Omdat het immuunsysteem van baby’s nog niet helemaal goed werkt, kunnen jonge kinderen met diverse kwaaltjes te maken krijgen. Veel van deze kwaaltjes uiten zich als een uitslag op de huid, wat betekent dat huiduitslag bij baby’s vrij veel voorkomt. Heeft jouw kind op dit moment te maken met een huiduitslag en ben je benieuwd hoe dit komt? Lees dan in dit artikel met welke soorten huidproblemen baby’s te maken kunnen krijgen en wat de symptomen van deze huidproblemen zijn, zodat je precies weet waar jouw kind mee te maken heeft.
Warmte-uitslag
Warmte-uitslag is een uitslag die uit kleine rode bultjes bestaat. De bultjes komen voor in de nek en boven aan de rug en zijn niet schadelijk. Een kind krijgt warmte-uitslag door een verstopping van de huid, waardoor het vocht niet goed weg kan lopen en er kleine bultjes ontstaan.
Chronische uitslag, zoals atopisch eczeem
De meeste huidproblemen bij jonge kinderen zijn van tijdelijke aard, maar je kind kan ook te maken krijgen met chronische uitslag. Een voorbeeld van chronische uitslag is atopisch eczeem, waarbij je kind te maken heeft met een ringvormige uitslag op de huid. Atopisch eczeem wordt ook wel dauwworm genoemd.
Netelroos
Netelroos is de medische naam voor ronde bulten op de huid, die ook bij een baby voor kunnen komen, en erg kunnen jeuken. Netelroos kan ontstaan door diverse achterliggende oorzaken, waaronder een infectie of een achterliggende aandoening zoals een stofwisselingsziekte.
Smetten
Smetten is een huiduitslag die voornamelijk voorkomt op de kin en de wangen van een kind. De huiduitslag wordt veroorzaakt doordat de huid van de baby in contact komt met voeding of zijn of haar eigen maaginhoud, die soms na het eten weer naar boven komt. Het is niet schadelijk, maar kan wel vervelend zijn voor je baby.
Luieruitslag
Luieruitslag is een van de meest voorkomende huidproblemen bij kinderen. Het huidprobleem wordt veroorzaakt doordat de huid van de billen van een baby erg teer is, waardoor de huid snel geïrriteerd kan raken en een rode kleur krijgt. De reden dat een kind luieruitslag krijgt, heeft te maken met het feit dat de billen van de baby steeds in aanraking komen met de inhoud van de luier, ofwel urine en ontlasting.
Milia
Milia is een huidprobleem dat ook wel aangeduid wordt met de naam gerstekorrels. Het gaat om witte bultjes die in het gezichtje van de baby voorkomen en na ongeveer twee maanden weer verdwijnen, simpelweg omdat de poriën dan weer open gaan. Gerstekorrels zijn geheel onschuldig, dus je hoeft je geen zorgen te maken als jouw kind deze uitslag krijgt.
Zuigelingen acne
Tot slot is er nog het huidprobleem van de zuigelingen acne. Ongeveer een derde van alle baby’s krijgt te maken met dit huidprobleem en dit is mogelijk het gevolg van overgevoeligheid voor bepaalde hormonen in het eigen lichaam van de baby. De pukkeltjes die door de acne ontstaan, komen voornamelijk in het gezicht van de baby.
Mijn kind heeft huisuitslag: wat moet ik doen?
De meeste huidproblemen die bij baby’s ontstaan, zijn geheel onschuldig en gaan vanzelf over. Dit betekent dat je niets hoeft te doen om het genezingsproces te versnellen, enkel het voorkomen dat de wondjes van de uitslag gaan ontsteken. Heeft je kindje acne, gerstekorrels of andere pukkeltjes op de huid, dan is het in ieder geval belangrijk om deze pukkeltjes niet uit te knijpen of om een andere reden open te maken. Dit vergroot namelijk de kans op ontstekingen en dit is niet goed voor de huid van de baby.
Het is verstandig om met jouw kind naar de dokter te gaan als:
- De huiduitslag na twee weken nog niet verdwenen is;
- De huiduitslag erger wordt.
- Er ontstekingen in de huid komen;
- Je baby koorts krijgt of andere symptomen gaat vertonen;
- Je niet weet hoe de pukkels ontstaan zijn en zelf geen mogelijke verklaring kan vinden voor de uitslag (ook niet op basis van bovenstaande informatie).
Twijfel je over de huiduitslag van jouw kind? Dan is het ook altijd mogelijk om naar de dokter te gaan, zodat je een professioneel advies kunt krijgen over de uitslag van jouw baby en niet langer hoeft te twijfelen over zijn of haar gezondheid. Soms schrijft de dokter een middeltje voor om de uitslag te verminderen, maar het kan ook zijn dat hij je enkel tips geeft over hoe op de juiste manier om te gaan met de uitslag.