Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ginseng: gezondheidsvoordelen, hoe te gebruiken, bijwerkingen en meer!

@nick
8 min read

Ginseng heeft heel wat geneeskrachtige effecten. In China wisten ze het duizend jaar geleden al. Bij ons was het wachten tot Marco Polo er in de 17e eeuw mee naar Europa kwam. Toen lag de prijs van de plant ongeveer even hoog als die van goud. De officiële naam is dan ook ‘Panax Ginseng’ wat zoveel betekent als ‘allesgenezend medicijn’. Wij vertellen je alles wat je moet weten over Ginseng en sommen de tien belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op.

Wat is Ginseng

Ginseng is de verzamelnaam voor bereidingen uit de wortels van de Panax, die tot de klimopfamilie behoren. Er zijn 9 verschillende soorten, maar ze worden allemaal bijna magische krachten toegedicht. Aanvankelijk werd daar in de westerse geneeskunde nogal lacherig over gedaan, maar ondertussen zijn de meeste effecten bewezen! De wortels groeiden oorspronkelijk in China, Korea en Japan, maar nu worden ze over de hele wereld gekweekt. Hoe langer je Ginseng laat groeien, hoe meer gezonde stoffen de wortel uit de bodem haalt en hoe sterker de positieve werking ervan. De teelt vraagt dus veel tijd en liefde!

De 10 voordelen van Ginseng

Ginseng is een van de meest gebruikte voedingssupplementen ter wereld, goed voor een omzet van zo’n 250 miljoen euro per jaar. Hoe dat komt, dat lees je hier!

1. Ginseng geeft extra energie voor duursporters

Ginseng is waarschijnlijk het meest bestudeerde kruidenextract als het over fysieke prestaties gaat. Het zou vooral voor duursporters van pas komen. De extracten optimaliseren het zuurstofgebruik en vergroten je spierkracht, waardoor je totale uithoudingsvermogen erop vooruitgaat. Volgens Koreaans onderzoek verhoogt Ginseng de verbranding van vet bij fietsers, zwemmers en lopers in de eerste twintig minuten van de inspanning. Daardoor worden de koolhydraten die je later in de training of wedstrijd nodig hebt langer gespaard. Onder andere wielrenners nemen daarom soms speciaal Ginsenggel in tijdens de koers. Ook de longen en je vermoeidheidsniveau varen wel bij een gezonde portie Ginseng. Mooi meegenomen voor wie intensief aan sport doet.

3. Ginseng versterkt je immuunsysteem

Je immuunsysteem verdedigt je lichaam tegen virussen, bacteriën en parasieten. Dit afweersysteem is een van de belangrijkste structuren in het menselijk lichaam. Ginseng helpt om het op punt te zetten. De soort bevat talloze invloedrijke bestanddelen zoals de vitamines A, B, C en E en verschillende mineralen waaronder ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Die zorgen samen voor een sterk immuunsysteem. Zo ben je minder vatbaar voor verkoudheden en infecties. Regelmatig een ginsengsmoothie maken kan dus zeker geen kwaad!

3. Voel je fitter met Ginseng

Na een zware werkdag zijn we allemaal wel eens moe. Het wordt pas echt lastig als je dat gevoel wekenlang maar niet uit je lijf krijgt. Ginseng geeft je fysiek én mentaal de energie om er terug tegenaan te gaan. De extracten stimuleren de cortisolproductie in je lichaam. Dat is een hormoon dat van nature aangemaakt wordt in de bijnieren. Het regelt voor een stuk je bloeddruk, spijsvertering en immuunsysteem. Een te laag cortisolgehalte kan ervoor zorgen dat je minder alert bent en een slaperig gevoel hebt. Cortisol is een heel delicaat hormoon, want een te hoge waarde kan dan weer een teken zijn van stress en rusteloosheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat ginseng helpt om de juiste balans terug te vinden.

4. Laat de stress los

Alles moet sneller, beter en groter vandaag de dag. Liefst moet er nog een foto van genomen worden ook, die op drie verschillende socialmediakanalen likes moet scoren. Die levensstijl eist zijn tol en dat zorgt voor stress. Ginseng kan je helpen om terug rust in je hoofd te krijgen. Studies hebben aangetoond dat supplementen van de plant ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor stress en andere mentale problemen. De hormonen die het stressgevoel veroorzaken, worden door Ginseng in bedwang gehouden. De extracten bewaken als het ware je innerlijke balans.

