Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aloë vera: de voordelen voor je gezondheid

Camille
8 min read

‘Plant der Onsterfelijkheid’, ‘Eeuwige Jeugd’, of ‘Elixir van de Schoonheid’: het zijn slechts enkele voorbeelden van de bijnamen die de aloë-vera-plant door de eeuwen heen kreeg.  Omwille van de geneeskrachtige eigenschappen van het sap van de plant wordt aloë vera al eeuwenlang in verschillende culturen als wondermiddel gebruikt. Zo zou de plant onder andere helpen bij gewichtsverlies, het genezen van een zonnebrand of het voorkomen van ontstekingen. Hoog tijd dus om deze superplant wat beter te leren kennen!

Wat is aloë vera?

Hoewel aloë vera door haar blauwgroene, puntige, stekelige bladeren wat op een cactus lijkt, is het eigenlijk een vetplant. De plant groeit voornamelijk in zonnige streken zoals Afrika en het Arabisch schiereiland. In totaal bestaan er zo’n 300 verschillende soorten, maar de Aloë Vera Barbadensis heeft de sterkste werking en wordt dan ook het vaakst gebruikt.

De geneeskrachtige werking van aloë vera

Wanneer we het over de geneeskrachtige werking van aloë vera hebben, dan wordt daarmee vooral het sap uit het binnenste van het blad bedoeld. Dit sap zit immers boordevol belangrijke voedingsstoffen, zoals aminozuren, magnesium, calcium en vitamines. Het is dan ook aan dit wonderlijke sap dat aloë vera haar naam te danken heeft. Het woord ‘aloë’ is namelijk afgeleid van het Arabische woord ‘alloeh’, wat ‘bitter’ betekent en verwijst naar de bittere vloeistof die teruggevonden kan worden in de bladeren van de plant. ‘Vera’ is dan weer Latijns voor ‘ware’. Op die manier wordt een onderscheid gemaakt met de andere planten in de ruime aloë-familie. Naast het sap van de plant hebben ook de bladeren een heilzame werking.

Waarom aloë vera goed voor je is…

Dankzij haar bijzondere bestanddelen kan aloë vera soelaas bieden in heel wat situaties. Wij zetten de belangrijkste gezondheidsvoordelen even voor je op een rijtje!  

Alöe vera voor een gezonde huid: weg met een verbrande huid, huidveroudering, acne en eczeem

Wanneer de eerste mooie lentedagen opnieuw aanbreken, laten we ons soms verrassen door de zon. Geen nood: het sap van de aloë vera kalmeert en verkoelt de geïrriteerde huid na een zonnebrand en heeft een pijnstillend effect. Ook bij andere brandwonden kan aloë vera de pijn verlichten. Bovendien bevorderen de stoffen in het sap het genezingsproces van de huid.

Daarnaast gaat aloë vera ook huidveroudering tegen. Het sap houdt onze huid soepel, strak en stralend. Vandaar dat aloë vera vaak gebruikt wordt in cosmetische producten. De oude Egyptenaren waren zich overigens al bewust van de indrukwekkende kracht van de plant van de ‘Eeuwige Jeugd’. Wist je bijvoorbeeld dat aloë vera het schoonheidsgeheim was van de Egyptische koninginnen Nefertiti en Cleopatra? Zij gebruikten het namelijk om hun huid te verzorgen. Ook bij het balsemen van de lichamen van overleden farao’s werd het sap van de plant gebruikt, om ervoor te zorgen dat hun lichaam beter bewaard zou blijven. 

Heb je last van jeukerige eczeem of acne? Ook dan kan aloë vera dankzij haar ontstekingsremmende werking hulp bieden. Door crème of zeep op basis van aloë vera te gebruiken, zal je huid zachter worden en geregenereerd zijn.

Bye, bye stress

Stress is een vaak voorkomend probleem in onze huidige maatschappij. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de Belgen minstens één keer per week last heeft van stress. Ongeveer de helft neemt werkstress mee naar huis, bijvoorbeeld wanneer strakke deadlines naderen of wanneer de stapel werk op hun bureau enkel maar blijft groeien. Langdure stress kan erg schadelijk zijn voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk op tijd te ontstressen. Daar kan aloë vera bij helpen. De plant heeft namelijk niet alleen een kalmerend effect op onze huid, ze zorgt er ook voor dat onze spieren, ook die in ons hoofd, ontspannen. Een hoofdhuidmassage met aloë vera wanneer je je haar wast kan dus wonderen doen als je weer helemaal zen wilt worden!

