Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Droge huid

De huid is het grootste organen van je lichaam en bij een volwassene is deze bijna 2 vierkante meter groot met een gewicht van circa 7 kilogram. Je huid biedt bescherming tegen een heleboel schadelijke invloeden van buitenaf en werkt als een soort schild. Daarnaast vervult je huid nog de belangrijke taak van temperatuurregelaar en die van ontvanger van allerlei prikkels zoals pijn, warmte en kou. Deze prikkels worden echter niet alleen geregistreerd maar ook doorgegeven aan je centraal zenuwstelsel.

De barrièrefunctie van de huid

Het meest belangrijke onderdeel van je huid, als het gaat om de barrièrefunctie, is de hoornlaag (stratum corneum). De hoornlaag wordt constant vernieuwd, en indien nodig, vanuit de opperhuid (epidermis) hersteld door huidcellen doe constant aan worden gemaakt en geleidelijk naar het huidoppervlak opschuiven. Naarmate de cellen meer het huidoppervlak naderen, zullen deze veranderen in hoorncellen. Hoorncellen worden omringd door een soort envelop die bestaat uit huidvetten (vetzuren, cholesterol en ceramiden). Deze stoffen doen dienst als een soort kleefmiddel tussen de hoorncellen.

Wanneer is de huid droog?

Normaliter is de verdamping van vocht via je huid erg precies geregeld. Indien er echter minder huidvetten in de huid aanwezig zijn dan wordt de huid eenvoudiger doorlaatbaar voor water en is de balans van de vochthuishouding in de huid verstoord met een uitgedroogde huid als gevolg. Je huid zal dan rood en schilferig worden en er kunnen zelfs kloofjes ontstaan.

Oorzaken van een droge huid

Op het moment dat je huid frequent met zeep gereinigd wordt, zal deze weliswaar schoon worden, maar eveneens letterlijk worden ontvet. Je huidvetten worden dan immers ook weggespoeld en kan het aanwezige vocht eenvoudig verdampen. Veelvuldig reinigen met water en zeep kan dus een droge huid veroorzaken. Iemand die dagelijks veel met water, zeep of reinigingsmiddelen te maken heeft, zal dan ook een verhoogde kans hebben om een droge huid te ontwikkelen, in het bijzonder aan de handen.

In bepaalde beroepsgroepen loopt je aanzienlijk meer risico op uitdroging van je huid, bijvoorbeeld omdat je vanwege je vak je handen veel moet wassen, of omdat je rechtstreeks in contact komt met stoffen die de huidvetten oplossen. Hierbij kun je onder andere denken aan: medisch personeel, schoonmakers, monteurs en koks.

Verder is de kans op een droge huid groter in de koude maanden van het jaar wanneer de centrale verwarming in huis aanstaat. Hierdoor zal immers de lucht in huis droog worden. Maar ook de droge vrieskou en gure wind buitenshuis zullen een uitdrogend effect op je huid hebben.

Behandelen van een droge huid

Bij uitdroging zal je huid zelf extra huidvetten aan gaan maken om de weggespoelde huidvetten weer aan te vullen en op die manier de huidbarrière weer te herstellen. Dit herstel neemt echter ongeveer een week in beslag. Je kunt je lichaam helpen door de uitgedroogde huid in te smeren met een vettige zalf of -crème. In de regel zal een vaseline houdende crème goed werken.

Er kleeft echter ook een nadeel aan het gebruik van dergelijke producten: ze trekken vrij langzaam in de huid en zullen deze langere tijd vettig laten aanvoelen. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om alleen voor het slapengaan deze middelen te gebruiken.

Bepaalde, speciaal voor een droge huid ontwikkelde, crèmes bevatten extra barrièrelipiden zoals vrije vetzuren, cholesterol en ceramide. Op het moment dat er sprake is van een erg beschadigde huid kunnen dit soort middelen een extra bijdrage leveren aan het huidherstel.

Een droge huid voorkomen

Je kunt een droge huid voorkomen door onderstaande tips op te volgen:

  • Vermijd rechtstreeks contact met stoffen die je huid kunnen beschadigen, zoals oplosmiddelen en zeep (dus eveneens gewone zeep en shampoo!) die je huid immers zullen ontvetten. De combinatie van dit soort stoffen en warm water staat bekend als erg schadelijk voor je huid.
  • Draag, als dat mogelijk is, handschoenen. Onder handschoenen die gemaakt zijn van rubber of PVC draag je bij voorkeur nog een katoenen exemplaar (verbandhandschoenen).
  • Door je woning minder te verwarmen zal de lucht in huis minder droog worden.
  • Vochtverdampers aan de radiatoren van je centrale verwarming kunnen helpen bij het op peil houden van de vochtigheidsgraad van de lucht in huis.
  • Bij koud weer dien je je huid goed te beschermen met behulp van warme kleding en handschoenen.
  • Je kunt je huid extra bescherming bieden door een goed crème te gebruiken.