Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn gerstekorrels en hoe kan je ze behandelen?

5 min read

Milia (enkelvoud: milium) zijn kleine, harde witte korrels die met name voorkomen op het gezicht. In de volksmond kennen we ze ook als ‘gerstekorrels’. Milia zijn ongevaarlijke bultjes. Het is echter een vervelend gezicht wanneer er een groot aantal korrels dicht bij elkaar verschijnen.

Milia vs. acné of mee-eters

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben gerstekorrels (milia) niets te maken met acne. Want hoewel het in het beide gevallen gaat om een verstopping in de huidporiën, ontstaan milia niet als gevolg van een ontsteking in de talgklieren.

Veel mensen verwarren milia ook met mee-eters (comedonen); hierbij zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit diep in de huid (onder de epidermis), duwen en knijpen helpen dus niet.

Bij wie komt het voor?

Milia komt bij mensen van alle leeftijden voor. Er zijn drie groepen waar milia vaker voorkomt.

Pasgeboren baby’s

Ruim 50% van alle baby’s heeft er de eerste paar maanden last van. Je spreekt dan van primaire milia, deze ontstaan door de nog onrijpe talgkliertjes en het onvermogen om deze huidschilfertjes kwijt te raken. Bij baby’s verdwijnen de milia gelukkig vanzelf weer.

Mensen met een beschadigde of vochtarme huid

Ook bij volwassen komen ze vaak voor. In dat geval spreek je van secundaire milia. De propjes ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten. Dat zie je nog wel eens na genezing van de huid na cosmetische behandelingen als peelings of dermabrasie, verbranding door de zon, verwonding van de huid en bij blaren.

Ook kunnen crèmes met corticosteroiden milia veroorzaken. Milia zitten vaak op de wangen of bij de neus maar kunnen bij volwassenen op het gehele lichaam verschijnen. Gerstekorrels kunnen ook ontstaan op plekken waar de huid is beschadigd door overmatig zonnen, wondjes of blaren.

Mensen met een donkere huidskleur

Tenslotte zijn mensen met een donkere huidskleur vatbaarder omdat ze een dikkere en stevigere huid hebben.

Gerstekorrels kunnen ook voorkomen op de oogleden. Dat kan men dan verwarren met een hordeolum, ook wel bekend als ‘strontje’. Een strontje is een ontsteking in een van de klieren van het ooglid en wordt veroorzaakt door een stafylokokkenbacterie. Het heeft dus niets te maken met milia.

En de behandeling van een gerstekorrel?

Een ‘verse’ gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die er al heel lang zit. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig.

Voorkomen

Het wordt aangeraden om het vochtgehalte in het lichaam op peil te houden door voldoende water te drinken. Daarnaast is het belangrijk de huid te beschermen tegen de zon.

Het is mogelijk milia zoveel mogelijk te voorkomen door regelmatig het gezicht te exfoliëren met een scrub die salicylzuur of vitamine A-zuur bevat.

Weghalen

De gebieden rondom de ogen zijn kwetsbaar. Gerstekorrels op deze plek kunnen het best worden behandeld door een huidspecialist. Deze kan de gerstekorrels weghalen door ze met een steriel naaldje aan te prikken, waarna het korreltje eruit kan worden gewipt.

Zelf een gerstekorrel uitdrukken of prikken wordt niet aangeraden en is zelfs gevaarlijk. Een onjuiste behandeling kan leiden tot ontstekingen en in het ergste geval blijvende littekens.

Medicijnen die worden gebruikt tegen acne zoals tretinoïne en adapaleen kunnen het genezingsproces versnellen.

Met een eigen skincare clinic in Oostende en een nieuw boek in aantocht wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte zal ze de Gezond.be-lezers voortaan dan ook voorzien van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ook haar boek Huidverjonging op maat is een echte aanrader!