Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 vaak voorkomende symptomen van atopisch eczeem

Lore
4 min read

Atopisch eczeem is een vaak voorkomende chronische huidaandoening. Atopie verwijst naar de persoonlijke of erfelijke aanleg om allergisch te reageren op bepaalde stoffen of omgevingsfactoren. Die allergische reactie uit zich typisch in de vorm van (atopisch) eczeem, hooikoorts of astma. In dit artikel focussen we op de eerste en meer bepaalde de verschillende symptomen die gepaard gaan met atopisch eczeem.

5 vaak voorkomende symptomen 

Roodheid

In de acute fase van atopisch eczeem (kan enkele dagen tot weken aanhouden) zal typisch roodheid, eventueel samen met een ontsteking of zwelling, optreden. De rode huid kan erg pijnlijk aanvoelen en eventueel zelfs bloeden.

De plekken waar de roodheid voorkomt, variëren sterk naargelang van de leeftijd van de patiënt. Bij baby’s zal dat meestal op de wangen zijn, bij oudere kinderen is dat eerder in de huidplooien. Bij volwassenen duikt de roodheid eerder op in het gezicht of hals.

Vochtblaasjes en vochtafscheiding

Ook typisch voor de acute fase zijn vochtblaasjes die eventueel openbarsten tot wondjes waar later dan korstjes op kunnen komen. Net omwille van dit symptoom wordt in het geval van acuut systeem ook wel nat eczeem genoemd.

Droge huid met schilfers

Droge huid is dan weer kenmerkend voor de chronische fase van atopisch eczeem. De natuurlijke vetbarrière van de huid is namelijk veel minder aanwezig bij mensen met een aanleg voor atopisch eczeem. Hierdoor krijgen ze sneller een droge huid. Daarnaast verliest de huid door de aandoening ook steeds meer vocht, waardoor de huid nog droger kan worden. Net daardoor is de huid dikwijls ook droger op plekken waar geen eczeem voorkomt.

Jeuk

Wie aan eczeem denkt, denkt aan jeuk. Die jeuk wordt veroorzaakt door de droge huid waar mensen met atopisch eczeem last van hebben. Jeuk is vervelend, omdat het de aanleiding geeft tot krabben, maar krabben verergert net de jeuk en het eczeem.

Andere fysieke of psychische problemen

Iemand die last heeft van atopisch eczeem, kan ook aan slapeloosheid lijden. Ofwel omdat ze ’s nachts ook last blijven hebben van de symptomen, ofwel omdat de aandoening hen steeds meer stress bezorgt.  Vele patiënten voelen zich ook onaantrekkelijker wanneer het eczeem goed zichtbaar is, daardoor kan hun zelfvertrouwen een deuk krijgen.  

Hoe symptomen tegengaan?

Atopisch eczeem, en bij uitbreiding de aanleg om allergisch te reageren, kan niet behandeld worden. Uiteraard bestaan er wel verschillende manieren om de symptomen van het eczeem tegen te gaan.

Aangezien de problemen in feite allemaal beginnen bij een te droge huid, is een goede huidverzorging een must voor iemand met atopisch eczeem.  Vooral bij het wassen, zeker in het geval van kinderen met atopisch eczeem, dienen een aantal zaken in het achterhoofd gehouden worden. Gebruik bijvoorbeeld enkel lauw water en een reinigingsproduct speciaal voor een gevoelige huid (bijvoorbeeld Lipikar Syndet AP+ van La Roche-Posay). Dep de huid achteraf droog, wrijf niet (dat belast de huid extra). Verder is het na het wassen zeker ook nuttig om de huid nogmaals in te smeren met een verzorgingsproduct (bijvoorbeeld Lipikar Baume AP+ van La Roche-Posay). Normaal gezien volstaat een verzorging als deze bij een milde vorm van eczeem.

Bij zwaardere eczeem zal vaak geopteerd worden voor een hormoonzalf of teerzalf. Verder kan bij een infectie antibiotica voorgeschreven worden en bij te hevige jeuk kan een arts er ook voor kiezen om een medicijn tegen de jeuk voor te schrijven.

Verder is het ook belangrijk om contact met mogelijke prikkels van atopisch eczeem zoveel mogelijk te vermijden. Denk daarbij aan typische allergenen zoals huismijt, huisdieren, pollen, gras en voedselallergenen, maar ook aan niet-allergenen. Probeer met andere woorden niet in aanraking te komen met irriterende stoffen (zeep, wol, water, etc.) en vermijd ook te warme ‘omgevingen’ (warm klimaat, warme douche, warme kledij, etc.). Ontspan ook voldoende: stress en slaaptekort kunnen eveneens atopisch eczeem veroorzaken. 

Steeds aandachtig zijn

Herken je één van de bovenstaande symptomen bij jezelf of je kind? Dan hebben jij of hij/haar wellicht last van atopisch eczeem. Panikeer niet, maar zorg wel voor een goede huidverzorging. Wanneer je denkt dat het eczeem te ernstig is om op die manier opgelost te raken, kan je uiteraard steeds een arts raadplegen voor advies omtrent de juiste behandeling. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…