Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Factoren die je immuunsysteem verzwakken

Elise
4 min read

Het immuunsysteem beschermt je tegen schadelijke stoffen, bacteriën, tumoren en virussen. Het is erop getraind om indringers te detecteren en te zorgen dat ze tijdelijk onschadelijk worden gemaakt zodat ze geen schade aan je lichaam kunnen brengen. Maar door verschillende factoren kan je immuunsysteem verzwakken.

Afweersysteem

Je immuunsysteem of afweersysteem bestaat uit witte bloedcellen en lymfeknoppen. De witte bloedcellen maken de ziekteverwekkers onschadelijk. De lymfeknoppen zorgen dan weer voor de aanmaak van extra witte bloedcellen. Wanneer je een lage weerstand hebt, werkt je afweersysteem niet goed meer. Je bent niet goed opgewassen tegen ziekteverwekkers en hebt daarom meer kan om ziek te worden.

Oorzaken van een lage weerstand

Deze factoren kunnen je immuunsysteem verzwakken:

  • Slechte voeding
  • Slaapgebrek
  • Stress
  • Te weinig beweging

1. Gezonde voeding

Het belang van gezonde voeding mag zeker niet onderschat worden. Een gezond en evenwichtig eetpatroon bestaat uit voldoende volkorenproducten, 2 stukken fruit, 250 gram groenten, magere zuivel, mager vlees of lichte vis, voldoende vetten en voldoende vocht. Variatie is heel belangrijk, want elk product bevat zijn eigen essentiële voedingsstoffen en in verschillende hoeveelheden. Door te variëren krijg je van alles voldoende binnen.

Daarnaast zijn de vitamines A en C erg belangrijk voor je weerstand. Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van je huid. Vitamine C zorgt  voor de aanmaak van extra eiwitten, die ziekteverwekkers uitschakelen. Soms is het niet voldoende om deze vitamines binnen te krijgen via je voeding, daarom wordt het aangeraden om ook vitaminesupplementen in te nemen als je kampt met een vitaminetekort.

Daarnaast is een gezonde darmflora ook van belang voor een goede weerstand. Het grootste gedeelte van je immuunsysteem zit in de darmen. Zorg daarom voor voldoende vezels die je haalt uit groenten, fruit en volkoren producten.

2. Slaapgebrek

Tijdens je slaap maak je het hormoon ‘cytokine’ aan. Dit beschermt je ook tegen infecties en ziektes. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je immuunsysteem moeilijker recupereert en op lange termijn verzwakt. Een zwakke weerstand maakt je sneller ziek. Als je weinig slaapt, ga je sneller niezen, snotteren of koortsblaasjes ontwikkelen. Dat komt omdat je weerstand verzwakt is.

3. Stress

Bij langdurige stress, gaat cortisol een belangrijke rol spelen. Een gewone hoeveelheid cortisol is nodig om het immuunsysteem goed onder controle te houden. Overdag maakt je lichaam cortisol aan. ’s Nachts gebeurt dit niet, omdat je lichaam in balans moet blijven. Anders kan je te maken krijgen met bv. slaapproblemen. Bij langdurige stress blijft het lichaam te veel cortisol aanmaken. Daardoor wordt je immuunsysteem onderdrukt.

4. Genoeg bewegen

Beweging is belangrijk om het immuunsysteem effectief te laten functioneren. Door te bewegen worden hart en bloedvaten versterkt. Bovendien is de samenwerking tussen organen sterk afhankelijk van beweging. Studies laten zien dat een goede samenwerking tussen de organen het lichaam helpt om bacteriën sneller te doden en de bloedcirculatie stimuleert.

De gevolgen van een verzwakte weerstand

Dit kunnen eventuele gevolgen zijn van een verzwakt immuunsysteem:

  • Vermoeidheid, koortsblaasjes
  • Regelmatige infecties: urineweginfecties, maagproblemen, ontstoken tandvlees, regelmatige diarree
  • Griep, verkoudheid, keelpijn
  • Allergieën: je krijgt vaker allergische reacties dan anderen
  • Verwondingen genezen langzamer

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…