Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Keelontsteking

Heb je veel pijn in je keel? Dan kan het zijn dat je last hebt van keelontsteking. Hier lees je alles over wat het is, wat de symptomen zijn en wat je kunt doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Keelpijn

Iedereen heeft wel eens keelpijn gehad in zijn leven. Meestal heb je keelpijn wanneer je verkouden of ziek bent. Keelpijn kan zelfs zo erg zijn, dat je pijn hebt bij slikken, eten of praten of dat dit moeizaam gaat. Je kunt het gevoel hebben dat je keel dichtzit en dat is erg vervelend. Behalve ziekte, kan overbelasting ook een oorzaak zijn, bijvoorbeeld wanneer je hard hebt gezongen of geschreeuwd op een feestje. Vooral wanneer er ook nog eens gerookt wordt op zo’n feestje, kun je de dag erna goed last hebben van je keel.

Keelontsteking met keelpijn

Wat is een keelontsteking?

Wanneer je keelpijn hebt, is dat dus erg vervelend. Soms kan er meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld een keelontsteking. De officiële benaming van een keelontsteking is de Latijnse naam Faryngitis. Heb je hier last van, dan is het slijmvlies in de keelholte ontstoken. Een ontsteking van de keel kan veroorzaakt worden door een virus dat door de lucht verspreid wordt, of door een bacteriële infectie. De eerste oorzaak komt veel vaker voor dan de tweede. Wanneer je keelontsteking hebt, kun je last hebben van een acute of van een chronische variant. Een acute ontsteking zet plotseling op maar verdwijnt na verloop van tijd vanzelf weer. Bij een chronische ontsteking is het slijmvlies langdurig ontstoken.

Symptomen van keelontsteking

Heb je erg veel last van je keel en wil je weten of je echt keelontsteking hebt, dan kan je letten op een aantal symptomen die wijzen op een keelontsteking. Als er hier meerdere van aanwezig zijn, kan je er vanuit gaan dat er sprake is van een keelontsteking. Deze symptomen zijn:

  • Pijn of branderig gevoel in de keel
  • Pijn bij slikken, eten of drinken
  • Moeite met slikken, eten of drinken
  • De keel ziet er rood uit, soms met witte vlekken en wit slijm.
  • Opgezette of gezwollen klieren in de keel
  • Koorts
  • Oorpijn

Pijn verzachten

Wanneer je keelpijn hebt is vooral de pijn erg vervelend. Voor deze pijn kun je pijnstilling slikken, zoals paracetamol of ibuprofen. Deze zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Op de bijsluiter van de pijnstilling staat duidelijk omschreven hoe en in welke hoeveelheid je deze kunt nemen. De pijnstilling kan ook de koorts onderdrukken. Let op met pijnstilling als ibuprofen, omdat je hier maagklachten van kunt krijgen. Naast het nemen van pijnstilling, zijn er ook nog andere manieren om de pijn te verzachten. Zo kunnen zowel kou, als warmte verlichting geven. Het eten van ijsjes, het drinken van een glas ijskoud water, of juist het nuttigen thee of soep kunnen dus heel goed helpen tegen de pijn. Daarnaast wil het eten of drop of het nemen van Strepsils of andere keeltabletten met een verzachtende werking nog weleens helpen. Dit zijn echter allemaal alleen manieren om de pijn te verzachten. De keelontsteking zelf behandel je hier niet mee.

Keelontsteking pijn keel

Behandeling van keelontsteking

Wanneer je last hebt van een keelontsteking, dan hoef je hier normaal gesproken niet voor naar de dokter. De keelpijn gaat na verloop van tijd vanzelf weg. Wil je dat de keelpijn zo snel mogelijk over gaat, dan zijn er een aantal zaken waar je zelf voor kunt zorgen. Zo is het vooral belangrijk dat je lichaam in de beste conditie is om de bacteriën of virussen die je lichaam op dat moment aanvallen, te bestrijden. Een van de zaken die hier aan kunnen bijdragen is het nemen van rust. Zorg daarnaast dat je goed probeert te eten, zodat je de voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft. Is eten lastig, probeer dan vooral wat bouillon te eten. Hier sterk je meestal al behoorlijk van aan en de warmte van de bouillon verzacht ook nog eens de keel. In een aantal gevallen is het toch raadzaam om een dokter te raadplegen. Dat zijn de volgende:

  • De koorts is erg hoog (boven de 39,5 graden)
  • De keelontsteking houdt erg lang aan (meer dan twee weken)
  • Je kunt niet goed meer ademen of je voelt je benauwd
  • Als je helemaal niet meer kunt eten, drinken of slikken

De dokter kijkt vervolgens wat de beste manier is om je te helpen. Wanneer er verder niets ernstigs aan de hand lijkt te zijn, zal deze je meestal naar huis sturen met het advies goed te rusten en te proberen aan te sterken.