Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stress op het werk

Camille
4 min read

Stress verhoogt het hormoon cortisol in je lichaam. Als gevolg gaat je hart sneller slaan, je spieren spannen zich op en je gaat meer zweten. Aanhoudende stress is niet alleen slecht voor je mentale gezondheid, maar het verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten omdat je bloeddruk door stress vaak de hoogte in schiet.

Stress op het werk zal je minder productief maken en je concentratievermogen neemt af omdat het piekeren al je gedachten in beslag neemt. Lees onze tips om op het werk de zenuwen in bedwang te houden.

1. Maak lijstjes

Noteer bovenaan een blad wat vandaag af moet of markeer in een kleurtje. Leg je to-do lijstje in het zicht om zeker te zijn dat je de belangrijk zaken niet over het hoofd ziet en je stort op bijkomstige taken (die misschien leuker maar minder dringend zijn). Als je alle belangrijke taken afgerond hebt, zal je stress al aanzienlijk dalen. Geniet er ook van om het item letterlijk van het lijstje te schrappen, je zal verbaasd zijn van de boost die dit je zal geven.

2. Zeg neen

Durf meer ‘neen’ zeggen. Ook al heb je tijd over, jij moet niet altijd degene zijn die de problemen van anderen overneemt. Als je steeds ‘ja’ zegt op alles zullen er ook collega’s zijn die hiervan profiteren en jou achterlaten met het zware werk. In het begin zal het niet gemakkelijk zijn, maar je zal verbaasd zijn hoe snel mensen wennen aan je nieuwe manier van doen. En dat heeft niets te maken met egoïsme, maar des te meer met voor jezelf zorgen.

3. Prioriteiten

Beslis wat echt belangrijk is voor jouw op dit moment. Een succesvolle carrière EN een goed sociaal leven EN een gelukkig gezin EN genoeg sporten EN voldoende slapen EN… Er bestaan tegenwoordig zoveel idealen waar we naar streven, maar ons lichaam zal geleidelijk aan het signaal geven dat je je prioriteiten zult moeten stellen. Kies wat echt belangrijk is voor jou. Natuurlijk moet je gezond leven om stress te kunnen afweren en is familie belangrijk, maar werk je nu ook weer niet uit de naad om uiteindelijk in te storten.

4. Vrije tijd

Plan pauzes en zoek een hobby die je ontspant na het werk. Zoek een leuke sport of een activiteit waar je helemaal in op kan gaan om je gedachten te verzetten (en een moment om de mails te negeren). Noteer dit ook op vaste momenten in je agenda zodat je je houdt aan je pauze. Ook tijdens de werkuren is het belangrijk om pauze te nemen. Blijf niet de hele werkdag achter je bureau zitten. Eet bijvoorbeeld eens buiten of laat je collega’s weten dat je niet gestoord wilt worden tijdens je koffie-kwartiertje.

5. Praat

Praat met je collega’s. Niet alleen zullen zij weten hoe jij je voelt, ze zitten namelijk vaak in dezelfde situatie of hebben gelijkaardige taken, ze kunnen je ook nieuwe inzichten verschaffen om je probleem op te lossen.

6. Haast je niet

Vertrek op tijd. Of dit nu van thuis is of om op tijd te zijn voor een vergadering. Als je je moet haasten schiet je stresspeil de hoogte in. Je opjagen in de file is niet alleen onproductief, maar is ook slecht voor je hart en je bloeddruk. Te laat toekomen in een meeting en alle priemende ogen op jou gericht zien, is voor niemand een fijn gevoel. Toon dat je je inzet voor je werkt en ga voorbereid en tijdig naar een vergadering. Je baas zal het des te meer appreciëren.

7. Voedingssupplementen

Als lichaam en geest op volle toeren draaien, kunnen vitaminen, mineralen of plantenextracten de mentale prestaties ondersteunen. Pantotheen­zuur (vitamine B5) draagt bij tot een normaal geestelijk prestatievermogen, waaronder de weerstand tegen stress. Ook Siberische ginseng kan gebruikt worden bij tijdelijke stress. Geselecteerde nutriënten zoals zink en vitamine C dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…