Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Getest door de redactie: Ubiquinol-supplement

6 min read

De winterperiode gaat vaak gepaard met allerlei kwaaltjes en een grotere vermoeidheid. Een belangrijke stof om ons hiertegen te wapenen is Ubiquinol, de actieve vorm van co-enzym Q10, dat een grote rol speelt in de energietoevoer naar onze cellen. Op de redactie testten we daarom een maand lang een Ubiquinol-supplement van Kaneka en bekeken we de invloed op ons energieniveau en onze sportprestaties. 

Wat is Ubiquinol-Q10?

Ubiquinol is een vitamine-achtige stof die van nature aanwezig is in alle cellen in ons lichaam. De stof stamt af van het co-enzym Q10, een enzym dat eigenlijk in twee verschillende vormen voorkomt. Zo heb je aan de ene kant Ubiquinone, de geoxideerde vorm van Q10. Aan de andere kant heb je Ubiquinol, de gereduceerde, actieve vorm van Q10. Ons lichaam heeft het meest nood aan Ubiquinol. Maar liefst 95% van alle Q10 die zich in ons bloed bevindt, komt voor in die vorm.

De verschillende gezondheidsvoordelen van Ubiquinol-Q10

Ubiquinol speelt een cruciale rol in de energietoevoer naar al onze lichaamscellen. Daarnaast beschermt de stof onze bloedvetten en cellen tegen oxidatie, helpt ze hartfalen te voorkomen, voorkomt ze veroudering, en zorgt ze ervoor dat we betere sportprestaties kunnen realiseren. 

Hoe ontstaat een tekort?

Het Ubiquinol-niveau in je lichaam op peil houden is zeker nuttig, omdat een tekort nadelige gevolgen kan hebben. Denk aan het hebben van minder energie, een groter risico op hartfalen, minder goede sportprestaties en minder bescherming tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er zich te veel vrije radicalen in ons lichaam bevinden. Die vallen dan gezonde lichaamscellen aan, waardoor ze beschadigd raken en niet meer optimaal kunnen functioneren. In bepaalde omstandigheden stijgt het risico op een tekort. Hoe ouder je wordt, hoe sterker de concentratie begint af te nemen. Het risico op een tekort groeit ook bij intensief sporten, het hebben van ongezonde voedingsgewoontes, roken, stress en het innemen van bepaalde geneesmiddelen zoals statines.

Onze redactie test Ubiquinol-supplement van KANEKA

Een tekort aan Ubiquinol kan gelukkig vrij eenvoudig worden opgevangen door het innemen van voedingssupplementen of capsules. Wij testten een maand lang een supplement van KANEKA, een gerenommeerde producent van bio-identiek Ubiquinol. Elke ochtend namen Bram (31), Laure (26), Marlies (34) en Philip (52) een supplement in waarin 100 mg Ubiquinol per capsule vervat zat. Hun bevindingen lees je hieronder.

Vlotter uit bed

“De eerste dagen nadat ik het Ubiquinol-supplement innam, voelde ik weinig effect”, vertelt Bram. “Maar daarna had ik de indruk dat ik echt meer energie had. Ik raakte makkelijker uit bed ’s morgens – en  dat terwijl ik normaal 35 keer snooze – en ik had het gevoel ook doorheen de dag meer energie te hebben. In de winter heb ik sowieso soms wel last van een dip en ik had de indruk dat ik die beter aankon door die pilletjes in te nemen. Ik weet niet of het effect puur mentaal is, maar ik ben zeker van plan om het supplement verder te blijven innemen.”

Spieren recupereren sneller

“Ik probeer vaak te joggen en soms heb ik last van m’n spieren”, vertelt Laure. “Maar door het innemen van het Ubiquinol-supplement had ik het gevoel dat m’n spieren sneller recupereerden na een inspanning. Terwijl ik normaal soms last heb van verstramde spieren, voelde ik nu amper niets. Heel erg handig! Daarnaast had ik ook het gevoel dat m’n weerstand beter was. Normaal heb ik in de wintermaanden snel last van een verkoudheid, maar die is nu nooit volledig doorgebroken. Mijn ervaringen met het Ubiquinol Q10-supplement zijn dus erg positief.” 

Collega Marlies had het gevoel dat het supplement ook een effect had op haar gewicht. “Ik kan van dag op dag 2 kilo in gewicht schommelen, maar terwijl ik Ubiquinol innam, had ik die schommelingen veel minder”, vertelt ze. 

Meer energie

“Ik rook af en toe en ben de 50 voorbij, dus ik behoor eigenlijk tot de risicogroep om een tekort aan Ubiquinol te hebben”, duidt Philip. “Ik had dan ook hoge verwachtingen van het supplement. En die werden eigenlijk ook ingelost. Ik leek meer energie te hebben. Na het eten heb ik soms last van een middagdipje, maar de voorbije maand had ik dat veel minder.”

Ideale dosering?

De hoeveelheid Ubiquinol die je nodig hebt, hangt sterk af van persoon tot persoon, en van je leefgewoontes. Sommige mensen hebben simpelweg meer nood aan Ubiquinol dan andere. Een ideale dosering bestaat dus niet, al gaan clinici er wel van uit dat het menselijk lichaam zo’n 50 tot 200 mg per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een dagelijkse inname van zo’n 100 mg per dag zou zelfs voor een ware energieboost zorgen.

Ubiquinol-Q10 kan verkregen worden in capsules in de apotheek of in de natuurvoedingswinkels. Onder andere merken zoals Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceHiddit en Pileje bieden voedingssupplementen met Ubiquinol aan.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…