Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Huiduitslag

Huiduitslag wil zeggen dat je huid op een bepaalde plaats een verandering laat zien en alleen daar bijvoorbeeld oneffenheden vertoond. Huiduitslag kan een heleboel sterk uiteenlopende oorzaken hebben, zoals een allergische reactie, een virale-, bacteriële- of schimmelinfectie of een overgevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen. Daarnaast zijn er een aantal ziekten bekend die huiduitslag als symptoom hebben.

Allergische reactie

Soms krijg je te maken met een allergische reactie, in de vorm van huiduitslag, bijvoorbeeld na het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bepaalde verzorgingsproducten of het eten van bepaald voedsel. Dit kan gebeuren op het moment dat je huid rechtstreeks in aanraking komt met een middel (zoals bij contacteczeem). Sommige middelen kunnen echter ook pas na inname tot huiduitslag tot gevolg hebben. Een antibioticum, zoals penicilline, is een goed voorbeeld van geneesmiddel dat huiduitslag kan veroorzaken.

Het stellen van de diagnose

Na grondig onderzoek van je huid kan vaak een diagnose worden gesteld. Tijdens dit onderzoek zal worden gekeken naar de soort uitslag en of deze uit vlekken of strepen op is gebouwd. Ook zijn de locaties waar de uitslag zich manifesteert belangrijk zijn bij het stellen van de diagnose. Tevens zal er op worden gelet of de huiduitslag op een gelijke wijze aan de linker- en aan de rechterkant van je lichaam voorkomt.

Om de soort huiduitslag en de oorzaak ervan te kunnen bepalen, kan er ook gebruik worden gemaakt van andere methodes, zoals:

  • Onderzoek van de gepigmenteerde plekjes met behulp van een sterke lamp en een vergrootglas,
  • Wood-lichtonderzoek, waarbij fluorescerend licht gereflecteerd wordt door de micro-organismen die een eventuele huidinfectie teweeg hebben gebracht,
  • Microscopisch onderzoek van wat huidschraapsel of een afgeknipte nagelrand om schimmels aan het licht te brengen,
  • Uitstrijkjes van blaren of pustels op kweek zetten en onderzoeken.

Rode huiduitslag

Een rode huiduitslag kan een heleboel oorzaken hebben, zoals een kinderziekte, een bacteriële- of een virale infectie van de huid. Maar ook op het moment dat je allergisch reageert op een bepaalde stof in je voeding of uit je directe omgeving.

Een huidallergie is een allergie waarbij je huid een reactie geeft na een direct of indirect contact met een zogenaamd allergeen. Er zijn diverse vormen huidallergieën bekend, zoals onder andere:

  • Acute urticaria.  vaak met een allergische reactie door het gebruik van een voedings- of geneesmiddel. De duur van deze allergische reactie kan variëren van een aantal dagen tot wel zes weken.
  • Chronische urticaria. Is een terugkerende reactie met een doorgaans onbekende oorzaak.
  • Contactdermatitis: een huidinfectie als gevolg van blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren.
  • Beten en steken van insecten of het aanraken van bepaalde planten.

Huiduitslag baby’s en kinderen

De huid van een baby of een kind is erg gevoelig en vraagt dan ook om een milde verzorging. Maar desondanks kan er altijd toch huiduitslag optreden waarvan de oorzaak uiteen kan lopen van een allergische reactie op bijvoorbeeld een verzorgingsmiddel tot een overgevoeligheid voor iets in de voeding. Daarnaast kan een kinderziekte of koorts ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van uitslag op de jonge en gevoelige huid.

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor uiteenlopende vormen van huiduitslag. Een precieze oorzaak voor eczeem is in de regel niet aan te wijzen. Bekend is echter wel dat eczeem vaak al in een bepaalde familie voorkomt zodat je dus wordt geboren met een aanleg (je hebt dan een verhoogde kans op eczeem). De (over)gevoeligheid van je huid speelt bij het ontwikkelen van eczeem een essentiële rol. Uiteenlopende omgevingsfactoren kunnen immers je huid prikkelen, zoals de huisstofmijt en de huidschilfers van (huis)dieren. Bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar kunnen eveneens voedingsallergieën een bijdrage leveren aan een eczeemreactie.

Huiduitslag in het gezicht

Je gezicht is de eerste indruk die je bij een ander achterlaat. Op het ogenblik dat er dus huiduitslag zichtbaar is in dit deel van je lichaam dan wordt dat meteen opgemerkt. Net zoals veel andere vormen kan ook huiduitslag in je gezicht het gevolg zijn van een heleboel factoren, bijvoorbeeld een allergische reactie op externe factoren zoals bepaalde voedingsstoffen, verzorgings- of geneesmiddelen, hormonen of zonlicht.

Verzorging van huiduitslag

De huiduitslag in je gezicht kan in verschillende vormen voorkomen zoals blaasjes, blaartjes of bultjes. In het gros van de gevallen is er echter sprake van een rood verkleurde huid of van rode vlekken op je huid. Vaak zal je eerste gedachte zijn om deze ontsierende roodheid te camoufleren met bijvoorbeeld een crème, of andere make-up. Voorzichtigheid is in dit soort situaties echter zeker geboden omdat je door het gebruik van deze middelen de klachten aanzienlijk kunt verergeren. Het is zelfs zo dat je tijdens de dagelijkse verzorging van de huid beter geen zeep kunt gebruiken omdat deze je huid uit zal drogen. Een droge huid staat op zijn beurt dan weer bekend als zeer gevoelig en dit is juist niet wat je wilt als je last hebt van huiduitslag.