Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Jicht (Voeten)

Jicht is een pijnlijke ontsteking die ontstaat door het kristalliseren van afvalstoffen in gewrichten. De meeste mensen die met deze vervelende aandoening te maken krijgen, krijgen de ontsteking in de voeten. Twijfel jij of jij te maken hebt met jicht in de voeten of weet je zeker dat je deze vervelende aandoening hebt? Lees dan in dit artikel wat de symptomen van jicht in de voeten zijn en hoe je jicht in de voeten kunt behandelen.

De symptomen van jicht in de voeten

Sommige aandoeningen kunnen zich sluimerend voortdoen omdat er niet echt duidelijke symptomen bij de aandoeningen komen kijken, maar bij jicht is dit zeker niet het geval. Als je jicht in de voeten hebt, heb je dit vaak snel in de gaten en dit komt omdat de aandoening heftige symptomen met zich meebrengt. Het voornaamste symptoom van jicht in de voeten is een pijnlijke ontsteking in het gewricht van de grote teen. De pijn die deze ontsteking met zich meebrengt valt niet onder de noemer ‘alledaagse pijn’, maar is erg vervelend en eigenlijk niet te negeren. Verder voelt je grote teen warm, opgezwollen en geïrriteerd aan.

Je hebt niet de hele dag door pijn aan je grote teen als je jicht hebt, maar de pijnklachten komen in aanvallen voor. Sommige mensen hebben ‘gelukkig’ maar een aanval van een half uur, maar er zijn ook mensen die wekenlang met een pijnlijke voet rond moeten lopen omdat de aanval maar niet over gaat. Heb je vaker te maken met jichtaanvallen, dan kan dit je dagelijks leven echt beïnvloeden. De pijn van een aanval is namelijk zo hevig, dat je bijna geen activiteiten meer kunt ondernemen die je normaliter zonder nadenken doet.

Enkele andere symptomen die je kunt ervaren als je last hebt van jicht in de voeten, zijn de volgende:

Overigens komt jicht niet alleen voor in de voeten en in de tenen, maar kan het ook voorkomen in de knieën of andere gewrichten. Heb je jicht op een andere plek in het lichaam, dan heb je pijnklachten in dit lichaamsdeel zoals hierboven beschreven.

De behandeling van jicht in de voeten

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om een pijnaanval zo snel mogelijk te laten stoppen. Ten eerste is het belangrijk dat je geen druk meer uitoefent op je voeten, zodat het gewricht rust kan krijgen. Hierdoor gaat de pijn niet meteen weg, maar wordt de pijn wel minder en dus draaglijker. Om de druk op de voeten te verminderen, kun je het beste stoppen met lopen en staan en is het belangrijk om zo snel mogelijk te gaan zitten.

Voor het beste effect, kun je de getroffen voet het beste op een verhoging leggen. Door de voet op een verhoging te leggen, wordt de pijn namelijk minder door de verminderde druk op het gewricht van de voet. Om de pijn nog meer te verminderen, kun je een koude, natte doek op je blote voet leggen. Een zak ijs is ook mogelijk, maar je moet wel altijd een handdoek over het ijs leggen om beschadiging van de huid door de kou van het ijs te voorkomen.

Verder is het ook mogelijk om pijnstillers te slikken en op deze manier de pijnklachten van jicht te verminderen. Denk hierbij aan paracetamol, maar ook aan andere pijnstillers en mogelijk zwaardere medicijnen die je op recept van de arts kunt krijgen. Tot slot is het belangrijk om veel water te drinken, zodat de gekristalliseerde afvalstoffen minder goed aan de gewrichten kunnen hechten en de pijnklachten in ieder geval niet erger worden door een ontsteking die steeds erger wordt.

Het behandelen van de pijn na de aanval

Als de pijnaanval in de voet voorbij is, is het belangrijk om de voet zo snel mogelijk weer te bewegen. Doe je dit niet, dan zal de voet verstijven of verkrampen en hierdoor worden de klachten alleen maar erger. Overigens is het wel belangrijk om niet te heftig te bewegen, want dit is ook niet goed voor de voet. Loop een stukje, maar ga niet meteen hardlopen als de pijnaanval voorbij is.