Een longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes. Deze ontsteking wordt meestal door een infectie veroorzaakt. Als de longblaasjes ontstoken zijn, vullen deze zich met witte bloedlichaampjes en vocht. Daardoor kunnen de longen minder zuurstof opnemen en is het lastiger om te ademen. Zeker als beide longen ontstoken zijn, kan dit levensbedreigend zijn.
Op deze pagina lees je meer over longontsteking. Zo lees je kort wat de risicofactoren van een longontsteking zijn, om vervolgens meer te weten te komen over de oorzaken van een longontsteking. Tot slot lees je meer over de symptomen van een longontsteking, zodat je deze gemakkelijk kan herkennen en indien nodig, snel kan bestrijden.
De risicofactoren van een longontsteking
De bekendste risicofactoren bij een longontsteking zijn roken, overmatig alcohol drinken en ondervoeding. Daarnaast heb je meer kans om een longontsteking te krijgen als je minder weerstand hebt, ofwel een verzwakt immuunsysteem. Hieronder vallen mensen als kinderen, ouderen, ernstig zieke mensen, chronisch zieke mensen, diabetespatiënten, patiënten met hartproblemen, patiënten met chronische longziekten, patiënten met een verminderde immuniteit, zoals bijvoorbeeld bij chemotherapie en AIDS-patiënten. Deze mensen hebben meer kans om een longontsteking te krijgen en moeten dus beter op hun hoede zijn dan mensen die niet te maken hebben met de risicofactoren van een longontsteking.
De oorzaken van een longontsteking
Naast de risicofactoren van een longontsteking, zijn er tevens enkele oorzaken aan te wijzen van een longontsteking. Een longontsteking wordt in de meeste gevallen namelijk veroorzaakt door een bacterie. Door bovenstaande risicofactoren kan deze bacterie zich gemakkelijker ontwikkelingen in de longen van de patiënt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook gezonde mensen kunnen namelijk besmet worden met de Streptococcus pneumoniae bacterie, de boosdoener van de longontsteking. Andere veroorzakers van een longontsteking is de bacterie Staphylococcus aureus, virussen als influenza en andere micro-organismen. Daarnaast kunnen, in zelfdzame gevallen, ook schimmels een longontsteking veroorzaken.
In de meeste gevallen wordt een longontsteking veroorzaakt door een verkoudheid of griep. De longontsteking is dan in feite een complicatie van dit virus aan de bovenste luchtwegen, waardoor de verkoudheid of de griep erger kan worden en meerdere klachten met zich mee kan nemen. Meer over deze klachten, lees je in onderstaande tekst.
De symptomen van een longontsteking
Je kunt een longontsteking herkennen aan verschillende specifieke symptomen. Dit zijn de volgende:
- Veel hoesten
- Het ophoesten van slijm, dat soms roestkleurig of bloederig is
- Hoge koorts
- Koude rillingen
- Delerium: een plotseling optredende verwardheid
- Kortademigheid
- Een snelle en oppervlakkige ademhaling
- Piepende ademhaling
- Algehele malaise: lusteloosheid, zweten, spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn en vermoeidheid
- Pijn op de borst
- Cyanose: blauwe lippen of een blauw gelaat door zuurstoftekort
Bovenstaande symptomen gelden bij een longontsteking die veroorzaakt wordt door een bacterie en zijn vrij specifiek en gemakkelijk te herkennen. Daardoor verloopt de diagnose van een longontsteking in de meeste gevallen vrij snel en kan er snel overgegaan worden op de behandeling van de longontsteking. In het geval van een longontsteking die veroorzaakt wordt door een organisme, zijn de symptomen helaas wat minder duidelijk zichtbaar. Daar komt nog bij dat deze symptomen vaak niet plotseling, maar wat geleidelijker verschijnen. Hierdoor kan het lastiger zijn om de longontsteking op te merken en snel te bestrijden.
Herken jij jezelf in bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met je huisarts, om te onderzoeken of je inderdaad een longontsteking hebt. Zeker bij mensen die te maken hebben met de risicofactoren van een longontsteking kan een longontsteking erg schadelijk en gevaarlijk zijn. Daar komt nog bij dat als de longontsteking overslaat naar de andere, gezonde long, je nog meer last krijgt van de gevolgen van deze aandoening. Daarom is het belangrijk om bij het constateren van de symptomen direct actie te ondernemen om de longontsteking zo snel mogelijk te laten verdwijnen.