Keelpijn: het is een gezondheidsklacht die veel voorkomt. Het is een bijkomend symptoom bij verkoudheid, maar ook ziektes als de ziekte van Pfeiffer kunnen keelpijn tot gevolg hebben. Dat keelpijn zo vaak voorkomt, maakt het echter niet minder vervelend. Hoewel het niet meestal niet lang aanhoudt, kan het behoorlijk veel pijn doen en je beperken in je dagelijks leven. Praten gaat moeilijk en slikken doet pijn: je hebt er dus continu last van, wat ook merkbaar effect heeft op je humeur.
Het ‘voordeel’ van een keelpijn is dan weer dat er verschillende manieren zijn om de klachten te verminderen. Deze maatregelen kunnen samengaan met het toedienen van medicijnen, maar kunnen ook puur therapeutisch van aard zijn. Het liefst wil je keelpijn natuurlijk voorkomen. Dat kan – althans, je kunt de kans dat je het krijgt verkleinen. Dit heeft uiteraard de voorkeur: voorkomen is beter dan genezen. Voordat we gaan kijken naar de manieren om een reeds bestaande keelpijn te bestrijden, zullen we dan ook eerst kijken naar preventieve maatregelen die je kunt nemen.
Verkoudheid en dus keelpijn voorkomen
Zojuist merkten we al op dat keelpijn voornamelijk voorkomt als symptoom van verkoudheid. De beste manier om keelpijn te voorkomen, is dan ook om te zorgen dat je geen last krijgt van verkoudheid. Daarvoor moet je goed letten op je persoonlijke hygiëne – handen wassen, niet teveel aan je mond en ogen zitten – maar voornamelijk ook op je weerstand. Homeopathische middelen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, want juist het verhogen van weerstand wordt in de homeopathie zeer belangrijk geacht.
Veel homeopathische middelen zijn erop gericht om je weerstand te verhogen. Een gezond leefritme, voldoende slaap en goede voeding zijn de belangrijkste manieren om een goede weerstand op te bouwen. Maar soms is dat niet genoeg, en kun je alsnog ziek raken. Bij wijze van preventie kun je dan je toevlucht nemen tot homeopathische zelfzorgmiddelen, die door middel van plantaardige ingrediënten proberen het lichaam extra bestand te maken tegen virussen en bacteriën. De smalle purperhoed (een klein, zonnebloemachtig plantje) speelt daarbij een sleutelrol. Dit plantje, ook wel bekend als de Echinacea, heeft allerlei positieve effecten op de gezondheid en kan het lichaam beschermen tegen infecties. Homeopathische middelen op basis van de stoffen uit dit plantje, bijvoorbeeld op basis van druppels of tabletten, worden dan ook vaak aangeraden om de weerstand te verhogen.
Belangrijk om daarbij te onthouden is wel dat Echinacea alleen gebruik moet worden bij acute dreiging van griep of verkoudheid. Met andere woorden, je hoeft alleen de tabletten te gebruiken als veel mensen in je omgeving ziek zijn en last hebben van verkoudheid en keelpijn. Het langdurig gebruiken innemen van de tabletten heeft – zoals wel vaker in de homeopathische medische wereld – een averechts effect. Dat versterkt de weerstand van het lichaam niet, maar verzwakt het zelfs. Neem je de tabletten constant, dan zal je je moe gaan voelen en extra ontvankelijk zijn voor virussen.
Keelpijn hoeft natuurlijk niet altijd samen te gaan met een verkoudheid. We noemden eerder ook al de ziekte van Pfeiffer als een mogelijke oorzaak van pijn aan de keel. Verschillende virusinfecties – zoals de ziekte van Pfeiffer ook is – kunnen ook op homeopathische wijze behandeld worden. Iedere ziekte wordt natuurlijk weer op een andere manier bestreden. Heb je last van een specifieke conditie die veel keelpijn veroorzaakt, dan kun je het beste naar een homeopathische huisarts toegaan. Hij zal je aanraden wat je kunt doen om de ziekte te bestrijden.
Middelen om de keelpijn zélf tegen te gaan
Heb je eenmaal keelpijn opgelopen, dan wil je die ook op de meest effectieve manier kunnen bestrijden, of in ieder geval verzachten. Uitzieken is vaak de enige echte remedie, maar in de tussentijd kunnen homeopathische middeltjes de pijn wel verwachten. Enkele middelen die je eens uit kunt proberen in de hoop dat de kwaal sneller overgaat of de pijn verlicht wordt, vind je hieronder.
- Quillaya of Saponaria. Dit zijn middelen waarin zeepkruid gebruikt wordt om een vroege keelverkoudheid te remmen.
- Barium carbonicum en Agraphis. Deze middelen helpen vooral tegen het vergroten van de keelamandelen, waardoor voorkomen kan worden dat er problemen ontstaan.
- Echinacea. Niet alleen verhogen de stoffen uit deze plant de weerstand, ook wordt hiermee de pijn verzacht als de keelpijn eenmaal is opgetreden.
Hiernaast zijn er nog enkele praktische tips die je kunt aanwenden om de keelpijn te minderen. In veel homeopathische winkels kun je verschillende soorten thee en drop vinden die de keel kunnen smeren en de pijn kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan Occinococium, een drank op homeopathische basis die zowel de weerstand verhoogt als de pijn verzacht.