Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Veilig gebruik van planten bij reumatische klachten

Lore
5 min read

Als het gaat over pijn tijdens het bewegen, hoor je in de omgangstaal vaak de term reuma. Maar eigenlijk is reuma slechts een verzamelnaam voor een aantal zeer uiteenlopende aandoeningen van de gewrichten, spieren, pezen en het bot. Bekende reumatische ziekten zijn artrose (slijtagereuma) en artritis (ontstekingsreuma). Maar ook jicht, fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en osteoporose zijn een vorm van reuma. In dit artikel bekijken we hoeverre natuurgeneeskunde, ook wel fytotherapie genoemd, een oplossing kan bieden voor reumatische klachten. 

Op tijd naar de arts

Heb je vaak last van pijnlijke gewrichten of hinder tijdens het bewegen? Contacteer dan zo vlug mogelijk een arts om een diagnose te laten stellen. Reumatische klachten laten aanslepen is een slecht idee. De reden? Sommige vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis, gaan fel te keer en veroorzaken blijvende vervormingen van het gewricht. Om de chronische klachten van reuma te beperken is het belangrijk om de behandeling ervan zo vroeg mogelijk te starten.

Gezonde levensstijl

Het is algemeen bekend dat stoppen met roken, overgewicht vermijden en gevarieerd en evenwichtig eten sterk aangeraden zijn wanneer je last hebt van reumatische klachten. Een voldoende inname van calcium, vitamine D3 en omega 3-vetzuren zoals EPA en DHA is eveneens een verstandige keuze. 

Beweging vermijden en altijd kiezen voor rust is een slecht advies in het geval van reumatische klachten. Vanzelfsprekend moet je bij een opstoot van de klachten overbelasting voorkomen. Heb je twijfels over welk type oefening het best voor je past? Overleg dan eerst met jouw huisarts of kinesitherapeut. Bewegen is goed, versterkt de spieren en smeert de gewrichten.

Pijnstillers, ontstekingsremmers…

Elke reumavorm is verschillend en daardoor is per soort reuma ook de behandeling anders. Naast specifieke medicatie worden pijnstillers en ontstekingsremmers vaak ingezet om het levenscomfort te verbeteren. Geneesmiddelen zijn uiteraard geen snoepjes. Gebruik ze alleen na advies van je arts of apotheker.

Ondersteunende behandeling: fytotherapie

Het gebruik van medicatie is slechts een onderdeel van het totaal behandelingspakket bij gewrichtsklachten. Naast levensstijl, voedingsgewoontes, oefentherapie, voedingssupplementen of andere behandelingen is er ook plaats voor plantaardige interventies of fytotherapie. Ondersteunende plantaardige formules hebben vooral een invloed op het bewegingscomfort bij reumatische klachten.

Huis-tuin-keukenreceptjes

Er doen heel wat fabeltjes de ronde over de geneeskrachtige eigenschappen van planten. Af en toe wat bloemen, gedroogde blaadjes of geraspte wortel van een eetbaar plantje oplossen in een kopje warm water is geen fytotherapie. Dergelijk gebruik van planten valt onder de categorie huis-tuin-keukenreceptjes. Ontspannend, leuk en lekker, maar niet geneeskrachtig.

De dosis bepaalt het effect

Om een geneeskrachtig effect van planten te ervaren is het belangrijk dat je steeds dezelfde veilige en werkzame dosis inneemt. Heb je geen ervaring met planten? Experimenteer dan niet op eigen houtje. Het is een groot misverstand om te denken dat je fytotherapeutica onbeperkt kan gebruiken.

Voedingssupplementen

Het onverstandig gebruik van planten kan immers schadelijke effecten veroorzaken. Om dit te vermijden gebruik je het best voorgedoseerde voedingssupplementen. Elke doseringsvorm (tablet, gelule, capsule, lepel siroop, druppel tinctuur) bevat steeds dezelfde hoeveelheid bioactieve stoffen.

Planten die vaak met succes worden ingezet als behandeling van bewegingsklachten zijn wilgenbast, duivelsklauw, wierookboom, zwarte bes en kurkuma. Respecteer altijd de aanbevolen dosering op de verpakking of het advies van de gezondheidsprofessional. Dat is de beste garantie om lang en zorgeloos te kunnen genieten van de weldadige effecten van planten.

Tip: Curcumed® Bio PQ

Zoals hierboven al vermeld werd, is kurkuma een plant die kan ingezet worden in de behandeling van reumatische klachten.  Curcumed® Bio PQ is een voorgedoseerd voedingssupplement, waarvan elke tablet 500 mg kurkuma-extract en 5 mg Bioperine® (wat ervoor zorgt dat de kurkuma beter opgenomen wordt in het lichaam) bevat. 

Tijdelijk 30% korting én gratis levering

Ook goed om te weten: er loopt momenteel een actie waarbij je Curcumed® Bio PQ eens kunt uitproberen met wel 30% korting. Bovendien wordt je bestelling tijdelijk gratis verzonden, je hebt hem al na 1 à 2 dagen bij je thuis! 

Bestel hier Curcumed® Bio PQ!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…