Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen jicht

Olivier
5 min read

Sommige ziektes en aandoeningen kunnen we steeds beter bestrijden en worden langzaam maar zeker zeldzaamheden, andere komen juist steeds vaker voor en bemoeilijken daardoor alsmaar meer levens. Tot die laatste groep ziektes, aandoeningen en kwalen behoort ook jicht. Deze ziekte, een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan op de gewrichten, komt namelijk meer en meer voor onder de bevolking. De mensen die last hebben van zogenoemde jichtaanvallen kunnen daar behoorlijk veel last van hebben.

Wanneer je jicht hebt en ook daadwerkelijke aanvallen ervaart, kunnen zich namelijk verschillende symptomen voordoen, waarvan enkele behoorlijk wat pijn opleveren. Eén van de symptomen, het hoofdsymptoom eigenlijk, is bijvoorbeeld pijn aan een gewricht. Dit kunnen tal van verschillende gewrichten zijn: vaak betreft het een gewricht aan de basis van één van de grote tenen, soms gaat het om een gewricht in de knie, de enkel, de middenvoet of de pols. Andere symptomen, die wat minder erg van aard zijn, zijn dat deze gewrichten dan vaak een rode kleur krijgen, dik worden en warm aanvoelen. Tot slot kan het ook nog zo zijn dat je, bij een jichtaanval, bepaalde knobbeltjes onder je huid krijgt. Dit zijn zogenoemde tophi, oftewel: ophopingen van urinekristalzuur.

In dit artikel gaan we specifiek kijken naar hoe je jicht tegen kunt gaan. Kortom: hoe je de eerdergenoemde symptomen kunt voorkomen of hoe je ze in kracht af kan laten nemen. Om daar een helder beeld van te kunnen geven, zullen we eerst echter ook de oorzaken die het krijgen van een jichtaanval stimuleren, moeten behandelen.

Zo wordt een jichtaanval uitgelokt

Op de ultieme, fundamentele oorzaak voor het krijgen van jicht kun je eigenlijk geen invloed uitoefenen. De kans dat jij jicht krijgt, hangt namelijk af van je genen. Deze bepalen namelijk of jouw lichaam goed of juist slecht in staat is om overmatig urinezuur af te voeren naar de nieren. Het krijgen van jicht is dus vooral een erfelijke aangelegenheid. Wanneer je een grote kans hebt op het krijgen van jicht, zijn er echter nog wel een bepaald aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat de kans dat je een daadwerkelijke jichtaanval krijgt nog eens worden vergroot. Deze hebben we hieronder opgesomd:

  • Je hebt een verhoogde purine-afbraak door stress
  • Je hebt een verhoogde purine-afbraak door alcoholgebruik
  • Je hebt een verhoogde purine-afbraak door cytostatica
  • Je hebt een verhoogde cel-afbraak door een tumor
  • Je hebt een verhoogde cel-afbraak door psoriasis
  • Je hebt een verhoogde cel-afbraak door overgewicht
  • Je eet te veel purinerijke voeding (zoals orgaanvlees, bepaalde vissoorten, peulvruchten en gevogelte)

Jichtaanvallen voorkomen

Omdat erfelijkheid in grote mate bepaalt of je wel of niet last krijgt van jicht, kun je niet heel veel doen om de klachten te voorkomen. Wel is het mogelijk om de aanvullende oorzaken, die we hierboven onder elkaar hebben gezet, zoveel mogelijk weg te nemen.

Bij sommige oorzaken is dat uiteraard lastig, zoals wanneer je een tumor hebt. In andere gevallen gaat het simpelweg om een verandering in de levensstijl, iets wat met de nodige wilskracht zeker bereikt kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je het alcoholgebruik gaat minderen om een jichtaanval te voorkomen, probeert af te vallen om diezelfde reden of de ziekte bestrijdt door je voedingspatroon zo aan te passen dat de inname van purinerijke voeding wat beperkt wordt.

Als je veel last hebt van stress, kan ook dat een jichtaanval uitlokken, zoals we al zeiden. Stress kun je gelukkig ook op verschillende manieren tegengaan. Belangrijk hierbij is dat je met enige regelmaat even iets doet ter ontspanning, iets waarbij je je gedachten even kan verzetten. Je kan hierbij denken aan het maken van een wandeling, het lezen van een boek of het nemen van een lekker warm bad. Uiteraard is dit grotendeels afhankelijk van wat jij als ontspannend ervaart.

Tot slot zijn er ook nog bepaalde medicijnen, zoals allopurionol, op doktersvoorschrift te krijgen die het zuurgehalte in het lichaam structureel omlaag brengen, waardoor de kans op een jichtaanval kleiner wordt. Hetzelfde geldt overigens voor een meer natuurlijke benaderingswijze, waarbij het zuurgehalte naar beneden gebracht wordt.

Hevigheid van de Jicht symptomen beperken

Het eerste advies dat we willen geven om de hevigheid van een jichtaanval in te tomen, is om het desbetreffende gewricht een beetje te ontzien. Dit betekent dat je zo weinig mogelijk doet met het gewricht. Daarnaast kan het in deze eerste fase ook handig zijn om het gewricht te koelen met ijs, dat ingewikkeld is in een theedoek. Eveneens moet in deze periode het gewricht zo hoog mogelijk gelegd worden.

Het tweede advies dat je hier vindt, is tegenovergesteld aan het eerste: beweeg. Hierbij gaat het echter om de fase waarin de aanval in kracht afneemt en daarnaast moet de beweging wel voorzichtig gebeuren. Op deze manier zorg je ervoor dat stijfheid vermeden wordt, evenals de pijn die daar mee gepaard kan gaan.

Medicijnen om een acute aanval tegen te gaan zijn er tot slot ook nog. Het gaat hier om ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac. Verder kunnen ook middelen als NSAID, prednison en, in de ergste gevallen, colchicine of een corticoïde injectie de ontsteking en daarmee de klachten tegen gaan. 

Door Olivier

Lees Meer ...

Jicht (Voeten)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…