Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Keelpijn: Welke middelen werken het best hiertegen?

Olivier
4 min read

Keelpijn is erg vervelend. Niet alleen als je veel moet praten, maar ook als je niet hoeft te praten is het vervelend als je last hebt van een pijnlijk gevoel in de keel. Heb je op dit moment last van vervelende keelpijn en wil je hier zo snel mogelijk vanaf komen? Lees dan in dit artikel welke middelen je wel kunt gebruiken als je keelpijn hebt en welke middelen je beter kunt vermijden.

De beste middelen tegen keelpijn

Het middel dat je het beste kunt gebruiken om de pijnklachten in de keel af te laten nemen, is paracetamol. Paracetamol gebruik je op vaste tijden, maar je moet wel opletten dat je niet te veel van deze pijnstiller gebruikt. Is slikken pijnlijk, dan kun je er ook voor kiezen om de tabletten op te lossen in water of kant-en-klare paracetamoldrank aan te schaffen.

Als paracetamol niet helpt in de hoeveelheid die je dagelijks maximaal mag gebruiken, dan kun je ook gebruik maken van een zogeheten NSAID. Een voorbeeld NSAID is naproxen, maar je kunt ook ibuprofen of diclofenac proberen. Let wel goed op als je een NSAID gebruikt, want deze medicijnen geven vaak vervelende bijwerkingen. Zo kunnen de medicijnen ernstige maagklachten geven, maar kunnen de medicijnen ook de werking van andere middelen beïnvloeden. Als je maag-, darm-, hart- of vaatklachten hebt, ouder bent dan 60 jaar of andere medicijnen gebruikt, moet je altijd eerst met je arts overleggen als je een NSAID gaat gebruiken. Let ook bij het gebruik van een NSAID op dat je niet te veel gebruikt, want dan kunnen de bijwerkingen erger worden.

Minder goede middelen tegen keelpijn

Sommige mensen gaan naar de dokter met hun keelklachten in de hoop een antibioticakuur te kunnen krijgen, maar antibiotica hebben meestal geen zin bij keelpijn. Ook niet als de keelpijn veroorzaakt wordt door een infectie van een bacterie, hebben antibiotica vaak geen zin. Bij een ontsteking door een virus werken antibiotica niet en worden bovendien nooit medicijnen voorgeschreven omdat een virus vanzelf over moet gaan.

Bij een gewone keelontsteking door een bacterie, wordt vaak ook geen antibiotica voorgeschreven. Dit komt omdat antibiotica gemiddeld maar een halve dag minder klachten geeft, wat het niet de moeite waard maakt om een antibioticakuur te volgen als je keelpijn hebt. Daar komt nog bij dat antibiotica voor vervelende bijwerkingen kunnen zorgen, waaronder:

  1. Allergische reacties
  2. Het ontstaan van bacteriën die ongevoelig worden voor antbiotica
  3. Misselijkheid en duizeligheid, eventueel met braken

Sommige mensen schaffen speciale zuigtabletten aan als ze last hebben van keelpijn, maar de meeste zuigtabletten zijn helemaal niet zo effectief als veel mensen denken. Zuigtabletten helpen wel tegen de klachten van keelpijn, maar het is niet bekend of de zuigtabletten beter helpen dan dropjes of andere snoepjes waar je op kunt zuigen om de pijnklachten in de keel te verminderen. Zuigtabletten zijn veel duurder dan dropjes of gewone snoepjes, maar of ze beter werken is nog helemaal niet bekend. Kies dus liever voor een ander snoepje dan een zuigtablet om de keelpijn te verminderen, want dit is veel goedkoper en het werkt net zo goed.

Overige tips bij keelpijn

Naast het gebruik van bepaalde middelen, kun je de pijnklachten in de keel ook op andere manieren te verminderen. Raadpleeg onderstaande tips en je kunt sneller van je keelpijn af komen:

  • Eet waterijsjes of drink veel koud water. Door de keel te verkoelen, wordt de pijn minder. Dit komt omdat de ontsteking verminderd wordt door het koelen en de klachten hierdoor als vanzelf minder worden.
  • Gorgel met een zoutoplossing of gebruik een speciaal gorgeldrankje om de keel schoon te maken door te gorgelen.
  • Zuig op een dropje of ander snoepje.
  • Drink kamillethee, het liefst met honing om de keel nog meer te verzachten.
  • Vermijd rook: rook zelf niet maar probeer rokerige ruimtes ook te vermijden om meeroken te voorkomen.
  • Praat minder en probeer niet te fluisteren, want dit is nog slechter dan gewoon praten.
  • Neem rust, ook als je geen koorts hebt.

Raadpleeg je deze tips en gebruik je de juiste middelen tegen keelpijn, dan ben je snel van je klachten af.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…