Experts stellen exitplan voor: terrassen half mei, rest van horeca pas in juni
Drie weken wachten tussen iedere versoepeling, dat is het nieuwe advies van coronacommissaris Pedro Facon in samenspraak met de experts. Daardoor is de heropening...
Inhoud
Een pseudo-allergie is vergelijkbaar met een voedselintolerantie. De klachten zijn vaak hetzelfde als die van een echte allergie. Echter, bij een allergie komt het immuunsysteem gelijk in actie. Als het lichaam ‘verboden’ stoffen binnenkrijgt, dan worden er direct antistoffen aangemaakt. Dit is niet zo bij een pseudo-allergie. Hierdoor kan deze vorm van voedselovergevoeligheid niet in het bloed of met huidtesten worden aangetoond.
Bij een pseudo-allergie kan het veel langer duren voordat er een allergische reactie optreedt. Soms is dit pas na twee dagen. Door deze vertraagde reactie, is het dan ook erg lastig om erachter te komen welk voedingsmiddel een allergische reactie veroorzaakt.
Aangezien een pseudo-allergische reactie niet van een echte allergische reactie is te onderscheiden, wordt er meestal een standaard allergologisch onderzoek verricht. Er is alleen sprake van een pseudo-allergie, als er uit de verschillende allergietesten geen echte allergie kan worden aangetoond.
Sommige stoffen hebben direct invloed op de ‘mestcellen’. Deze cellen bevatten stoffen die na vrijlating uit de cel een allergische reactie veroorzaken, zoals niezen, galbulten, jeuk of kortademigheid. Een voorbeeld van een van deze stoffen is histamine. Bij een echte allergie treedt de allergische reactie pas op nadat een allergeen-specifieke antistof zich aan de mestcel heeft gebonden. Bij een pseudo-allergie worden de stoffen direct uit de mestcellen vrijgelaten. Hierdoor duurt het wat langer voordat er een reactie optreedt.
Bij een allergie is het dus zo, dat er direct een reactie ontstaat. Dit is niet het geval bij een pseudo-allergie. Hier moet je lichaam eerst een bepaalde hoeveelheid stoffen opnemen om een allergische reactie te krijgen. Deze grens is bij ieder mens weer verschillend.
Vaak wordt een pseudo-allergische reactie veroorzaakt door
Ook kunnen combinaties van verschillende stoffen, zoals alcohol en voeding die kleurstoffen of bewaarmiddelen bevat, reacties veroorzaken. Verder kunnen natuurlijke stoffen, zoals vasoactieve aminen (histamine, serotonine en prostaglandinen) een allergische bevorderen.
De klachten die ontstaan, zijn vaak wel weer hetzelfde als bij een echte allergie. Deze kunnen van persoon tot persoon verschillen. Bekende symptomen zijn:
Heb je een pseudo-allergie? Dan is het meestal noodzakelijk om een pseudo-allergeenvrij dieet te volgen. Dit dieet bestaat voornamelijk uit pure producten, zonder kleur- ,geur- en smaakstoffen. De producten die een allergische reactie veroorzaken, zijn ‘verboden’.
Restjes over? Plaats deze dan direct in de koelkast en eet ze binnen 24 uur op. Hierna kan de samenstelling van de voedingsmiddelen verandert zijn. Dit kan weer een allergische reactie opleveren.
Voordat je het dieet kunt gaan volgen, dien je natuurlijk eerst te weten welke voedingsmiddelen een reactie veroorzaken. Door middel van een speciaal onderzoek kan een allergoloog toch nagaan welke stoffen slecht voor je zijn. Vaak reageert iemand maar op een of twee stoffen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek, word je doorverwezen naar een gespecialiseerd diëtist. Deze stelt een pseudo-allergeenvrij dieet samen. Hierbij zijn de voedingsmiddelen die een allergische reactie uitlokken 4 weken lang verboden. Aan de hand van een eetdagboek houd je je eetpatroon bij. Ook vermeld je per dag of je klachten had of niet.
Na een maand wordt er dan bekeken op welke manier je het dieet verder gaat voortzetten of dat je er helemaal mee kunt stoppen. Het kan zijn dat je weer voorzichtig kunt beginnen met het herintroduceren van de voorheen ‘verboden’ voedingsmiddelen. Doordat je het dieet hebt gevolgd, is het namelijk mogelijk dat je lichaam nu wel tegen bepaalde voedingsmiddelen kan.
Aangezien een voedselintolerantie door de jaren heen verandert, zo kan deze milder of juist ernstiger worden, is het zinvol om regelmatig naar de diëtist te gaan. Als het nodig is, herziet deze het dieet en word je tolerantiegrens opnieuw bepaald.
Drie weken wachten tussen iedere versoepeling, dat is het nieuwe advies van coronacommissaris Pedro Facon in samenspraak met de experts. Daardoor is de heropening...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon