Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verkoudheid te lijf met Chinese behandelwijzen

3 min read

Verkoudheid en griep; iedereen heeft er weleens last van. Meestal slaan deze kwaaltjes toe wanneer je immuunsysteem een dipje heeft. Je neemt in je drukke dagelijkse leven niet voldoende rust of niet de tijd om gezond te eten. Je hebt waarschijnlijk de waarschuwingssignalen van je lichaam genegeerd en nu word je door de verkoudheid of griep gedwongen om het rustiger aan te doen. Wist je dat er binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst heel wat behandelwijzen zijn, waarmee je verkoudheid kunt voorkomen?

Guasha therapie

‘Guasha’ is een eeuwenoude schraapbehandeling die in China nog steeds veel toegepast wordt. Het staat vooral bekend als een behandeling die goed is om verkoudheid en griep te bestrijden. De Chinezen gaan er vaak niet eens voor naar een behandelaar, maar geven elkaar Cursus Moxa Therapie.

Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage (HNS)

De Chinese HNS massage is een onderdeel van de Chinese tui-na massage. Een massagevorm waarbij in wordt gewerkt op de acupunctuurpunten. In plaats van naalden, zoals in de acupunctuur, wordt er vingerdruk gebruikt. Tijdens de HNS massage wordt er ingewerkt op de acupunctuurpunten in het gebied van het hoofd, de nek en de schouders. Hoewel maar een beperkt deel van het lichaam wordt gemasseerd, zal het hele lichaam en de geest er baat bij hebben. Daarbij zijn er enkele specifieke acupunctuurpunten die behandeld kunnen worden bij klachten als verkoudheid. Een voorbeeld hiervan is het punt GB20 (galblaas). Dit punt ligt aan de onderrand van het achterhoofdsbot, in het kuiltje tussen de twee spieren die daaraan aanhechten. Het masseren van dit punt kan verlichting bieden. Bekijk hier de Chinese voedingsleer liever over ‘levensmiddelen’; middelen om in leven te blijven. Het draait binnen deze leer vooral om de energetische werking van voeding. Er wordt veel gewerkt met geneeskrachtige Chinese kruiden en men kijkt naar hoe je bepaalde levensmiddelen het beste kunt combineren. Verkoudheid is een teken dat er te veel giftige stoffen door het lichaam worden vastgehouden, waardoor de immuniteit wordt aangetast. Weefsels die veel gifstoffen bevatten, vaak in het ademhalingsstelsel, worden broedplaatsen voor in de lucht zwevende ziekteverwekkende bacteriën. Volgens de Chinese voedingsleer kun je bij griep en verkoudheid beter geen zuivelproducten, koffie, thee of frisdranken gebruiken. Wat wel een helende werking heeft zijn mierikswortel- en citroensap, wortel, selderij, peterselie en spinazie-sap.

Wil je je verder verdiepen in één of meerdere van deze behandelwijzen? Dan kun je daarvoor terecht bij

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…