Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lymfeklierontsteking

Een lymfeklierontsteking is een ontsteking in de lymfeklier. Dit komt vrij vaak voor en is dus zeker geen zeldzame aandoening. Op deze pagina lees je meer over de oorzaken van een ontsteking in de lymfeklier. Op deze manier krijg je meer inzicht in de oorzaken van een ontsteking in de lymfeklier en weet je waar jouw lymfeklierontsteking vandaan komt. Ook worden op deze pagina de symptomen van een lymfeklierontsteking beschreven. Op basis van deze symptomen kun je vervolgens gemakkelijk bepalen of ook jij een lymfeklier ontsteking hebt. Tot slot lees je hoe een lymfeklierontsteking behandeld moet worden.

De oorzaken van een lymfeklierontsteking

Een lymfeklierontsteking kan veroorzaakt worden door een infectie in de lymfeklier. Deze infectie kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie, parasiet of schimmel. Voornamelijk een infectie in de lymfeklieren in de hals komen vaak voor. Dit komt omdat deze infecties bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een infectie in de bovenste luchtweginfectie of door een keelontsteking. Als deze infectie vervolgens in de lymfeklieren terecht komt, krijg je te maken met een lymfeklierontsteking.

Wat zijn de symptomen van een lymfeklierontsteking?

Als je een lymfeklierontsteking hebt, heb je te maken met verschillende symptomen. Deze symptomen zijn de volgende:

  • Een vergrote of opgezwollen lymfeklier
  • Een pijnlijke lymfeklier
  • De opgezwollen plek voelt warm aan
  • De opgezwollen plek heeft een rode gloed

Bovenstaande symptomen zijn een natuurlijke reactie van je lichaam op de infectie in de lymfeklier. Zo voelt de ontstoken plek warm aan, zodat de ‘indringers’ in de lymfeklier eerder doodgaan. De infectie kan namelijk wel overleven in een temperatuur van 37 graden, maar als het veel warmer wordt kan de infectie dit niet overleven. Daarnaast wordt de geïnfecteerde plek dik en opgezwollen zodat er gemakkelijker voedingsstoffen toegevoerd kunnen worden naar deze geïnfecteerde plek. Zo is er meer ruimte voor witte bloedcellen en kan de infectie gemakkelijker bestreden worden. Tot slot wordt de geïnfecteerde plek pijnlijk, zodat het lichaam zo goed mogelijk zijn ding kan doen zonder nog meer schade aan te brengen, bijvoorbeeld door tegen de geïnfecteerde plek aan te stoten. Alle symptomen van een lymfeklierontsteking zijn dus een natuurlijke reactie van het lichaam, om de ontsteking zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Let op: heb je een opgezwollen lymfeklier, maar is deze niet warm en voelt deze ook niet pijnlijk aan? Dan kun je te maken hebben met een zwelling in de klieren door de ziekte van Pfeiffer, ook wel de kissing disease genoemd. In dit geval is het verstandig om even naar de dokter te gaan om dit te laten onderzoeken. Zeker als je ook last hebt van overmatige vermoeidheid, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Nu is de kans namelijk groot dat je de ziekte van Pfeiffer hebt.

De behandeling tegen lymfeklierontsteking

Zoals je in bovenstaande tekst kan lezen, gaat je lichaam na het constateren van een lymfeklierontsteking direct aan de slag om de infectie te bestrijden. Zo moet de zwelling vanzelf afnemen, moet de temperatuur vanzelf dalen en gaat de pijn ook weer vanzelf weg. Je hoeft dus zelf niets te doen om de lymfeklierontsteking te laten verdwijnen, want jouw lichaam gaat hard aan het werk om dit voor jou te doen. Wel kun je jouw lichaam een handje helpen door veel rust te nemen en gezond te eten. Op deze manier heeft je lichaam meer kracht om de infectie te bestrijden en ben je dus sneller van de infectie in de lymfeklier af.