij aanwezig is. Want bijna nog lastiger dan de pijn die hij brengt, is zijn grillige en onvoorspelbare karakter. Ik ben ooit eens bijna een jaar migrainevrij geweest en plots dook hij weer op uit het niets. Momenteel heb ik een tweetal aanvallen per maand maar morgen kan ik er twee op een dag hebben of zes maanden geen enkele. Door zijn onvoorspelbaarheid draag ik hem overal mee en zit hij voortdurend op mijn schouder.

Ik heb me als adolescent neurologisch binnenstebuiten laten keren, want ik kon er heel moeilijk vrede mee nemen dat ik afhankelijk was van een pijnlijke kwaal die me op de meest onmogelijke momenten besprong en me urenlang doodziek liet voelen. Het resultaat van al deze onderzoeken was dat ik een ‘atypische, erfelijke migraine heb die vooral uitgelokt wordt door emotionele  en hormonale schommelingen’, een gewone dag in ieders leven dus… . 

Migraine genezen of zelfs maar voorkomen is bijna onmogelijk, want er zijn bijna evenveel triggers (uitlokkende factoren) als er migrainepatiënten zijn: kaas, noten, chocolade, rode wijn, ontspanning, stress, sporten, … you name it en iemand krijgt er wel migraine van. 

Vooral rond mijn dertigste waren de aanvallen het ergst en kon ik bij een aanval niets anders doen dan een zware pijnstiller nemen en ùrenlang in een stille, donkere kamer gaan liggen en wachten tot de aanval minderde. Niet altijd even handig als fulltime werkende, jonge moeder. 

Gelukkig is mijn migraine doorheen de jaren wel wat milder van karakter geworden. De verschrikkelijke hoofdpijn en misselijkheid zijn de laatste jaren afgenomen tot voornamelijk oogmigraine, wat ook een raar beestje is: ik begin eerst vlekken in mijn gezichtsveld te zien, waarna ik ongeveer een halfuur bijna blind ben aan één oog. Samen met de terugkomst van mijn zicht begint ook de hoofdpijn op te zetten, maar die is doffer en makkelijker te beheersen met een pijnstiller. Met dit soort van aanvallen kan ik ‘gewoon’ blijven functioneren en dat is al een enorme vooruitgang. 

In mijn omgeving weten niet zoveel mensen dat ik migrainepatiënt ben (het woord alleen al), ik praat er ook niet graag over. Het blij toch een beetje de kwaal van ‘oude zagen’. Maar als ik lees dat dertig procent van de vrouwen ooit in haar leven geconfronteerd wordt met migraine, vind ik wel dat ik me moet ‘outen’. Bij dezen dus: ik ben Famke, ik ben 43 jaar en ik heb migraine. 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…