Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Boost je weerstand met Echinacea!

@nick
5 min read

De Echinacea Purpurea, ook wel rode zonnehoed genoemd, is niet alleen een schitterende sierplant voor in de tuin, het is ook een plant met een grote geneeskrachtige werking. Dat hadden de indianen in Noord-Amerika honderden jaren geleden al door. Zij gebruikten de plant onder andere als ontsmettend middel tegen wonden, beten en zelfs kiespijn. Uiteindelijk namen westerse artsen de Echinacea mee naar Europa, waardoor het middel ook hier enorm populair werd. Die populariteit blijkt bovendien terecht te zijn: verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben de medicinale werking van de rode zonnehoed intussen al aangetoond.

Wat is Echinacea?

De Echinacea Purpurea is een vaste plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika, maar ook in onze contreien kan overleven. Als de rode zonnehoed een plekje in de zon krijgt, kan ze wel tot 120 cm groot worden!

De plant heeft haar naam te danken aan haar opvallende purperrode bloemen en stekelig zaadhoofd. Het woord ‘echinacea’ is namelijk afgeleid van het Griekse woord ‘echinos’, wat ‘egel’ betekent. ‘Purpurea’ verwijst dan weer naar de felle kleur van de bloem.

De belangrijkste voordelen van Echinacea

Zowel de bloemen als het blad, de steel en de wortel van de rode zonnehoed worden omwille van hun geneeskrachtige werking verwerkt in allerlei preparaten en voedingssupplementen. Maar wat is nu eigenlijk de precieze werking van Echinacea? Wij sommen de belangrijkste voordelen even voor je op. 

Versterk je immuunsysteem

Het belangrijkste, en waarschijnlijk ook bekendste voordeel van de plant is dat ze ons immuunsysteem versterkt. Dat komt door de aanwezigheid van verschillende helende bestanddelen. Eerst en vooral bevat Echinacea polysachariden. Dit zijn lange suikerketens die de werking van onze witte bloedlichaampjes stimuleren. Deze bloedlichaampjes spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van schadelijke indringers, zoals virussen en bacteriën. Daarnaast vind je in de rode zonnehoed ook flavonoïden terug, een soort krachtige antioxidanten die essentieel zijn voor de opname van vitamine C en het onderhouden van onze capillairwanden. Verder bevat Echinacea ook polyacetyleen. Deze stof is erg dodelijk voor bepaalde schimmels en bacteriën, waardoor onze weerstand dus opnieuw een handje geholpen wordt.

Ondanks zijn helende bestanddelen kan Echinacea er niet voor zorgen dat je immuun wordt voor alle ziekten. Dankzij de plant zal je lichaam echter wel sneller genezen, en de symptomen van bijvoorbeeld een griep of een verkoudheid zullen minder erg zijn.

Bind de strijd aan met acne en rimpels

Vooral bij tieners en jongvolwassenen is acne een vaak voorkomend huidprobleem, dat bovendien voor heel wat ergernis kan zorgen. Behandelingen zijn vaak duur en hebben niet altijd het gewenste effect. Daarom kan het nuttig zijn eens een lotion op basis van Echinacea uit te proberen voor je overstapt naar een dure behandeling. De plant stimuleert namelijk de celvernieuwing en minimaliseert littekenweefsel, waardoor je huid weer tot leven komt. Een bevorderde celvernieuwing voorkomt bovendien ook rimpels. Met Echinacea sla je dus twee vliegen in één klap!

Ga voor stralend haar 

Last van dof haar of roos? Echinacea helpt je uit de nood! Zoals eerder vermeld bevat de plant bestanddelen die de strijd aanbinden met bepaalde schimmels en bacteriën. Dat geldt ook voor de bacteriën die roos veroorzaken. Een shampoo met Echinacea zal ervoor zorgen dat je haar gezuiverd wordt, waardoor het ook zijn natuurlijke glans terugkrijgt.

Hoe te gebruiken?

Echinacea heeft duidelijk heel wat voordelen te bieden. Maar hoe kan je dit middeltje toevoegen aan je dagelijkse routine? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo zijn heel wat huidverzorgingscrèmes en shampoos met Echinacea-extracten verkrijgbaar. Daarnaast vind je in heel wat natuurzaken en drogisterijen tabletten, capsules, druppeltjes, voedingssupplementen en zelfs thee op basis van Echinacea. Voedingssupplementen met rode zonnehoed kunnen bijvoorbeeld ingenomen worden om de natuurlijke weerstand te versterken tijdens periodes van tijdelijke stress of vermoeidheid, slechte weersomstandigheden, of bij andere externe factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op ons immuunsysteem. Echinacea kan ook simpelweg preventief gebruikt worden.

Bijwerkingen en wanneer Echinacea te vermijden

Het is belangrijk om Echinacea slechts gedurende korte periodes te gebruiken en beperkte dosissen in te nemen. Echinacea heeft namelijk een stimulerende werking op het lichaam, waardoor de productie van bepaalde stoffen uit evenwicht kan raken. Zo kan een langdurig gebruik van de plant leiden tot een onvoldoende productie van bepaalde antilichamen, en een overmatige productie van bepaalde vitaminen. Daarnaast kan Echinacea in zeldzame gevallen ook allergische reacties uitlokken. Deze reacties komen voornamelijk voor bij kinderen. Daarom wordt het gebruik van deze plant afgeraden bij kinderen onder de twaalf jaar en bij zwangere vrouwen. Als je niet zeker bent over het gebruik en de dosering van Echinacea, ga je best eerst even langs bij de huisarts. 

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…