Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Milia

Milia worden ook wel gerstekorrels genoemd. Dit zijn kleine, witte korreltjes in of onder de huid. De korreltjes zien er misschien uit als kleine puistjes, maar milia zijn absoluut niet hetzelfde als puistjes. Een gerstekorrel is namelijk een kleine holte of cyste in een haarschacht. In deze holte zit hard geworden talg (huidsmeer), waardoor er kleine, witte bultjes ontstaan op de huid. Milia zijn niet pijnlijk of kwaadaardig, maar zien er niet mooi uit op een gave huid. Op deze pagina lees je meer over milia. Zo lees je kort wat milia zijn en hoe deze ontstaan, lees je hoe milia eruit zien en lees je hoe milia verwijderd kunnen worden.

Wat zijn milia?

Zoals al eerder vermeld, zijn milia kleine witte korreltjes onder de huid die veroorzaakt worden door hard geworden talg in een cyste. Milia komen erg vaak voor bij pasgeborenen. Zo heeft 40 tot 50 procent van de pasgeborenen milia, meestal op de neus, op het hoofd of op de romp. Deze vorm van milia moet vanzelf weer verdwijnen. Ook volwassenen kunnen milia krijgen. Zo komen milia voornamelijk voor bij volwassenen in het gelaat, zoals rond de ogen, op de oogleden en op de wangen. Bij milia en plaque, een variant van milia, zitten de milia rond de oren.

Milia worden veroorzaakt door een verstopping in de talg- of zweetklieren, waardoor er een verharding van het talg in een cyste ontstaat. Hierdoor ontstaan er kleine witte korreltjes op de huid, die verder niet schadelijk zijn.

Milia kunnen spontaan ontstaan, na een beschadiging van de huid voorkomen of ontstaan door het afsluiten van een eccriene zweetklier.

De symptomen van milia: hoe zien milia eruit?

Milia zijn kleine, witte korreltjes die dicht aan de oppervlakte van de huid liggen. Dit komt omdat ze uitgaan van het bovenste gelegen gedeelte van de zweetklier, ook wel het acrosyringium genoemd. Milia worden soms verward met kleine puistjes, maar het verschil tussen beide is dat milia harde, kleine korreltjes zijn en puistjes vaak grotere, zachtere pukkels zijn.

Het verwijderen van milia

Milia kunnen verwijderd worden door een kleine incisie te maken met een steriele naald, waarna de inhoud eruit geduwd kan worden. Dit kun je zelf doen, dus je hoeft niet naar de dokter te gaan als je milia hebt en deze weg wil laten halen.

Het verwijderen van milia, kan volgens het volgende stappenplan:

  1. Stap 1: Zoek een scherpe, steriele naald en ontsmet deze met Sterilon of een ander ontsmettingsmiddel.
  2. Stap 2: Ontsmet de huid met hetzelfde ontsmettingsmiddel, zodat bacteriën niet in de incisie kunnen komen.
  3. Stap 3: Prik met een steriele naald een heel klein gaat je vlak onder, vlak naast, vlak boven of op de korrel.
  4. Stap 4: Druk het hard geworden talg uit de korrel. Dit kun je doen met twee tissues of watjes. Ook kun je wattenstaafjes gebruiken om de talg uit de korrel te drukken.
  5. Stap 5: Ontsmet de huid vervolgens nog een keer.

Als het niet meteen lukt om de korrel te verwijderen omdat deze er niet uit komt of omdat deze te klein is, dan is het niet verstandig om te blijven drukken. In dit geval kun je de milia beter even laten rusten, om het later opnieuw te proberen. Als je last hebt van veel milia die je niet zelf kan verwijderen, zoals bij milia en plaque, kun je eventueel een huisarts of dermatoloog raadplegen om te bekijken wat er aan de milia gedaan kan worden. Omdat milia je gelaat ontzettend kan veranderen, zeker bij veel milia, kan het geen kwaad om meer informatie in te winnen over het verwijderen van milia, zodat je huid weer zoals vanouds wordt.

Niets gevonden