Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eczeem crème, zalf, gel…? Hoe behandel je eczeem bij baby’s/kinderen?

Lore
4 min read

Er zijn talloze manieren waarop je eczeem bij baby’s en kinderen kunt behandelen. Net daarom is het soms niet helemaal duidelijk welke je nu precies moet gebruiken. Vandaar dat we in dit artikel even de verschillende mogelijkheden op een rijtje zetten.

Waaruit bestaat de behandeling van eczeem?

De meeste behandelingen focussen op het onderdrukken van de klachten. Vrijwel elke vorm van eczeem gaat immers gepaard met een droge huid, roodheid en veel jeuk. Om die vervelende symptomen te onderdrukken worden crèmes, zalven, gel, etc. gebruikt. Welk middel gekozen wordt, is veelal afhankelijk van het stadium waarin het eczeem zich bevindt. Ook in eczeemvrije periodes is het nuttig om de huid preventief te blijven behandelen.

Waarin verschillen de mogelijke middelen?

Alle middelen tegen eczeem en droge huid bevatten vet. Ze verschillen niettemin sterk op vlak van water-vet verhouding. Daardoor is het ene middel soms wat vloeibaarder dan het andere (het bevat dan meer water in vergelijking met het ander middel). Een vet middel is wat plakkerig en trekt minder snel in de huid in dan een waterig middel. Het kan ook moeilijker van de huid verwijderd worden met water. Over het algemeen geldt dat hoe droger de huid is, hoe vettiger het middel dat je gebruikt zal zijn.

Welke middelen bestaan er?

Gel

Een gel bestaat vrijwel volledig uit water. Daardoor zijn gels typisch doorzichtig en vrij vloeibaar. Ze zijn makkelijk te smeren en door het hoge watergehalte hydrateren en verkoelen ze de huid meteen. Daardoor worden de jeuk en roodheid meteen verlicht. Een droge huid veroorzaakt immers sneller jeuk en is ook vatbaarder voor infecties dan een gezonde huid. Na het aanbrengen van de gel, verdampt het water al snel, maar de belangrijke stoffen blijven achter op de huid.

Een gel, zoals Lipikar Syndey AP+ van La Roche-Posay, wordt door eczeempatiënten vooral gebruikt tijdens het douchen: het kan immers makkelijk afgespoeld worden. Concreet helpt de gel de huidbarrière van de zeer droge, geïrriteerde en jeukende huid te herstellen. De huid wordt in alle zachtheid gereinigd en voelt achteraf comfortabel en soepel aan. Idealiter bevat zo’n reinigingsgel wel geen zeep, parfum of parabenen (die factoren drogen de huid immers uit).

Crème

Een crème, die veelal wit van kleur is, bestaat eveneens voornamelijk uit water (maar bevat meestal wel wat meer vet dan een gel). Bij licht eczeem zorgt een crème dus evenzeer voor de nodige hydratie van de huid.

Vaak bevat een crème ook tal van stoffen die, naast hydrateren, ook een beschermend laagje op de huid leggen. De Lipikar BAUME AP+ van La Roche-Posay houdt, naast het kalmeren van de huid, bijvoorbeeld ook de huidsbeschermingsbarrière van de patiënt in stand. Zo biedt dit product niet alleen onmiddellijk verlichting, maar vermindert ook het aantal opstoten van extreme droogheid. De huid wordt soepel, zacht en voelt langdurig comfortabel aan.

Bij zwaarder eczeem is echter vooral een vette crème nuttig: die bevat ongeveer even veel water als vet. Daardoor is hij niet te dik of te dun en blijft hij net lang genoeg op de huid liggen om die te verfrissen, verzorgen en beschermen.

Zalf

Een zalf bestaat voornamelijk uit vet. Hierdoor voelt een zalf vaak vrij plakkerig aan en ziet het er glimmend uit op de huid (waardoor een zalf nogal kan opvallen). Een zalf blijft ook lang op de huid liggen. Dat heeft als voordeel dat alle ingrediënten zonder problemen opgenomen worden in de huid, maar tegelijk kan een zalf die te lang op de huid blijft liggen ook poriën verstoppen waardoor de huid kan gaan broeien. Aangezien zalven zo vet zijn, worden ze vooral gebruikt bij een extreem droge huid.

Vooral afhankelijk van het stadium waarin het eczeem zich bevindt

Gels en crèmes spelen in de eerste plaats een belangrijke rol bij het verfrissen, hydrateren en beschermen van de huid bij beginnend eczeem. Zalven, die veel vet bevatten, komen dan weer van pas wanneer het eczeem al vergevorderd is en de huid daardoor extreem droog is. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…