Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Droge huid bij baby’s

shana
4 min read

Bij baby’s zal een droge huid in het bijzonder vaak worden gezien bij laatgeborenen. Dit is te wijten aan de verminderde productie van talg. Maar in bepaalde gevallen is een droge huid ook aangeboren. De baby heeft in een dergelijk geval te maken met een, van nature, zwakkere huidbarrière die het gevolg kan zijn van een erfelijke aanleg. Er kunnen dan meerdere personen in de familie van de baby voorkomen die last hebben van een droge huid. Een droge huid is dan wel niet te voorkomen maar kan wel worden beschermd. Het bieden van een goede bescherming voor de droge huid van je baby is dan ook essentieel.

Beschermen van een droge babyhuid

Een babyhuid op zich kan al als erg teer worden beschouwd. Een droge huid van een baby is echter nog gevoeliger en kwetsbaarder. Je merkt de teerheid van een droge huid bij een baby voornamelijk op aan de wangetjes. Deze zijn schraal als gevolg van de combinatie van een droge huid en bloedvaatjes die uit zijn gezet. Door het gezichtje van je baby met lauw water te wassen kun je wondjes en roodheid voorkomen. Na het wassen, droog je de babywangetjes af met een zachte handdoek en kun je een hydraterende, of een beschermende, vette crème gebruiken voor extra bescherming.

Op het moment dat je met je baby naar buiten gaat is een goede bescherming van een droge huid essentieel. In het bijzonder in de koude maanden van het jaar, wanneer de lucht droog is (door de kou buiten en door de centrale verwarming binnenshuis) heeft de huid van je kindje extra bescherming nodig. Je baby kan immers extra last hebben van bijvoorbeeld schrale lippen. Vergeet echter niet dat ook in de zomer een goede bescherming nodig is omdat een teveel aan zonlicht een gelijksoortig effect heeft op de huid.

Voorkomen van een droge babyhuid

Je kunt op uiteenlopende manieren voorkomen dat de gevoelige huid van je baby nog verder uitdroogt. Sommige mensen adviseren om die reden je baby niet te vaak in bad te doen. De meningen over het badderen zijn echter sterk verdeeld. Wanneer je je baby een bad geeft dan is het altijd aan te raden om je kleintje te wassen met speciale, zeepvrije babyproducten. Een gewone zeep zal immers erg agressief zijn voor de gevoelige babyhuid en de beschermende huideigen oliën aantasten.

Bij voorkeur zet je je baby eerste een paar minuten in het badje zonder dat je een badproduct hebt toegevoegd. De huid zal daardoor namelijk week worden en in staat zijn vocht op te nemen. Beter doe je nog geen babyolie in het badwater nog voordat je kindje zelf in bad gaat. De olie sluit namelijk de huid van je kleintje meteen af zodat deze juist geen vocht meer op kan nemen.

Wat is een vissenhuid?

Indien de huid van je baby, ondanks alle goede zorgen, droog blijft dan kan het zijn dat er sprake is van een ‘vissenhuid’ (ichthyosis). Een vissenhuid is een erfelijke en onschuldige aandoening van de huid. Eén op de driehonderd pasgeboren baby’s heeft te maken met de meest voorkomende vorm ichthyosis vulgaris. Hierbij zal de huid bij de geboorte normaal zijn maar na enkele maanden, en dikwijls pas na jaren, droog worden. Een vorm van vissenhuid die alleen maar bij jongens voorkomt, is: ‘X-linked ichthyosis. Deze vorm manifesteert zich dikwijls al wel bij de geboorte, of in de eerste levensmaanden. Circa één op de tweeduizend mannen hebben te maken met deze vorm van vissenhuid, die in het bijzonder in de nek waargenomen kan worden.

Op het ogenblik dat je denkt dat je baby last heeft van een vissenhuid dan is het verstandig om contact op te nemen met je huis- of kinderarts. Indien nodig zal deze arts je een doorverwijzing geven voor een huidarts die je kleintje dan verder zal onderzoeken.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…