Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Angina (Acute Keelpijn)

Rode of witte angina is een keelinfectie en/of amandelinfectie en uit zich in acute keelpijn. Het komt zowel bij kinderen als volwassen voor en is zeer pijnlijk. Meestal is de infectie goedaardig en ben je er binnen tien dagen vanaf. Je kunt de klachten verminderen door pijnstillers en antiseptica (lokale ontsmettingsmiddelen). Als je echter meer dan zeven keer per jaar angina hebt, kan het raadzaam zijn je keelamandelen te laten verwijderen.

Uiterlijke en lichamelijke kenmerken van Acute keelpijn (Angina)

Angina begint altijd met keelpijn. Deze keelpijn bestaat vaak uit een blokkering, hinder of pijn als je probeert drinken of eten door te slikken. Dit heet ook wel disfagie. Overige kenmerken van angina zijn:

Soms is het ook moeilijk om te ademen, wordt je hees, moet je hoesten of krijg je een lopende neus. Deze symptomen komen echter een stuk minder vaak voor, en wijzen vaak op een virale angina.

De oorzaken van Acute keelpijn (Angina)

De oorzaken van de acute keelpijn is in bijna de helft van de gevallen (ongeveer veertig procent) van virale voorsprong. Er is in dat geval dus sprake van een virus. In de overige gevallen is er of sprake van een bacterie (zoals streptokokken) of het ontbreken van een pathogene kiem. Minder voorkomende oorzaken van angina is ten eerste keelirritatie. Dit kan komen doordat je veelvuldig rookt, maar kan ook komen door omgevingsfactoren. Ten tweede kan mononucleosis infectiosa de oorzaak van angina zijn. Dit wordt ook wel de ziekte van Pfeiffer genoemd. Dit komt echter vooral voor bij jongeren, als je langer dan een week moe en ziek bent. Er kan in dat geval ook sprake zijn van een gezwollen lever of milt.

Ten derde kan angina voortkomen uit een ontsteking van de amandelen. Ten vierde door mycotische faryngitis. Dit zijn witte stipjes in de amandelen, en uit zich vooral in het ontbreken van roodheid. Je voelt je met mycotische faryngitis meestal niet echt ziek. Ten vijfde kan difterie een oorzaak zijn, en ten slotte kan malaria angina veroorzaken op het moment dat je op vakantie bent geweest in de tropen, of een rode keel en koorts hebt.Ook je levensstijl kan acute keelpijn veroorzaken: door bijvoorbeeld te roken, veel alcohol te drinken of weinig vitamines binnen te krijgen worden je risico’s op angina vergroot.

De behandeling van Acute keelpijn (Angina)

In veel gevallen geneest angina vanzelf binnen vijf tot zeven dagen: de behandeling van de acute keelpijn bestaat vooral uit het verminderen van de klachten. Je kan bijvoorbeeld paracetamol of aspirine gebruikten om de pijn en koorts te verzachten. Ibuprofen of diclofenac kunnen worden gebruikt om de ontsteking te remmen, maar deze medicijnen kunnen wel maagklachten opleveren. Daarom is het verstandig om het advies van je dokter omtrent deze medicijnen in te winnen.

Als je last hebt van een angina dat door een bacterie is ontstaan, wordt meestal door je arts antibiotica voorgeschreven. Antibiotica werkt het beste als je het inneemt binnen drie dagen nadat de symptomen zijn begonnen. Door het gebruik van antibiotica, kun je de totale duur van de ziekte met zo’n twee dagen verkorten.

Bij een infectie dat door een virus is ontstaan, heeft antibiotica echter geen zin. Antibiotica kan ook nare bijwerkingen hebben, zoals pijn in je maag of in je darmen. Bovendien kan het tot een allergische reactie leiden en je kan een bepaalde resistentie opbouwen. Als je meer dan zeven keer per jaar last hebt van angina, kan het het waard zijn om je amandelen te laten verwijderen. Bovendien wordt geadviseerd om de sigaretten in het vervolg te laten staan, aangezien je door te roken het keelslijmvlies prikkelt. Dit verergert alleen maar de klachten, net als te veel praten. Je kunt zelf de pijn wat verzachten door koude dranken te drinken en op een dropje te zuigen, of een keelsnoepje te nemen. Neem vooral ook voldoende rust, met name wanneer je koorts hebt.

Amandelen laten verwijderen

Als je erg vaak last hebt van angina en de medicijnen nemen de klachten niet of nauwelijks weg, wordt vaak overgegaan op een tonsillectomie: het verwijderen van de keelamandelen. Omdat de amandelen slechts een klein deel uitmaken van het lymfkliersysteem van het lichaam, heeft de verwijdering ervan geen gevolgen voor je afweersysteem. Het verwijderen van de amandelen geschiedt via de mond. Je bent tijdens de ingreep niet geheel verdoofd: er is sprake van een lichte narcose. De hele operatie zal in totaal niet meer dan vijftien minuten in beslag nemen. De amandelen worden als het ware weggeknipt.

Niets gevonden