Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Antioxidanten en vrije radicalen: wat zijn het en wat doen ze?

Lore
5 min read

Antioxidanten en vrij radicalen: je hebt er misschien al over gehoord of de termen zien passeren op verpakkingen van voeding en groenten. Wist je dat zowel antioxidanten als vrije radicalen elke dag voorkomen in ons lichaam?  

Maar wat hebben antioxidanten en vrije radicalen nu eigenlijk met elkaar te maken? En wat kunnen wij doen om ons lichaam optimaal te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen? Lees hieronder meer.

Vrije radicalen: ongewenste gasten in ons lichaam

In ons lichaam vinden er dagelijks verschillende stofwisselingsprocessen plaats die 'sporen' nalaten. Die 'sporen' zijn vrije radicalen.

Hoewel ons lichaam ze zelf maakt, zijn vrije radicalen vijanden van ons lichaam. Omdat vrije radicalen op zoek zijn naar een ontbrekend stukje, een elektron, dat ze zelf missen, vallen ze gezonde cellen aan die daardoor beschadigd en ontregeld geraken. Hoe meer vrije radicalen, hoe meer gezonde cellen niet meer optimaal kunnen werken. 

Toch zorgt niet alleen onze natuurlijke stofwisseling voor de aanmaak van vrije radicalen. Deze ongewenste gasten kunnen ook van buitenaf je lichaam binnendringen, bijvoorbeeld via alcohol, roken, stress, pollutie of ongezonde voeding. Deze zorgen er op hun beurt voor dat ons lichaam nog meer vrije radicalen aanmaakt. Hoe meer vrije radicalen in ons lichaam, hoe meer kans op slecht werkende cellen en systemen met als gevolg gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, huidveroudering, beroertes en oxidatieve stress.

Oxidatieve stress ontstaat door een teveel aan vrije radicalen. Dat wil zeggen dat vrije radicalen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Oxidatieve stress, of een teveel aan vrije zuurstofradicalen, ontstaat sneller door lange blootstelling aan de zon, intensief sporten of psychische stress. Naast de negatieve invloed op de werking van de cellen kunnen vrije radicalen ook je DNA beschadigen waardoor er een verstoring kan optreden in de celstofwisseling.

Zo beschermt ons lichaam ons tegen vrije radicalen  

Gelukkig heeft ons lichaam een goed systeem bedacht om deze ongewenste vijanden weer op te ruimen en te neutraliseren, namelijk antioxidanten zoals de elementen selenium en zink, maar ook vitamine C en vitamine E. Antioxidanten hebben wij nodig om de verdedigingssystemen die onze lichaamscellen beschermen tegen de schadelijke effecten van de vrije radicalen, goed te doen werken. Het is dus belangrijk dat er steeds een evenwicht wordt gezocht tussen niet teveel vrije radicalen en toch voldoende antioxidanten.

Hoe voldoende antioxidanten binnenkrijgen? 

Snij een een appel in twee en smeer een kant in met citroensap en laat de andere kant onaangeroerd. Je zal merken dat de kant die niet ingesmeerd werd sneller bruin zal zien en oxideren omdat die beschadigd is. De kant die wel ingesmeerd werd met citroensap zal minder snel bruin kleuren omdat vitamine C in citroensap een bescherming geeft tegen de oxidatie.

Een gezonde en evenwichtige voeding rijk aan groenten, vis, fruit en noten moet normaal volstaan om ons de nodige antioxidanten te verschaffen. Maar in de huidige maatschappij worden wij vaak geconfronteerd met slechte voedingsgewoonten waardoor wij minder antioxidanten binnenkrijgen. Ook de pollutie, langdurige blootstelling aan de zon of alcohol zorgen voor meer vrije radicalen, waardoor ons lichaam nog meer nood heeft aan antioxidanten. De situatie is des te alarmerend omdat niet alleen de voedingsgewoonten slechter worden maar ook omdat de wijzigingen van de teeltbodems als gevolg hebben dat voedsel steeds vaker bewerkt wordt en dus minder en minder antioxidanten bevat.

Een aanvulling kan helpen om behoefte te dekken

Omdat wij vaker extra vrije radicalen binnenkrijgen van buitenaf én onze voeding niet altijd de dagelijkse behoeften aan antioxidanten dekt, is een voedingsaanvulling met antioxidanten meer dan ooit noodzakelijk voor ons organisme.

Het voedingssupplement Selenium+Zinc is een basiscomplex van primaire antioxidanten. Het bevat vitamine A, B6, C en E en de spoorelementen zink en selenium. De combinatie bevat alle sleutelelementen in de strijd tegen vrije radicalen die ons lichaam onophoudelijk aanvallen. Selenium+Zinc (met vitamine A, B6, C en E) bevat het unieke gestandaardiseerde organisch gebonden selenium met een bewezen opneembaarheid en werking. Wanneer men kiest voor een supplement met selenium dan is een dosering van 100 microgram per dag een nuttige dosis voor volwassenen.

Meer informatie? https://www.pharmanord.be/producten/selenium-zinc

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…