Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eczeem

Onder de term eczeem kunnen een heleboel verschillende huidaandoeningen samen worden gebracht die op maar een aantal punten iets met elkaar te maken hebben, en van een groot aantal van deze aandoeningen is de oorzaak zelfs nog maar niet, of nauwelijks, bekend. De meeste vormen van eczeem, maar dit geldt eveneens niet voor allemaal, zorgen voor jeuk. Andere symptomen die vaak worden waargenomen bij eczeem zijn:

 • roodheid van de huid,
 • de huid is schilfering,
 • dikwijls zijn er bultjes zichtbaar op de huid, soms ook blaasjes.

Het op hetzelfde moment voorkomen van meerdere symptomen is kenmerkend voor eczeem.

Soorten eczeem

Om je een beetje een beeld te geven van de verschillende vormen van eczeem hebben we een aantal bekende, en veel voorkomende, vormen voor je op een rijtje gezet.

 • Allergisch contacteczeem wordt vaak veroorzaakt door contact met een prikkelende- of irriterende stof, maar soms ook door een allergie. Een nikkelallergie is een veel voorkomend allergisch contacteczeem.
 • Craquelé- of asteatotisch eczeem is een vorm die zich voornamelijk kenmerkt door een droge schilfering van de huid die het gevolg is van uitdroging door tekortschieten van het vermogen van de hoornlaag om vocht vast te houden. Deze vorm van eczeem is in het bijzonder vaak waar te nemen bij oudere personen.
 • Constitutioneel-, ook wel atopisch eczeem: is een vorm die door een aangeboren aanleg ontstaat. Je kunt deze vorm van eczeem niet alleen bij baby’s en kinderen aantreffen, maar eveneens bij volwassenen. Bij oudere kinderen en volwassen personen komt deze vorm voornamelijk voor in de plooien van de ellebogen en de holtes van de knieën.
 • Hypostatisch eczeem wordt veroorzaakt door te veel oedeem (ophoping van vocht), vaak in de onderbenen.
 • Ortho-ergisch contacteczeem: eczeem ontstaat door een (over)belasting van de huid, in het bijzonder door water en zeep.
 • Seborroïsch eczeem is een schilfering van de huid, die mogelijk wordt veroorzaakt door de gist Malassezia furfur. Deze vorm van eczeem komt in het bijzonder voor op de behaarde hoofdhuid, de neus- en wangplooien en rond de wenkbrauwen.
 • Acrovesiculeus- of dyshidrotisch eczeem een vorm van eczeem aan handen of voeten die zich kenmerkt door de aanwezigheid van kleine blaasjes.
 • Beroepseczeem zorgt voor klachten zoals dikwijls in bepaalde beroepsgroepen worden waargenomen. Hierbij kun je denken aan vormen van contact-: bakkers-, kappers-, metselaarseczeem, vaak veroorzaakt door irritatie en in sommige gevallen door een contactallergie.
 • Eczema herpeticum (Kaposi) is een combinatie van eczeem en een infectie met het herpes simplexvirus.
 • Geïmpetiginiseerd eczeem wil zeggen dat eczeem (secundair) geïnfecteerd is. In het bijzonder de Staphylococcus aureus bacterie is vaak bij een dergelijke infectie betrokken.
 • Nummulair eczeem is een vorm die in de regel als hardnekkig kan worden beschouwd en zich verder kenmerkt door verspreide schilferende afwijkingen van de huid ter grootte van een muntstuk. .
 • Tylotisch-, rhagadiform eczeem of eczema hyperkeratoticum et rhagadiforme een vorm van eczeem die voorkomt aan de handen of aan de voeten en zich manifesteert met een heleboel schilfers, een droge huid en kloofjes.

Behandelen van eczeem

Op het moment dat je last hebt van eczeem dan heb je waarschijnlijk al ontdekt dat krabben niet de juiste manier is om van de klachten af te komen. Door te krabben zul je juist eerder meer klachten krijgen. De meeste behandelingen van eczeem zijn wel, net zoals je bij krabben doet, gericht op het verlichten, of liever nog het wegnemen, van de jeuk.

Door te krabben kun je niet alleen de klachten van eczeem verergeren maar eveneens de kans op een infectie aanzienlijk vergroten. De meeste behandelingen zijn er dan ook op gericht om niet alleen de jeuk te verminderen of weg te nemen, maar eveneens om ontstekingen of het verergeren van de klachten zoveel mogelijk te beperken.

Ook het vet houden van de aangedane huid kan in een heleboel gevallen de klachten van eczeem verminderen. Hiervoor dien je echter geen geparfumeerde producten te gebruiken omdat deze juist voor extra irritatie kunnen zorgen en de klachten zullen verergeren.