Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eczeem bij baby’s: Oorzaak, Symptomen & Behandeling

Olivier
5 min read

Eczeem bij baby’s komt steeds vaker voor. Er verschijnen rode plekken op de huid die hard en droog aanvoelen en die vaak ook schilferen. Soms zijn er kleine blaasjes of zelfs vlekjes te zien. Bij baby’s bevindt het eczeem zich meestal op het gezicht, in het bijzonder in het gebied rond de neus en de mond. Bij oudere kinderen zit het eczeem meestal in de knie- of elleboogholte of op de handen en de voeten. Eczeem bij baby’s gaat meestal vanzelf weer over.

Vaak gebeurt dit rond het tweede of derde levensjaar, maar soms kan het ook aanhouden tot het zevende jaar. Sommige hardnekkige vormen van eczeem kunnen duiden op een verhoogd risico op allergieën. Wanneer dit het geval is, is de eczeem veel ernstiger dan normaal. De blaasjes springen al snel open en zalf haalt er weinig tegen uit. In dergelijke gevallen is het aan te raden een allergietest af te nemen.

Hoe behandel je eczeem bij baby’s?

Eczeem bij baby’s is goed binnen de perken te houden, zolang de kwaal tijdig wordt herkend en op de juiste manier wordt behandeld. In de meeste gevallen helpt cortisonezalf bij het bestrijden van de schilferige plekken en blaasjes. Cortisonezalf heeft een slechte naam vanwege de associatie met de beruchte cortisonepillen, die bij langdurig gebruik voor veel onaangename bijwerkingen kunnen zorgen. De cortisonezalf, echter, is bewezen veilig en bewezen effectief, zolang je deze in beperkte mate aanbrengt.

Raadpleeg een dermatoloog voor advies over de juiste hoeveelheid en de manier waarop je de zalf moet aanbrengen. Zolang men zich aan de voorschriften houd, hoeft men geen nare bijwerkingen te verwachten. Voor wie toch huiverig is om cortisonezalf te gebruiken, zijn er ook zalven op de markt zonder cortisone, maar juist deze kunnen een branderig gevoel nalaten. Voor ouders is het belangrijk zich te beseffen dat de zalf de klachten niet direct wegneemt. De huid moet zichzelf herstellen en het middel dient alleen om het herstel te bevorderen. De zalf heeft het beste effect wanneer men langere tijd tweemaal per dag smeert. Blijf ook nadat het eczeem verdwenen is nog even doorgaan met smeren, om de huid in goede conditie te houden en terugval te voorkomen.

Andere vormen van medicatie

Naast zalf zijn er ook pillen die eczeem bestrijden. Deze zijn echter alleen geschikt voor oudere kinderen. Diëten wordt sterk afgeraden, vooral bij baby’s. Zij zijn volop in de groei en hebben alle voedingsstoffen hard nodig. Een voedingstekort kan ingrijpende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Alleen wanneer een kind allergisch blijkt te zijn voor een bepaald voedingsmiddel, kan er in overleg met een arts een aangepast dieet worden opgesteld.

Ga nooit op eigen initiatief experimenteren. Tot slot is het belangrijk om te voorkomen dat je kind zichzelf teveel gaat krabben. Hiermee maakt hij of zij de huid kapot, wat een goed herstel in de weg staat. Om te voorkomen dat je kind gaat krabben is het belangrijk om de jeuk aan te pakken. De cortisonezalf blijft hiervoor het belangrijkste hulpmiddel.

Leidt bestrijding van eczeem tot astma?

Bij veel mensen bestaat het misverstand dat een actieve bestrijding van eczeem direct of indirect tot astma leidt. Dit is echter een fabeltje. Wat in dergelijke gevallen meestal aan de hand is, is dat het kind aanleg heeft voor allergieën. Wanneer het kind een baby is, zal deze aanleg zich meestal uiten in de vorm van eczeem. Vanaf het zevende levensjaar zal het zich echter vaker uiten in astmagerelateerde symptomen. Dat de twee samenhangen wil echter nog niet zeggen dat het een door het ander veroorzaakt wordt. Er zijn geen aanwijzingen dat middelen tegen eczeem schade toebrengen aan de luchtwegen. Wat echter wel kan gebeuren wanneer je eczeem onbehandeld laat, is dat de huidbarrière beschadigd wordt, waardoor de allergieën nog sneller op zullen duiken. Bij kinderen onder de twee of drie jaar uit zich dat in voedselintolerantie en bij oudere kinderen ziet men vooral sterke reacties op blootstelling aan stof of huisstofmijt. Juist om deze reden is het belangrijk om eczeem te bestrijden en zo de huidbarrière in stand te houden.

Goed om te weten

Zalfjes en pillen zijn prima middelen om de symptomen van eczeem te bestrijden. Met een goede behandeling kan je kind een gezond leven leiden en blijft de schade aan de huid beperkt. Echter, deze medicijnen pakken de aandoening zelf niet aan. Er is tot op heden geen manier gevonden om eczeem volledig uitroeien. Vaak spelen er erfelijke factoren mee, of hangen de symptomen samen met onveranderlijke factoren uit de omgeving. Meestal groeit een kind er vanzelf uit. Pubers of volwassenen met eczeem zijn dan ook bijzonder zeldzaam. Bovendien laat eczeem geen littekens achter. Een klein lichtpuntje is dat kinderen die als baby last hebben gehad van eczeem later minder risico lopen op het ontwikkelen van acne. Eczeem houdt de huid droog en maakt dat zich nooit genoeg vet kan ophopen voor de ontwikkeling van puistjes.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…