Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom heeft je lichaam calcium nodig?

Camille
4 min read

Calcium is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt voor het menselijk lichaam. Krijg je niet voldoende calcium binnen, dan kan het lichaam niet voldoende functioneren en kun je te maken krijgen met diverse vervelende gezondheidsproblemen. Waar zit calcium in? Hoeveel heb je ervan nodig? Wat met een calcium te kort? Je lees het hier.

Waar zit calcium in?

Calcium is een essentieel mineraal dat nodig is voor de opbouw en onderhoud van je botten en gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.  Je lichaam heeft calcium nodig en deze kan je uit je voeding halen. Calcium zit in melk, kaas, groenten, noten en peulvruchten. Als je niets van deze producten eet of drinkt, dan vergroot je de kans op een calcium tekort. De kans op een verstoorde botontwikkeling op jonge leeftijd, en op botontkalking na verloop van tijd neemt dan toe.

Vitamine D speelt hier een belangrijke rol, omdat deze de opname van calcium in het lichaam stimuleert.

Hoeveel calcium heeft je lichaam nodig?

Hoeveel calcium je nodig hebt om goed te functioneren, is afhankelijk van je leeftijd, je geslacht en of je zwanger bent of borstvoeding geeft. Om je een duidelijk beeld te geven van de benodigde hoeveelheid calcium geven we de dagelijkse calciumbehoefte per leeftijd en geslacht in onderstaande tabel.

 

1-3 jaar

4-8 jaar

9-13 jaar

14-18 jaar

19-30 jaar

31-50 jaar

51-70 jaar

Zwanger

Borstvoedend

Man

0,5 g

0,7 g

1,2 g

1,2 g

1 g

1 g

1,2

Vrouw

0,5 g

0,7 g

1,1 g

1,1 g

1 g

1 g

1,2

1 g

1 g

Bovenstaande eenheden zijn stuk voor stuk in gram per dag. Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) gemiddeld 1000 milligram (= 1 gram) calcium nodig. Dit komt overeen met 4 à 5 glazen melk.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan calcium?

De meeste mensen krijgen voldoende calcium binnen en zeker als ze gevarieerd eten. Maar naarmate je ouder wordt, kan je lichaam minder goed calcium opnemen. Voor oudere mensen is het dus zeker belangrijk om dagelijks voldoende calciumrijke voeding te nuttigen. Lukt dit niet, dan kan extra calcium supplementen worden ingenomen. Calciumtabletten worden meestal gecombineerd met vitamine D.

Krijg je niet voldoende calcium binnen, dan gaat de kwaliteit van de botten achteruit. Dit komt omdat calcium een belangrijke rol speelt bij de opbouw van botten, die verminderd wordt als er te weinig van de voedingsstof binnen komt. Krijg je voor langere tijd te weinig calcium binnen, dan wordt er meer bot afgebroken dan er opgebouwd wordt. Dit kan leiden tot botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Door botontkalking kun je je botten gemakkelijker breken, maar kan het lichaam ook gedeeltelijk gaan vervormen.

Daarnaast kan een calcium tekort ook nadelig zijn voor kinderen. Groeiende kinderen die dagelijks minder dan 1,2 gram gebruiken, kunnen verschijnselen krijgen van de Engelse ziekte: rachitis. Daarnaast kan een calcium tekort ook leiden tot spierkrampen. Teveel calcium (meer dan 2500 milligram per dag) is overigens ook weer niet goed. Een teveel zal niet snel ontstaan uit ‘normale voeding’, maar als je calciumtabletten neemt. Let hiermee dus op en raadpleeg hiervoor het best je arts.

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…