Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Netelroos

Netelroos is een aandoening die erg veel voorkomt. Of je nu oud of jong bent en of je nu man of vrouw bent: je kunt altijd in aanraking komen met deze veelvoorkomende aandoening. Gelukkig is het geen ernstige aandoening en zijn er middelen om de aandoening te verzachten, zodat je sneller van netelroos verlost bent.

Wat is netelroos?

Netelroos wordt ook wel galbulten genoemd. Dit klinkt ernstiger dan het is, want netelroos is simpelweg een allergische reactie van de huid. Deze allergische reactie veroorzaakt een uitslag op de huid die flink kan jeuken, waardoor je erg veel last kan hebben van netelroos. Gelukkig verdwijnt netelroos vanzelf binnen enkele uren of dagen, dus je hebt nooit lang last van deze aandoening. Echter, er zijn ook chronische gevallen van netelroos bekend. Als je te maken hebt met chronische netelroos, heb je ten minste zes weken last van netelroos. Dit is uiteraard veel langer dan bij normale netelroos, die al binnen enkele uren of dagen verdwenen is. De chronische variant van netelroos komt veel minder vaak voor dan de standaard variant van netelroos, die snel weer verdwijnt.

Netelroos is niet ernstig of gevaarlijk, maar kan alsnog erg vervelend zijn. Dit komt omdat de uitslag van netelroos erg jeukt, waardoor je veel last kunt hebben van deze aandoening. Zeker als je te maken hebt met chronische netelroos kan het dan ook prettig zijn om deze netelroos te behandelen met verzachtende middelen, zodat je minder last hebt van de jeuk die de uitslag met zich meebrengt.

De symptomen van netelroos

Je kunt netelroos gemakkelijk herkennen aan de volgende symptomen:

 • Rode vlekken op de huid, die na enkele uren kunnen verdwijnen en weer op andere plekken van het lichaam kunnen verschijnen.
 • Rode vlekken die veranderen in dikkere, blekere plekken.
 • Jeukende uitslag.

In feite lijkt de uitslag van netelroos erg veel op de uitslag die krijgt als je in aanraking komt met brandnetels. Ook deze uitslag is namelijk rood met witte vlekken. Het enige verschil tussen de uitslag van brandnetels en de uitslag van netelroos, is dat de uitslag van brandnetels pijnlijk is en de uitslag van netelroos voornamelijk jeukt. De beide uitslagen zijn dan ook zeker niet hetzelfde. Echter, als je weet hoe de uitslag van brandnetels eruit ziet kun je deze kennis wel gemakkelijk gebruiken bij het herkennen van netelroos.

De oorzaken van netelroos

Zoals al eerder vermeld, is netelroos een allergische reactie. Hoe deze allergische reactie precies ontstaat verschilt per persoon, maar in de meeste gevallen heeft dit te maken met het eten van bepaalde voedingsmiddelen (zoals chocolade, eieren, schaaldieren, noten en fruit), het innemen van bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica en aspirine), het gebruiken van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers, contact met bepaalde chemische stoffen, contact met bepaalde plantaardige stoffen, insectensteken of warmte, kou, druk of zonlicht op de huid.

Daarnaast kan netelroos ook ontstaan door spanning en stress. Dit komt omdat er bij stress en spanning een stofje in de huid wordt vrijgemaakt, die ervoor zorgt dat er huiduitslag op de huid ontstaat. Zo hoeft netelroos niet altijd een allergische reactie te zijn, maar is dit meestal wel het geval. Ook kan een allergische reactie uiteindelijk uitgroeien tot netelroos omdat er veel stress of spanning bestaat, waardoor de twee oorzaken van het ontstaan van netelroos dus eigenlijk gecombineerd worden.

Netelroos behandelingen

Als je last hebt van netelroos dan wil je hier natuurlijk zoveel mogelijk aan doen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen en er kan begonnen worden om alcohol te vermijden. Maar wat nog meer?

 • Gebruik geen aspirine
 • Zorg dat je stress zoveel mogelijk gaat vermijden
 • Vermijd de hitte
 • Als je de oorzaak van netelroos kent, vermijd de oorzaak dan
 • Heb je huiduitslag en gebruik je medicatie, ga dan naar de huisarts zodat er gekeken kan worden of dat de uitslag van de medicatie is (misschien is het wel netelroos)
 • Zorg dat je luchtige en losse kleding draagt, strakke kleding kan namelijk netelroos veroorzaken
 • Als je gaat krabben wordt de jeuk erger, probeer daarom aan iets anders te denken en van de plekken netelroos af te blijven
 • Je kunt een lauwe douche nemen bij veel jeuk
 • Dep de huid met water en wat azijn zodat de jeuk afneemt

Geneesmiddelen bij netelroos

Er kunnen geneesmiddelen in worden gezet bij netelroos. Er wordt dan gekozen voor anti allergiemiddelen, dit noemen we ook wel antihistaminica. Deze blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Cetirizine
 • Ebastine
 • Levocetirizine
 • Mizolastine
 • Promethazine

Je hoeft de huid zelf niet te behandelen want de netelroos gaat vanzelf weer over. Maar de jeuk en de branderigheid moeten wel worden aangepakt. Dit kan erg vervelend zijn en dan kun je hier medicatie voor krijgen van de arts. De arts zal kijken wat de mogelijke oorzaak is van de netelroos, want als het door medicatie komt dan kan het zijn dat een medicijn de netelroos opwekt. Dan moet hier wat aan worden gedaan, wellicht is er een ander medicijn dat je kunt gebruiken zodat de netelroos niet meer terugkomt.

