Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eczeem bij Kinderen: Symptomen, Diagnose & Handige Tips

Olivier
5 min read

Constitutioneel eczeem, in de volksmond ook wel dauwworm genoemd, is een chronische huidaandoening die reeds bij jonge kinderen zich kan manifesteren. In sommige gevallen ontstaat er al eczeem voordat de eerste verjaardag is gevierd. Eczeem is een vervelende aandoening, zeker voor een kind.

Symptomen van eczeem bij kinderen

Een kind dat last heeft van constitutioneel eczeem heeft doorgaans een droge, (over)gevoelige huid die bedekt is met rode plekken, (vocht)blaasjes, afgescheiden vocht, bultjes, schilfers en kloofjes. De huid die door eczeem is aangedaan ziet er niet alleen minder fraai uit, maar bezorgt je kind ook nog eens een heleboel jeuk.

De term dauwworm wordt aan de aandoening gegeven vanwege de vochtige plekken die vaak bij jonge kinderen het meest belangrijke symptoom is. Dauw verwijst hierbij naar de plekken die een beetje lijken op dauwdruppels en worm omdat de plekken de vorm hebben van een ring.

Het verloop van eczeem bij kinderen

Een heleboel kinderen die lijden aan constitutioneel eczeem hebben last van jeuk, maar niet zo erg dat het je dwingt om te krabben. Op momenten dat het eczeem erger is, zal ook de jeuk in heftigheid toenemen. Deze jeuk ontstaat dan dikwijls in de vorm van aanvallen en is niet, of erg moeilijk, te weerstaan. In een paar minuten zal de jeuk zich over bepaalde delen van je lichaam, of zelfs heel je lichaam uitbreiden. Dergelijke aanvallen duren in de regel dertig tot zestig minuten. Je kunt echter niet voorspellen op welk moment een volgende aanval in zal treden. In bepaalde gevallen kan dit dezelfde dag zijn en soms pas na een paar dagen, weken of maanden.

Eczeem bij kinderen kan een paar maanden voor klachten zorgen, en zelfs jaren aan blijven houden. Je zult vaak afwisselend te maken hebben met perioden zonder klachten en tijden waarin het eczeem in ernstige mate aanwezig is. Normaal gesproken blijft het eczeem voor de duur van een paar jaar aanwezig om vervolgens weer te verdwijnen. Met een beetje geluk blijft het eczeem dan weg voor de rest van je leven. In de volksmond wordt dan vaak gezegd dat je er overheen bent gegroeid.

Een kleine groep (ongeveer een kwart van alle gevallen) zal aanzienlijk langer last blijven houden van het eczeem, soms zelfs tot na het twintigste levensjaar. Maar ook bij deze personen zullen de klachten die het eczeem met zich meebrengt vaak eveneens minder worden naarmate de leeftijd vordert.

Eczeem bij kinderen en erfelijkheid

Er bestaat nog behoorlijk wat onduidelijkheid over (constitutioneel) eczeem en de vraag waarom de ene persoon er wel, en een andere er juist niet, mee te maken zal krijgen. Wel is bekend dat er meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van deze huidaandoening en dat een erfelijke aanleg zelfs een hoofdrol vervult.

Overige factoren die een rol spelen bij het ontstaan van eczeem zijn onder andere:

 • spanningen en stress,
 • een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, zoals zeep en kleding die van synthetische stof is gemaakt,
 • een allergie, zoals voor haren en huidschilfers van huisdieren en pollen,
 • voeding (in het bijzonder bij jonge kinderen).

Het stellen van de diagnose

Een heleboel huisartsen zijn terughoudend bij het uitvoeren van allergietesten bij jonge kinderen. In de meeste gevallen is een dergelijke test erg ingrijpend voor een jong kind. Dit weegt vaak niet op tegen de last die het eczeem met zich meebrengt. Pas op het moment dat het eczeem niet onder controle wordt gekregen met behulp van (cortisone)crèmes wordt er een test overwogen.

Zelfzorg bij eczeem bij kinderen

Het meest essentiële bij eczeem bij kinderen is een goede verzorging van de kwetsbare huid. Elke dag dien je de huid in te smeren met een verzorgende crème voor de droge huid, zoals koelzalf of vaseline. Zelfs wanneer de klachten wat minder lijken, dien je gewoon door te gaan met de verzorging van de huid. .

In sommige gevallen zal je huisarts een zogenaamde hormoonzalf voorschrijven (corticosteroïdzalf of cortisonezalf). Deze zalf bevat een stof die afgeleid is van het natuurlijk horoom cortisol. Corticosteroïden werken op de huid als een onderdrukker van je afweer. Dergelijke smeersels zijn in verschillende sterktes te verkrijgen. Toch zijn een heleboel mensen wat huiverig om dit soort middelen te gebruiken. Toch kun je, mits je de juiste dosering aanhoudt, met een gerust hart dergelijke crèmes gebruiken zonder last te krijgen van vervelende bijwerkingen.

Tips bij eczeem

 • Niet krabben,
 • niet elke dag baden of douchen om de huid niet extra uit te drogen,
 • kies voor badolie of een overvette zeep,
 • hou nagels schoon en kort,
 • voorkom warmte (dit kan de jeuk verergeren),
 • ontspanning en afleiding verminderen stress en dus de klachten,
 • kies katoenen kleding,
 • gebruik ongeparfumeerde verzorgingsproducten,
 • gebruikt geen wasverzachter met parfums,
 • neem bij voorkeur geen huisdieren,
 • leg een harde vloerbedekking.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…