Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

Bram
3 min read

Over de griep en verkoudheden bestaan heel wat feiten en fabeltjes. Wat moeten we nu nog geloven?

Feit: als het koud is word je sneller ziek

Als het buiten koud is, kunnen virussen zich makkelijker vermenigvuldigen. Je luchtwegen zijn ook meer vatbaar voor een infectie en besmetting. Draag daarom altijd warme kledij als je naar buiten gaat, het zal je helpen om een verkoudheid te voorkomen.

Feit en fabel: grote temperatuurverschillen maken je verkouden

Grote temperatuurverschillen kunnen een aanslag zijn op je lichaam. Je wordt sneller ziek en je geneest minder snel. Maar er is ook goed nieuws. Je kan je lichaam trainen om met grote temperatuurverschillen om te gaan, denk bijvoorbeeld aan een douche met afwisselend warm en koud water of een sauna. Op die manier versterk je je immuunsysteem en word je minder vlug ziek.

Fabel: je moet in de winter altijd met je raam open slapen

Sommige mensen denken dat je beter bestand bent tegen een verkoudheid als je altijd met je raam open slaapt. Het is waar dat het gezond is om in een koele kamer te slapen. Maar als het erg koud is kan je maar beter je raam sluiten, de kou kan je lichaam uitputten en zo kan je toch ziek worden.

Fabel: als je één keer de griep hebt gehad, ben je veilig voor de rest van de winter

Als je ziek bent geweest bent je misschien wel immuun voor dat specifieke virus, er zijn nog een heleboel andere virussen die je kunnen besmetten. Je bent dus niet automatisch ‘veilig’ als je één keer de griep hebt gehad.

Feit: airconditioning kan een verkoudheid veroorzaken

Het lijkt een fabeltje maar deze is echt waar. Als je te lang in een gekoelde ruimte verblijft, kan dat belastend zijn voor je lichaam. Airconditioning kan ervoor zorgen dat je slijmvliezen uitdrogen, zo krijgen virussen meer kans.

Feit: als je stress hebt, rookt of te weinig slaapt, word je sneller ziek

Als je langdurig stress hebt, word je sneller ziek. Dat komt omdat stress je lichaam uitput. Hetzelfde geldt voor alcoholgebruik en ongezonde voeding.

Fabel: virussen worden alsmaar agressiever

Virussen zijn niet agressiever geworden, ons afweersysteem is verzwakt. Omdat we nu in warme huizen wonen, zijn we minder bestand tegen grote temperatuurverschillen. Kom voldoende buiten, zo verklein je je kans op een verkoudheid of de griep.

Fabel: als je je hand voor je mond houdt als je niest kan je anderen niet besmetten

Het helpt wel een beetje om je hand voor je mond te houden als je niest, maar als je echt niemand wil besmetten kan je maar beter een zakdoek gebruiken. Een zakdoek kan vochtdeeltjes makkelijker tegenhouden. Vergeet ook niet om je handen voldoende te wassen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…