Maar als het met voeding te maken heeft kan het zijn dat je dagelijks een tabletje moet nemen: bijvoorbeeld Levocetrizine. Dit zorgt er voor dat er een stofje in je lichaam komt zodat de reactie aan wordt gepakt en de kans op netelroos wordt verkleind.

Jeuk aanpakken

De jeuk van de netelroos kan worden aangepakt met lotion bijvoorbeeld, maar er kan ook een koelzalf worden gegeven. Ook zijn er poeders die je kunnen helpen zodat je minder jeuk hebt. Bij sommige mensen is dat voldoende, maar niet bij iedereen. Daarom is het belangrijk dat je met de arts gaat overleggen of er meer nodig is. Er kan namelijk ook een tablet worden gegeven zoals antihistaminica, de jeuk wordt dan ook veel minder en verdwijnt ten slotte.

Voor de netelroos hoef je niet naar de dokter, maar de jeuk kan wel lastig zijn en een reden zijn om even naar de dokter te gaan zodat het aan wordt gepakt. Er moet dan altijd een tijdje worden aangekeken of dat de jeuk meteen wordt aangepakt met een medicijn. Wanneer dat niet zo is kan er een ander middel worden gebruikt.

Is netelroos besmettelijk?

Vaak wordt er gesproken over urticaria. Dit is een ander woord voor netelroos. Deze huidaandoening komt vaak voor en de kans dat je hier mee te maken krijgt is voor iedereen even groot. Iedereen kan in het leven te maken krijgen met netelroos. Het is niet duidelijk of je netelroos nu wel of niet kunt voorkomen. Er zijn wel een aantal factoren waardoor de netelroos geprikkeld wordt, daar kun je iets aan doen, maar niet aan alle factoren. Je gezondheid speelt ook een grote rol.

Hoe kan ik netelroos herkennen

Krijg je ineens last van plekken op de huid die veel jeuk veroorzaken? Dan kan het zijn dat je kennis hebt gemaakt met netelroos. De huid zal vaak ineens erg rood worden en de uitslag wordt steeds erger. Het kan zich uitbreiden en het kan ook steeds dikker worden. Ook wordt de jeuk vaak veel erger en dan kan de netelroos zich aan het verspreiden zijn. Je kunt de netelroos snel krijgen, en zij kan ook binnen een paar uur weer verdwenen zijn, erg snel dus. Maar bij sommige mensen duurt het een paar dagen. Het kan ook zijn dat je er weken last van hebt en dan is het van belang dat je probeert te achterhalen waar de oorzaak vandaan komt. Ook wanneer je er vaker last van hebt is het goed dat je gaat kijken hoe je er aan komt en wat je er aan kunt doen. Aan netelroos kun je zelf niet zoveel doen als je het hebt, je kunt alleen de jeuk aanpakken.

Antwoord op de vraag

Er wordt vaak gedacht dat netelroos besmettelijk is, maar dat is niet zo. De rode uitslag en de rode plekken zijn vochtophopingen. Deze kun je krijgen wanneer je bijvoorbeeld een allergische reactie hebt, het ligt dus ook aan je eigen lichaam waarop je reageert dit is bij iedereen anders. Deze allergische reactie kan op worden gewekt door een prikkeling van je lichaam. Je lichaam reageert ergens op en het wordt niet veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel. Het is daarom ook niet besmettelijk ook al denken veel mensen van wel. Je kunt vaak een paar uur wachten en dan gaat het vanzelf voorbij, bij sommige mensen duur het een paar dagen maar het gaat vanzelf over. Het enige waar je echt last van hebt is de jeuk, maar die kun je behandelen.

 • Lauwe douche
 • Koud water
 • Deppen met azijn
 • Afleiding zoeken

Probeer er voor te zorgen dat je afleiding hebt wanneer je veel jeuk hebt. Als je gaat krabben roept dat nog meer jeuk op. Het is daarom van belang dat je probeert dagelijkse activiteiten voort te zetten ondanks de hevige jeuk. Ga naar de huisarts wanneer het echt te erg wordt en dan kun je kijken welke middelen er ingezet kunnen worden. Wanneer je erg vaak met netelroos te maken hebt kan er een middel worden gegeven tegen allergische reacties zodat de kans op netelroos afneemt