Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eczeem op je gezicht, handen, voeten… Waarom je niet mag krabben als het jeukt

Lore
4 min read

Wie aan eczeem denkt, denkt natuurlijk ook meteen aan jeuk. Met jeuk gaat dan weer die sterke neiging om te krabben gepaard. Toch horen we steeds maar dat het beter is om niet te krabben als het jeukt. Maar waarom eigenlijk? En wat moet je dan wel doen? We zetten het graag even voor je op een rijtje.

Waarom jeukt eczeem?

Hoewel er heel wat verschillende soorten eczeem bestaan, met atopisch eczeem de vaakst voorkomende, kunnen ze allemaal jeuk veroorzaken. Maar hoe ontstaat die jeuk nu eigenlijk?

In de huid bevinden zich jeuksensoren die geprikkeld kunnen worden door bepaalde stoffen of in bepaalde omstandigheden. Wellicht worden deze sensoren sneller geprikkeld bij mensen die last hebben van eczeem. Eenmaal de jeuksensoren geprikkeld zijn, wordt via de zenuwen een signaal doorgegeven aan de ruggenmerg. Van daar gaat het signaal door naar de hersenen (het ruggenmerg zit bovenaan vast aan je hersenen). Nog voor dat signaal de hersenen bereikt, werden uit een reflex de spieren echter al aan het werk gezet om je te laten krabben. Krabben is dus een perfect natuurlijke reactie, maar helaas brengt het wel tal van nadelen met zich mee. 

Waarom mag je niet krabben als het jeukt?

Door te krabben stuur je in plaats van een jeuksignaal een pijnsignaal naar je hersenen. Vervolgens maken de hersenen het gelukshormoon serotonine aan om de pijn te kunnen opgvangen. Daardoor verdwijnt de jeuk even. Eenmaal de pijn verdwenen is, komt de jeuk echter gewoon weer terug, maar vaak nog heviger dan daarvoor. Precies daarom komen we door te krabben in een vicieuze cirkel terecht: jeuk-krabben-meer jeuk…

Blijft je in dat geval toch krabben dan kan je je huid lelijk beschadigen. Op die manier kunnen bacteriën en andere schadelijke stoffen de huid makkelijker binnendringen. Die kunnen dan wondjes en infecties veroorzaken, waardoor niet alleen het eczeem, maar ook de jeuk opnieuw erger worden. Het loont dus wel om niet te krabben: hoe minder je krabt, hoe minder je je huid beschadigt en hoe minder jeuk je zal ervaren.

Welke alternatieven zijn er voor krabben?

Wanneer de neiging om te krabben echt te groot is, kan je uiteraard het best een crème of stick aanbrengen die het jeuken vermindert. Idealiter houden die producten, zoals bijvoorbeeld de Lipikar Baume AP+ van La Roche-Posay, ook de huidbeschermingsbarrière in stand en voorkomen ze verdere opstoten. Daarnaast helpt de Lipikar Stick AP+ bij plotselinge jeuk opstoten, omdat de stick de jeuk onmiddellijk kalmeert.

Verder blijft het natuurlijk belangrijk om jeukprikkels zoveel mogelijk te vermijden. Aangezien een droge huid een belangrijk jeukprikkel is, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je huid voldoende gehydrateerd is. Breng af en toe een vochtinbrengende crème aan, drink voldoende water en leg eventueel een nat compress op de plek van de jeuk.

Zoek ook zoveel mogelijk verkoeling: warmte is immers, net als een droge huid, een vaak voorkomende jeugdprikkel. Dat kan op verschillende manieren: neem een lauwe douche, blaas zachtjes op de plek van de jeuk, gebruik een koud gel-pack of wat ijsblokjes in een handdoek. Zet evenmin de verwarming in huis niet te hoog en draag ook zeker geen te warme kleren.

Probeer verder zo min mogelijk met je nagels te krabben. Gebruik desnoods minder scherpe voorwerpen (bijvoorbeeld een lepel) of wrijf, druk of klop enkel met je vingertoppen op de plek van de jeuk.

Ten slotte is het ook van groot belang om hevige emoties te vermijden: probeer stress, angst, opwinding van je af te schudden door wat te sporten, mediteren of naar rustige muziek te luisteren. De aandacht afleiden van het krabben door je handen op een andere manier bezig te houden (door bijvoorbeeld wat te knutselen) helpt uiteraard ook.

Vermijd een vicieuze cirkel: krab niet

Heb je binnenkort nog eens jeuk? Denk er dan aan dat krabben het jeuken alleen maar erger zal maken. Probeer liever je aandacht van de jeuk af te leiden en vermijd contact met typische jeukprikkels.  

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…