Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Signalen dat je kind atopisch eczeem heeft

Lore
5 min read

Atopisch eczeem is een niet besmettelijke, chronische huidaandoeding die zorgt voor veel jeuk. Kenmerkend voor atopisch eczeem zijn droge plekken en uitslag op de huid, samen met een vervelende jeuk. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen, maar vooral jonge kinderen hebben er vaak last van. Omdat de aandoening vrij belastend is, is het uiteraard belangrijk om op tijd de signalen van atopisch eczeem bij je eigen kind te herkennen.

Wat zijn de symptomen van atopisch eczeem?

Atopisch eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kinderen kunnen er in principe op elke leeftijd last van krijgen. Vrijwel alle kinderen die te kampen hebben met atopisch eczeem hebben last van vervelende jeuk, samen met droge plekken en uitslag op de huid. De plaats waar die plekken en uitslag voorkomen, kunnen wel verschillen afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Baby’s hebben vaak last van droge plekken in het gezicht, meestal op de wangen, kin en de behaarde hoofdhuid. Die plekken zitten vaak eerst rood, maar vormen zich later om naar schilfers. Ook op de romp, armen en benen kunnen vlekken voorkomen.

Bij peuters en kleuters komt atopisch eczeem vooral voor in de huidplooien bij de knieën, ellebogen, polsen, enkels, etc. Verder kunnen ook de nek, bovendij en het gezicht aangetast zijn.

Vanaf het derde levensjaar verdwijnen de klachten meestal vanzelf, maar toch zijn er kinderen die ook daarna nog last blijven hebben van het atopisch eczeem. Dan zijn vooral de handen, voeten, knieën en ellebogen de plekken waar het eczeem opduikt.

De meeste kinderen hebben echter vooral last van de jeuk die gepaard met het eczeem. Soms is de jeuk zo hevig dat de kinderen niet kunnen slapen.  Omdat het voor de meeste kinderen ook moeilijk is om krabben te onderdrukken, zullen ze vaak last hebben van krabwondjes. Als het eczeem lange tijd blijft bestaan, kan plaatselijk ook verruwing en verdikking van de huid optreden.  

Wat veroorzaakt atopisch eczeem?

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om de symptomen van atopisch eczeem bij je kind te herkennen, het is minstens even belangrijk om op te sporen wat de opstoten veroorzaakt. Daardoor kunnen nieuwe opstoten zo goed mogelijk vermeden worden. De meest waarschijnlijke oorzaak van atopisch eczeem is een allergische reactie op een bepaalde prikkel van buitenaf. 

Dat kunnen allergene prikkels zijn zoals voedsel-allergenen, huismijt, pollen, gras, etc., maar ook niet allergene prikkels zoals temperatuur, droge lucht of het dragen van kleding van bepaald materiaal. Net daarom komt atopisch eczeem ook zo vaak in de winter voor: kinderen dragen dan vaak extra warme kleding en hun huid komt vaak in aanraking met de droge lucht van de verwarming. Ook de geestelijke toestand van het kind kan een rol spelen. Zo duikt atopisch eczeem ook vaak op in de context van ingrijpende, emotionele gebeurtenissen, denk aan proeven en examens.

Wat doen tegen atopisch eczeem bij je kind?

Herken je de signalen van atopisch eczeem bij je eigen kind? Dan is het van groot belang dat je voortaan extra aandacht besteedt aan de huidverzorging van je kind. Bij het wassen (niet vaker dan 2 à 3 keer per week) gebruik je bijvoorbeeld beter enkel nog maar lauw water en een reinigingsproduct speciaal voor een gevoelige huid (bijvoorbeeld met de Lipikar Syndet AP+ van La Roche-Posay). Wrijf je kind achteraf ook niet droog, dat belast de huid extra. De huid droog deppen is een beter alternatief. Verder is het ook nuttig om de huid van je kind na het wassen nog eens in te smeren met een verzorgingsproduct (bijvoorbeeld met de Lipikar Baume AP+ van La Roche-Posay). Enkel en alleen een goede huidverzorging kan het eczeem al heel wat dragelijker maken voor je kind.

Natuurlijk kan je kind dan nog steeds op een willekeurig moment een jeukopstoot krijgen. Om deze jeukopstoten onmiddellijk te kalmeren bestaat sinds enkele weken de “anti-jeuk” stick van La Roche-Posay (Lipikar Stick AP+). De stick bestaat in een handig pocketformaat, waardoor jouw kind zijn stick altijd en overal bij kan hebben, zodat het als het ware een “reflex” wordt om de stick te gebruiken om de jeuk te kalmeren, elke keer dat er een jeukopstoot plaatsvind.

Bij zwaardere eczeem zal vaak geopteerd worden voor een hormoonzalf of teerzalf. Verder kan bij een infectie antibiotica voorgeschreven worden en bij te hevige jeuk kan een arts er ook voor kiezen om een medicijn tegen de jeuk voor te schrijven.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om je kind zoveel mogelijk uit de buurt te houden van mogelijke prikkels van atopisch eczeem. Zorg er ook voor dat je kind zichzelf niet kan krabben door de nagels kort te knippen of leid het af op het moment dat het veel jeuk heeft.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…