Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Luieruitslag

Bijna iedere baby krijgt wel te maken met luieruitslag. Dit is een veelvoorkomend probleem bij baby’s, dus als jouw baby ook te maken krijgt met luieruitslag is dit helemaal niet vreemd. Luieruitslag is uitslag die in de meeste gevallen op de billetjes van de baby zit, maar ook op andere plaatsen voor kan komen die door de luier bedekt worden. Op deze pagina lees je meer over luieruitslag. Zo lees je wat de oorzaken van luieruitslag zijn, wat de symptomen of klachten van luieruitslag zijn en of luieruitslag gevaarlijk is voor je baby. Tot slot lees je op deze pagina hoe je luieruitslag kan verhelpen, zodat je kind sneller van deze vervelende uitslag af is.

De oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag wordt veroorzaakt door een combinatie van drie factoren, namelijk ontlasting, urine en de wrijving van de luier. Dit werkt als volgt. Ontlasting en urine maken de huid week en vochtig. Daarnaast geven ontlasting en urine stoffen af die de huid irriteren. Als de luier dan de hele tijd langs de geïrriteerde en weke billetjes schuurt, kan er schraalheid en irritatie ontstaan. Ook is het mogelijk dat er kleine wondjes ontstaan op de billetjes van de baby, door de continue huidirritatie op de billetjes van de baby. Een kind loopt meer risico op luieruitslag als het kind lang in een vieze luier loopt, tandjes krijgt of een schimmelinfectie heeft.

De symptomen van luieruitslag

Een luieruitslag is gemakkelijk te herkennen. Dit komt omdat een luieruitslag altijd op de plekken zit waar de luier van de baby omheen zit. Als je kindje luieruitslag heeft, zien deze plekken er als volgt uit:

  • De plekken op de huid zijn rood verkleurd
  • De plekken op de huid zien er geïrriteerd uit
  • De plekken op de huid zijn beschadigd/kapot

Luieruitslag heeft niet voor niets deze naam gekeken. De huid van babytjes met luieruitslag ziet er simpelweg uit als een huid met uitslag, zoals je dit ook wel eens op andere plekken op je lichaam kan hebben, ook op latere leeftijd. Komt deze uitslag voor op plekken op de huid waar de luier zit, dan is er sprake van luieruitslag.

Is luieruitslag gevaarlijk voor mijn baby?

Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar dit wil niet zeggen dat luieruitslag niet erg vervelend is voor je baby. Je kind kan namelijk veel last hebben van de luieruitslag. Het is dus niet vreemd als je kind veel moet huilen als hij of zij luieruitslag heeft. Komt de kapotte huid in contact met urine of ontlasting, dan wordt de pijn erger. Het is dan ook aan te raden om zorgvuldig met de uitslag van je kind om te gaan, zodat je kind zo min mogelijk pijn ervaart en de luieruitslag zo snel mogelijk weer verdwijnt. Op deze manier is je kindje namelijk gelukkiger en heeft hij of zij minder stress en pijn.

Wat kan ik doen tegen luieruitslag?

Als je kindje luieruitslag heeft, kun je dit verhelpen door de volgende stappen te ondernemen:

  1. Verschoon je kind zo vaak mogelijk. Door je kind vaak te verschonen, kan de urine en de ontlasting de huid niet zo lang irriteren.
  2. Geef de huid van je kind de kans zichzelf te herstellen. Dit kun je doen door je kind lekker zonder luier te laten liggen.
  3. Was de billen van je kindje met lauwwarm water zonder zeep. Dep na het wassen van de billetjes de huid voorzichtig droog.
  4. Gebruik geen billenpoetsdoekjes of zeep, want deze producten kunnen de huid nog meer irriteren.
  5. Gebruik zinkzalf om de billetjes van de kind goed te verzorgen en te beschermen. Op deze manier gaat de luieruitslag sneller over.

Door bovenstaande tips op te volgen, is jouw kindje sneller van de luieruitslag af en heb je weer een blij en gelukkig kind, zonder vervelende kwaaltjes en pijntjes.

Niets gevonden