Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoofdpijn bestrijden

Camille
4 min read

Hoofdpijn is natuurlijk erg vervelend en kan zelfs zo erg zijn dat je niets kunt doen tot de pijn is verdwenen. Er zijn meerdere soorten hoofdpijn die ontstaan door verschillende oorzaken. Hierdoor zijn ook de manieren om weer van je pijn af te komen gevarieerd.

Verschillende soorten hoofdpijn

Ten eerste is er de spanningshoofdpijn, deze komt vaak voor en bijna iedereen heeft hier wel eens last van. De pijn ontstaan wanneer je spieren samen trekken, dit voelt alsof er iets erg strak om je hoofd zit. Wanneer je lijdt aan slaapgebrek of stress is de kans groot dat je last krijgt van spanningshoofdpijn. Maar ook een verkeerde houding en zelfs koud en/of vochtig weer kan de oorzaak zijn.

Clusterhoofdpijn komt vooral voor bij mannen en bestaat uit meerdere aanvallen per dag, voor meerdere aaneengesloten weken. De pijn aanvallen kunnen een kwartier duren maar soms ook wel 2 of 3 uur. De pijn is vaak zo intens dat de gene die er last van heeft erg onrustig wordt, heen en weer gaat lopen of zelfs met het hoofd tegen de muur gaat bonken. Er is weinig bekend over de mogelijke oorzaken van clusterhoofdpijn.

Migraine wordt vaak verward met ‘gewone’ hoofdpijn. Een aanval duurt tussen de 4 en 72 uur en de patient heeft last van minimaal 2 van de volgende klachten: een sterke ‘bonzende’ pijn in het hoofd, pijn aan één zijde van het hoofd, pijn die erger wordt bij het bewegen en/of bij (fel) licht. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken zoals onder andere: te veel of weinig nachtrust, stress, verandering in de hormoonbalans of verandering van het weer. Migraine komt vooral voor bij vrouwen.

Hoe kun je hoofdpijn op een natuurlijke wijze voorkomen en/of bestrijden?

Er is niets waardoor je 100% zeker kunt zijn dat je geen hoofdpijn krijgt. Echter zijn er een aantal natuurlijke manieren om de kans te verkleinen. Ten eerste is het zeer belangrijk om genoeg te slapen, indien mogelijk elke dag op dezelfde tijd. Hoelang je moet slapen is voor iedereen anders, maar dit is voor een gezonde volwassene vaak tussen de 6 en 8 uur.

Drink genoeg water, wanneer je uitdroogt krijg je namelijk vaak last van hoofdpijn. Naast het drinken van genoeg water is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten om de kans op hoofdpijn te verkleinen. In sommige gevallen krijgen mensen hoofdpijn door cafeïne bijvoorbeeld. Ook te veel suiker (in bijvoorbeeld frisdrank) kun je het beste vermijden.

De manier waarop je zit tijdens je werk of thuis kan voor spanning in de rug, nek en schouders zorgen, en dit veroorzaakt soms vervelende hoofdpijn. Zit dus zo veel mogelijk rechtop en ga regelmatig een stukje lopen om ook je armen en schouders een beetje los te gooien. Voel je toch dat je spieren gespannen zijn? Maak dan wat grote cirkels met je armen om alles wat te ontspannen, je zult je je hierna beter voelen. Ook wanneer je al hoofdpijn hebt zijn dit dingen die je kunt proberen, doe bijvoorbeeld een dutje indien mogelijk, drink een groot glas water en beweeg je nek en armen.

Homeopathie om hoofdpijn te bestrijden

Er zijn verschillende natuurlijke middeltjes om hoofdpijn te bestrijden. Aangezien deze natuurlijk zijn, in tegenstelling tot medicijnen, is het vaak minder eng om deze te gebruiken. Toch is het altijd slim om advies te vragen aan een arts of homeopaat voor je hiermee begint.

Lavendel werkt rustgevend, neem een warm bad met een paar druppels essentiële lavendel olie of badolie met lavendel. Probeer niet te denken aan de dingen waardoor je gespannen bent, zet wat rustige muziek op of geniet van de stilte en rust om je heen. De kans is groot dat je hoofdpijn over is na dit rustgevende bad.

Sint-Janskruid is ook iets dat vaak wordt gebruikt om hoofdpijn te bestrijden. Aangezien dit in veel verschillende vormen te verkrijgen is kun je het beste advies vragen aan een homeopaat om te kijken wat het beste tegen jouw hoofdpijn zal helpen.

Ginkgo Biloba wordt al eeuwenlang is Japan gebruikt om verschillende klachten te voorkomen of te genezen. Dit werkt echter niet in één keer, na ongeveer 2 weken driemaal daags dit middel in te nemen zou je een verschil moeten voelen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…