Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ai, al deze zaken kunnen jouw huid uitdrogen (maar zo vermijd je het!)

4 min read

Het lijstje van zaken die je huid kunnen uitdrogen is best lang, maar gelukkig bestaan er ook manieren om die uitdroging en de vervelende gevolgen ervan te vermijden. Wij zetten beide voor je op een rij.

Mogelijke oorzaken van droge huid

Genen

We zullen beginnen met de factor waar je het minste invloed op hebt, je genen. Sommige mensen zijn voorbestemd om blauwe ogen te hebben, anderen zijn geboren met een droge huid. Het goede nieuws is dat je aan dat laatste meer kan doen dan aan het eerste, gelukkig maar!

Weersomstandigheden

Als je te lang blootgesteld wordt aan bepaalde weersomstandigheden, zoals zonlicht of wind, zal je huid daarop reageren door droger te worden.

Vooral UV-stralen kunnen veel schade aanrichten als je huid niet goed beschermd is.

Stress

Wanneer omstandigheden in je leven ervoor zorgen dat je stress hebt, maakt je lichaam overvloedig veel cortisol aan. Dat hormoon kan voor irritaties van de huid zorgen met acné of een droge huid tot gevolg.

Stress heeft trouwens wel meer negatieve effecten. Je kan er ook chronische hoofdpijn van krijgen of oververmoeid door raken.

Levensstijl

Een andere belangrijke factor die bepaalt hoe gezond je huid is, is je levensstijl in de brede zin van het woord. Zo is het goed mogelijk dat je door een bepaald voedingspatroon te weinig stoffen binnenkrijgt die essentieel zijn voor een gezonde huid.

Wat we zeker weten is dat je huid uitdroogt door een overmatig gebruik van alcohol of medicatie. De beste optie is een gevarieerde voeding gecombineerd met voldoende water.

Verkeerde verzorgingsproducten

Heel wat mensen met een droge huid proberen daar iets aan te doen door allerlei verzorgingsproducten te gebruiken. Dat houdt echter een risico in. Voor elk type huid is een ander product aangewezen. Laat je adviseren door iemand die daarvoor opgeleid is, anders bestaat de kans dat je het nog erger maakt.

Veroudering

Een laatse oorzaak van een droge huid is helaas onvermijdelijk. Met het ouder worden, gaat ons lichaam minder stoffen produceren die onze huid voeden. Daardoor hebben oudere mensen vaker last van een droge huid.

Vermijden is mogelijk!

Een droge huid wordt meestal niet veroorzaakt door slechts één van bovenstaande factoren. Typisch is het een combinatie ervan die aan de basis ligt van een droge huid.

Door een gezonde levensstijl na te streven waarbij je luistert naar je lichaam maak je in elk geval ook je huid blij.

Soms heeft je huid echter extra bescherming of verzorging nodig, bijvoorbeeld als je blootgesteld wordt aan bepaalde weersomstandigheden of als je droge huid genetisch bepaald is. Maak daarom gebruik van een zonnecrème die je huid beschermt, maar ze ook voldoende hydrateert. Die combinatie is erg belangrijk.

De zonnebeschermingsproducten van Caudalie beschermen bijvoorbeeld tegen de zon, maar hydrateren en verzachten de huid ook door toevoeging van organische druivenextracten.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…