Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom Q10 jouw immuunsysteem een boost geeft

8 min read

Het immuunsysteem is een ingewikkeld netwerk van organen en cellen dat je lichaam verdedigt tegen allerlei infecties en ziektes. In deze bizarre tijd heeft iedereen er baat bij om zijn immuunsysteem op scherp te zetten.  En daarvoor heb je onder andere voldoende Q10 nodig. Hoe dat precies komt, lees je in onderstaand artikel. We starten met toe te lichten wat Q10 precies is.  

Wat is Q10?

Q10 is een sterke antioxidant die een primordiale rol speelt in de energieproductie in de cellen én je cholesterolniveau in evenwicht houdt. Voor we dieper ingaan op de functies van het co-enzym Q10, is het belangrijk dat we het onderscheid tussen Ubiquinon en Ubiquinol uitleggen, de twee vormen waarin Q10 voorkomt in het lichaam. 

Wat is het verschil tussen Ubiquinon en Ubiquinol?

Beide vitamine-achtige stoffen zijn van nature aanwezig in onze cellen, meer bepaald in de mitochondriën. Dat zijn een soort ‘fabriekjes’ waar voeding met behulp van Q10 omgezet wordt in cellulaire energie. Die omzetting vindt plaats dankzij een interactief spel met de electronen. Zo ontstaat kortom de productie van energie. Maar daarvoor is er nood aan een bepaalde hoeveelheid Ubiquinon en Ubiquinol. Ubiquinon – wat ook Q10 genoemd wordt – is de geoxideerde variant van het co-enzym Q10. Ubiquinol is de gereduceerde, actieve variant van het co-enzym Q10.

Klinkt dat als Chinees? Het komt er eigenlijk op neer dat Ubiquinon, de geoxideerde variant, elektronen afgeeft. Ubiquinol, de gereduceerde vorm, neemt net elektronen op. Beide stoffen hebben dus een tegenovergestelde werking.

Ons lichaam is op zich niet veel met Ubiquinon. Om uit die stof energie te kunnen halen, moet eerst altijd een omzetting naar Ubiquinol plaatsvinden. Voor die omzetting heeft ons lichaam het enzym diaphorase nodig.

Waarvoor is Q10 belangrijk?

Energieproductie

Maar liefst 95% van je energieproductie hangt af van het co-enzym Q10. Ubiquinol wordt door je lichaam aangemaakt in de lever en vervolgens verspreid naar alle cellen van het lichaam. Een tekort aan Ubiquinol kan ervoor zorgen dat bepaalde weefsels en organen die veel energie verbruiken – denk maar aan het hart, de lever, de alvleesklier, de hersenen en het immuunsysteem – niet optimaal functioneren.

Antioxidant

Daarnaast is het co-enzym Q10 ook een antioxidant die je beschermt tegen vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stoffen die vrijkomen bij vervuiling, alcohol, sigarettenrook… en waar je dus onvermijdelijk mee in contact komt.

Verlaagt LDL-cholesterolwaarde

Het co-enzym Q10 draagt ook bij aan de verhoging van je HDL-cholesterolwaarde (de goede variant) en de verlaging van de LDL-cholesterolwaarde (de slechte variant).

Wat beïnvloedt de productie van Q10?

De gemiddelde twintiger maakt van nature voldoende Ubiquinol aan. Hoe ouder je wordt, hoe minder Ubiquinol je lichaam produceert. Er bestaat dus een duidelijk verband tussen leeftijd en Ubiquinol. Maar ook een ongezonde levensstijl, stress en bepaalde geneesmiddelen kunnen een negatieve invloed op de natuurlijke productie van Q10 hebben. Wie onevenwichtig eet, amper beweegt en te weinig slaapt, loopt een groot risico om een tekort aan Ubiquinol te hebben.

Wat is het immuunsysteem?

Witte bloedcellen houden het afweer- of immuunsysteem van de mens draaiende. Het afweersysteem kan je opsplitsen in het celgedeelte – cellen pakken hier de indringers aan – en het humorale gedeelte – antistoffen belagen hier de indringers. Het zijn de witte bloedcellen, meer bepaald lymfecellen, die antistoffen (eiwitten in het bloed) produceren. Wanneer er een bacterie, schimmel of virus het lichaam tracht binnen te dringen, zullen die antistoffen hun pijlen richten op de indringers.

Ons immuunsysteem is dus van levensbelang. Bepaalde kwaadaardige bloedziekten en erfelijke afwijkingen kunnen het immuunsysteem helaas aantasten en zelfs uitschakelen. Dat zijn ‘aanvallen’ die je zelf niet in de hand hebt.

Maar er zijn ook factoren die het immuunsysteem kunnen versterken die je deels zelf kunt beïnvloeden. Dat is het geval met het co-enzym Q10.

Q10 is noodzakelijk voor een sterk immuunsysteem

Zoals gezegd, hebben weefsels en organen met veel mitochondriën in de cellen – en dus een hoge energieproductie – veel van het co-enzym Q10 nodig om optimaal te functioneren. Dat is dus ook het geval voor het immuunsysteem. Als het lichaam over onvoldoende Ubiquinol beschikt, wordt de kwaliteit van het afweersysteem gereduceerd waardoor je sneller getroffen kunt worden door infectieziekten

Hoe kan je je hoeveelheid Q10 opkrikken?

De aanbevolen hoeveelheid Q10 hangt af van persoon tot persoon. Onderstaande maatregelen kunnen helpen bij het opkrikken van je Ubiquinol-niveau.

Gebalanceerd voedingspatroon

Eet voldoende fruit, groenten, vezels en gezonde vetten. Kies zo weinig mogelijk voor bewerkte producten en kant-en-klaarmaaltijden. Verder raden we ook aan om vette vis, soja en noten toe te voegen aan je voedingspatroon. Onthoud ook dat alles kan en mag, maar met mate. Het is vooral belangrijk dat je bewuste keuzes maakt en je niet alles ontzegt. Hou er ook rekening mee dat je extra Q10 maar in beperkte mate kunt opnemen via voeding.

Voedingssupplement met Ubiquinol

Het voedingssupplement Ubiquinol-Q10 zorgt ervoor dat je lichaam de hoeveelheid Q10 krijgt die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Ubiquinol-Q10 van KANEKA, een gerenommeerde producent van bio-identiek Ubiquinol, kan verkregen worden in capsules in de apotheek of in natuurvoedingswinkels. Onder andere merken zoals Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, WHC Labs en Pileje bieden het supplement met Ubiquinol aan.

Een teveel aan Q10 is trouwens niet schadelijk; baat het niet dan schaadt het niet.

TIP: Sport jij veel? Dan vraagt je lichaam meer Ubiquinol dan het lichaam op een natuurlijke manier kan produceren. We raden sporters dus zeker aan een voedingssupplement met Ubiquinol te nemen.

Vermijd stressvolle situaties

Stress belemmert de productie van Q10. Dat is wel enkel het geval bij mensen die praktisch permanent spanning voelen. Een beetje gezonde stress, die je zelfs net dat extra duwtje geeft om je doelen te bereiken, kan dus zeker geen kwaad.

Wij raden je aan om stressvolle situaties te vermijden. Kan dat echter niet omdat het bijvoorbeeld aan je beroep gelinkt is? Zorg dan dat je lichaam over voldoende Q10 beschikt door de natuurlijke hoeveelheid aan te vullen met een voedingssupplement.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…