Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rode bultjes op je huid of in je gezicht?

Olivier
5 min read

Als je last hebt van rode builtjes op je huid of in je gezicht, wordt er gesproken over huiduitslag. Huiduitslag kan een uitslag op de huid zijn in de vorm van rode vlekken of bultjes, maar ook in de vorm van een droge huid of schilferende huid. Vaak ziet de huid er niet alleen anders uit door de huiduitslag, maar heb je ook last van jeuk. Huiduitslag kan voorkomen bij volwassenen en kinderen en door diverse oorzaken ontstaan.

Op deze pagina lees je meer over rode bultjes op de huid of huiduitslag. Zo lees je wat de belangrijkste symptomen zijn van huiduitslag, maar ook welke mogelijke vormen van huiduitslag voor rode bultjes op de huid kunnen zorgen en hoe deze huidaandoeningen behandeld moeten worden.

  • De symptomen van rode bultjes en huiduitslag
  • Er zijn enkele symptomen die vaak samen gaan met een uitslag op de huid. De belangrijkste symptomen van een huiduitslag met rode bultjes, zijn de volgende:
  • Een jeukende huid.
  • Schilferingen op de huid.
  • Een extreem vette huid of juist een extreem droge huid.

De bultjes die je op de huid aantreft, kunnen klein zijn of juist groot worden. Daarnaast kan het gaan om kleine korstjes, maar kunnen er ook rode blaasjes op de huid komen. Welke symptomen je ervaart en hoe de bultjes op de huid er precies uit zien, is afhankelijk van de vorm van huiduitslag die je hebt. De verschillende vormen van huiduitslag die over het algemeen het meest voorkomen, zijn de volgende.

De verschillende vormen van huiduitslag met rode bultjes

Er zijn verschillende soorten huiduitslag die onder andere voor rode bultjes op de huid zorgen. De bekendste vormen van huiduitslag met rode bultjes, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Hitte-uitslag

Hitte-uitslag is een vorm van huiduitslag die je kunt herkennen aan een donker rode verkleuring van de huid in een netvormig patroon. Hitte-uitslag wordt veroorzaakt door langdurige verhitting van de huid door hete voorwerpen, waaronder een kruik, een kachel of een elektrische deken. Daarnaast kan de vorm van huiduitslag ook veroorzaakt worden door infraroodstraling. Je vermindert hitte-uitslag door de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan warmte, maar het kan wel enkele maanden duren tot de rode bultjes van de huid verdwijnen. Om het proces van de genezing van de huid te herstellen, kun je gebruik maken van speciale crèmes voor hitte-uitslag.

Veelvormige roodheid

Veelvormige roodheid is een huiduitslag waarbij je een knobbelige, opgezwollen en blaasvormige uitslag op de huid hebt door een allergische reactie of een injectie van een bepaald geneesmiddel. Vaak wordt de oorzaak van het ontstaan van de veelvormige roodheid niet gevonden, waardoor je niet precies weet waar je allergisch op hebt gereageerd of welk medicijn jouw huid heeft aangetast. Veelvormige roodheid is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over. Bij extreme huiduitslag door veelvormige roodheid kun je wel beter de dokter raadplegen.

Rode veelvormige huidontsteking

Rode veelvormige huidontsteking wordt ook wel het syndroom van Stevens-Johnson genoemd. Heb je deze vorm van huiduitslag, dan heb je rode, vlakke huidknobbels op de huid. Ook kun je te maken krijgen met een vochtophoping, te herkennen aan een grote bult met vocht met een blauwrode zoom eromheen. De huiduitslag wordt veroorzaakt door een allergische reactie op een geneesmiddel, maar kan ook veroorzaakt worden door een infectie of allergie voor een andere stof. Milde rode veelvormige huidontsteking gaat weg door rust te nemen, maar bij een ernstiger geval van de huiduitslag kun je beter wel naar de dokter gaan.

Rode huiduitslag op de handpalmen

Rode huiduitslag op de handpalmen is een huiduitslag die vaak voorkomt bij leveraandoeningen, bijvoorbeeld door langdurig overmatig drankgebruik. Daarnaast kan de huidaandoening ook voorkomen bij zwangere vrouwen, waar zij niets aan kunnen doen. Na de zwangerschap gaat de uitslag vanzelf weg en bij mensen die de uitslag hebben door leverproblemen, moeten de problemen met de lever aangepakt worden om de uitslag te laten verdwijnen.

Lees ook: Huiduitslag bij een baby

Overige oorzaken van huiduitslag met rode bultjes

Enkele andere huidaandoeningen die een huiduitslag met rode bultjes kunnen geven, zijn de volgende:

Heb je huiduitslag met rode bultjes, dan kan deze huiduitslag door een van bovenstaande zaken veroorzaakt zijn. Om erachter te komen waarom je huiduitslag met rode bultjes hebt, kun je naar de dokter gaan om jouw uitslag te laten onderzoeken. Heb je een behandeling nodig voor de uitslag, dan kun je deze behandeling direct in gang zetten als je naar de dokter bent geweest. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…