Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: 33% van de migrainepatiënten praat er liever niet over

Sien Vanneste
2 min read

Vandaag gaat de week van de primaire hoofdpijn van start. Tijdens deze week wil patiëntenvereniging Hoofd-Stuk vzw mensen beter informeren over migraine en clusterhoofdpijn. Dat dat nog steeds nodig is, blijkt overigens uit de cijfers van een gloednieuw iVOX-onderzoek.

iVOX deed onderzoek in Vlaanderen naar het stigma dat nog steeds rond primaire hoofdpijn hangt. Daaruit blijkt dat 40% van de patiënten denkt dat hun vrienden en familie het saai of vervelend vinden om over hun migraine te horen. 33% praat er dan ook liever niet over. De meerderheid van de ondervraagden voelt zich ook schuldig als anderen rekening houden met hun migraine of clusterhoofdpijn. Zo’n 25% verzint een excuus om afspraken af te zeggen.

Aandachtzoekers

Bij niet-patiënten is de kennis rond migraine eerder beperkt. 75% geeft zelf aan er te weinig over te weten. De gemiddelde lengte van een migraineaanval wordt dan ook enorm onderschat en stress wordt door 70% van de niet-patiënten als belangrijkste oorzaak gezien. 25% van de mensen die geen migraine of clusterhoofdpijn heeft, gelooft dat de ziekte vaak als excuus wordt gebruikt en ongeveer 20% vindt migrainepatiënten aandachtzoekers. Ondanks het feit dat onze kennis rond migraine vrij beperkt is, kent 60% van de Vlamingen wel iemand die lijdt aan de ziekte. De week van de primaire hoofdpijn is dus meer dan welkom om wat meer kennis rond het onderwerp te vergaren.

Lees ook:

Evy Gruyaert getuigt over migraine: ‘Nog liever elke dag bevallen dan elke dag een aanval’ + de neuroloog legt uit hoe je je leven met de ziekte draaglijk maakt

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…