Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verkouden

Heb jij ook elke winter last van verkoudheid en alle bijkomende klachten zoals een loopneus? Dan komen hier een paar tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

Verkoudheid voorkomen

We proberen het allemaal, een verkoudheid voorkomen. Jammer genoeg is dit niet altijd mogelijk. Je kunt de kans op ziek worden echter wel wat verkleinen door een sterk afweersysteem te hebben door gezond te leven. Beweeg dus genoeg, drink veel water en eet zo gezond mogelijk.

Wanneer krijg je last van een loopneus?

De meeste mensen krijgen last van een loopneus wanneer ze verkouden zijn, maar ook allergieën, sommige medicijnen, lichamelijke inspanning en bijvoorbeeld koud weer kunnen de boosdoener zijn. Wanneer je niet verkouden bent is je loopneus vaak minder erg waardoor je maar een paar keer per dag hoeft te snuiten.

Ook zijn er een aantal geuren en stoffen waardoor men een loopneus kan krijgen, zo krijgen sommige mensen er last van wanneer ze een winkel binnen gaan waar parfum wordt verkocht of wanneer ze door een net geverfde kamer lopen.

Wat te doen bij een loopneus?

Het is niet altijd duidelijk of je nu het beste je neus op kunt halen of deze juist moet snuiten. Wanneer je je neus ophaalt zet je minder druk op de holtes dan wanneer je je neus snuit, echter vinden mensen dit vaak niet fijn om te doen of om te zien en horen.

Besluit je je neus te snuiten? Doe dit dan zo zacht en rustig mogelijk. Als je te veel druk zet is dit slecht voor je holtes en kun je andere klachten krijgen zoals hoofdpijn of zelfs verstopte oren. Gooi je zakdoekjes natuurlijk gelijk weg en was je handen om het verspreiden van het virus zo veel mogelijk te voorkomen.

Ga je de deur uit terwijl het koud is buiten of er een frisse wind staat? Neem dan voor de zekerheid een pakje zakdoekjes mee, vooral wanneer je gevoelig bent voor een loopneus. Zo kom je nooit voor een onprettige situatie te staan.

Hoe kom je van een loopneus af?

Het is belangrijk de onderliggende oorzaak te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld allergie medicijnen slikken indien dat de oorzaak is, of hetgeen waar je allergisch voor bent zo veel mogelijk vermijden.

Ben je verkouden? Dan is er jammer genoeg weinig te doen tegen een loopneus, deze gaat namelijk vanzelf over wanneer je verkoudheid voorbij is. Wat je wel kunt doen is er dus voor zorgen dat je zo snel mogelijk beter wordt. Dit doe je door veel te rusten, minimaal 2 liter water per dag te drinken en veel groenten en fruit te eten. Hoe sterker je lichaam is, hoe beter het kan vechten tegen het verkoudheidsvirus.

Om je neus te spoelen en zo dus zoveel mogelijk snot los te krijgen en te verwijderen kun je een zoutoplossing gebruiken. Deze zijn te koop bij de apotheker of drogist maar ook erg simpel zelf te maken. Los een beetje zout op in een glas warm water (dat je gekookt hebt) en laat dit op kamertemperatuur komen. Gebruik dit nu als neusdruppels. Het is slim om dit boven een wasbak te doen met wat zakdoekjes bij de hand. Je kunt hierna eventueel heel licht je neus snuiten. Zorg ervoor dat je geen water inademt.

Ook zijn er bepaalde neussprays te verkrijgen die kunnen helpen tegen een loopneus, deze kun je natuurlijk altijd proberen. Maar vergeet niet dat voldoende rust, water en gezonde voeding het allerbelangrijkste zijn om van je verkoudheid en dus ook je loopneus af te komen.

Andere kwaaltjes waar je ook vaak mee te maken hebt zijn: heesheid, hoofdpijn, keelpijn, sinusitus, winterhanden enz.