Goed voor de vetverbranding en ontgifting

Wanneer de zomer stilaan in zicht komt, willen veel mensen graag wat winterkilo’s kwijtraken. De stoffen in het aloë-vera-sap ontgiften ons lichaam op een natuurlijke manier, verbeteren de spijsvertering en vermijden opstopping. Een lichaam vrij van giftige afvalstoffen kan sneller vet verbranden, waardoor je makkelijker gewicht verliest. Dankzij een regelmatige stoelgang kan ons lichaam bovendien niet alleen makkelijker proteïnen opnemen, het zorgt er ook voor dat schadelijke bacteriën en gisten in onze darmen worden tegengegaan. Verder vermindert aloë vera de opname van LDL-cholesterol, wat een risicofactor voor slagaderziekten vormt.

Daarnaast zijn er een aantal aanwijzingen dat aloë vera kan helpen de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om dit met zekerheid vast te stellen, zou dit zeer goed nieuws zijn voor diabetespatiënten.

Voorkom onstekingen

Ontstekingen ontstaan soms omdat ons lichaam probeert ongewenste indringers te bestrijden.  Hoewel dit dus een soort beschermingsmechanisme is, kunnen we er wel heel ziek van worden. Antioxidanten, die ook aanwezig zijn in aloë-vera-sap, hebben een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Op die manier kunnen zelfs reumatische koorts, hersenvliesonstekingen, longontstekingen en diarree voorkomen of genezen worden. Aloë vera heeft ook een ontsmettende werking en zorgt ervoor dat wonden sneller genezen. Daar was zelfs Alexander de Grote al van op de hoogte. Hij zou de plant gebruikt hebben om de wonden van zijn soldaten te laten verzorgen.

Versterk je immuunsysteem

Zit je na die lange winter wat in een dipje en voel je je moe en futloos? Drink dan ’s ochtends bij je ontbijt af en toe een smoothie met aloë vera! De plant bevat heel wat gezonde voedingsstoffen, zoals mineralen, aminozuren, enzymen en vitaminen. Een aantal van die voedingsstoffen kunnen niet zelf door het lichaam worden aangemaakt, en moeten dus via onze dagelijkse voeding worden opgenomen. Dankzij deze extra natuurlijke stoffen zal je immuunsysteem een boost krijgen, waardoor je je weer tiptop in orde zult voelen!

Geen last van brandend maagzuur

Brandend maagzuur ontstaat wanneer het zuur uit de maag terug in de keel sijpelt. Het is één van de meest voorkomende aandoeningen over de hele wereld. De aandoening kan voor heel wat ongemak zorgen. Een glas water gemengd met wat sap van de aloë-vera-plant kan dit probleem verhelpen. Zoals eerder vermeld zorgt aloë vera ervoor dat schadelijke bacteriën en gisten in onze darmen worden tegengegaan. Aangezien zure reflux veroorzaakt wordt door gist, is aloë vera dus een heel handig hulpmiddel.

Hoe aloë vera te gebruiken?

De vele voordelen van aloë vera zijn ondertussen overduidelijk. Maar hoe kan je dit wondermiddel gebruiken? Er zijn twee mogelijkheden. Je kan aloë vera inwendig gebruiken, door bijvoorbeeld een sapje of smoothie te maken op basis van het sap van de plant. Het sap zal ons lichaam ontgiften en vormt ook een bron van extra voedingsstoffen. Daarnaast kan je aloë vera ook uitwendig gebruiken in de vorm van lotions en crèmes. Deze hebben vooral een verkoelend, kalmerend, pijnstillend en versoepelend effect op de huid.

Aloë vera kopen

Waar vind je aloë vera nu precies? Heel wat speciaalzaken en natuurwinkels verkopen de geneeskrachtige plant in capsules, als poeder, of in vloeibare vorm. Daarnaast is aloë vera terug te vinden in heel wat cosmeticaproducten. Je kunt echter ook heel eenvoudig zelf een plant in huis halen en je eigen gel maken.

Wanneer aloë vera vermijden?

Net zoals bij veel genezende producten geldt hier ook het motto ‘overdaad schaadt’. Zorg er dus voor dat je niet te veel aloë vera gebruikt. Het is bijvoorbeeld beter eerst een zeer kleine hoeveelheid uit te proberen, zodat je kan zien hoe je lichaam erop reageert. Over het algemeen is het gebruik van aloë vera niet aan te raden bij zwangere vrouwen, kinderen en nierpatiënten. Ook wanneer je een operatie moet ondergaan, is het beter om het gebruik van aloë vera te vermijden. Als je twijfelt over het gebruik van aloë vera in combinatie met andere medicijnen, raadpleeg je beter eerst je huisarts.

Bijwerkingen van aloë vera

Zoals eerder vermeld kan inwendig gebruik van aloë vera helpen bij constipatie. Dat komt omdat de plant een licht laxerend effect heeft. Dit is dan ook één van de meest voorkomende bijwerkingen. Een goede dosering is daarom belangrijk. Bij uitwendig gebruik zijn er zo goed als geen bijwerkingen. De bijwerkingen wegen dus lang niet op tegen de voordelen. Na het lezen van dit artikel moet je er dan ook helemaal van overtuigd zijn: aloë vera is een topplant!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…