5. Ginseng is een natuurlijke ontstekingsremmer

Een ontsteking hoeft niet per se slecht te zijn. Het is een signaal dat je lichaam bezig is met het aanvallen van een infectie. Dat mag natuurlijk niet blijven duren. Chronische ontstekingen zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Ginseng is een natuurlijke ontstekingsremmer die infecties, allergieën en spierontstekingen te lijf gaat.

6. Ginseng in de strijd tegen kanker

Volgens de Stichting tegen Kanker zijn er aanwijzingen dat ginseng ‘een antitumorale werking heeft, de bijwerkingen van chemotherapie vermindert en de levenskwaliteit, nachtrust en eetlust van patiënten kan verbeteren’. Opgelet, dit geldt niet voor alle kankers. Bij hormoonafhankelijke varianten zoals bepaalde types van borstkanker, zou de tumorgroei net gestimuleerd worden. Koreaanse wetenschappers ontdekten dat rode ginseng je beschermt tegen radioactieve straling, de negatieve effecten van chemotherapie neutraliseert en ook bij andere chemische vergiftigingen heilzaam is. Eerder vertelden we je al over de positieve invloed op het immuunsysteem. Een sterk verdedigingssysteem kan kankerpatiënten helpen om er sneller terug bovenop te raken.

7. Breng je spijsvertering in balans met Ginseng

De gezonde voordelen van deze mythische plant zijn haast eindeloos. Zo bevordert Ginseng ook een goede spijsvertering. Meer eetlust, minder diarree en weg met dat opgeblazen gevoel? Check! Een vlotte spijsvertering kan ook helpen voor zij die nog die paar extra winterkilo’s willen verliezen voor de lente echt losbarst! Ginseng heeft een positieve invloed op de verschillende bacteriën in je maag en darmen, zodat je terug zorgeloos kunt genieten van je maaltijd. De extracten verhinderen ook de opname van vet, waardoor je met meer plezier die extra portie kunt nemen.

8. Ginseng stimuleert je hersenen en verhoogt concentratie

Cytokinen zijn eiwitten en peptiden die signalen versturen naar de hersenen. Ginseng stimuleert de productie van deze moleculen. Zo ben je in staat om sneller te reageren op prikkels uit je omgeving. Verder beschermt Ginseng je hersencellen tegen beschadiging door stress, drugs of alcohol. De wortelextracten hebben een positief effect op het centraal zenuwstelsel, de cockpit van waaruit je lichaam wordt bestuurd. Patiënten met Alzheimer zouden dankzij Ginseng langer normaal kunnen functioneren. In sommige studentenkringen staat de plant bekend als een natuurlijk en gezonder alternatief voor het concentratiebevorderend medicijn rilatine.

9. Vermijd een slechte adem met Ginseng

Het is de grootste nachtmerrie van ons allemaal: een stinkende adem. Daar kan je niet altijd zelf iets aan doen. Soms zijn aandoeningen van de maag of de slokdarm de grote boosdoeners. Vaak zijn het de bacteriën daar die de slechte adem veroorzaken. Zo zou 90 % van de mensen in ontwikkelingslanden besmet zijn met de Helicobacter Pylori. Wat een ver-van-mijn-bed-show horen we je al denken. Niets is minder waar! Bij onze noorderburen heeft naar schatting maar liefst 15 % van de bevolking onder de 40 jaar last van deze bacterie. Op tijd en stond een kopje Ginsengthee helpt deze bacteriën te bestrijden. Zo verdwijnt je slechte adem als sneeuw voor de zon!

10. Ginseng houdt je bloedsuikerspiegel onder controle

Het is bewezen dat Ginseng de bloeddruk stabiliseert en het lactaatgehalte in het bloed doet dalen. Lactaat is een afvalstof die in de spieren gevormd wordt. Hoe sneller die afgevoerd wordt, hoe langer je inspanningen kan volhouden. Daarnaast helpt Ginseng om je cholesterol op een aanvaardbare hoogte te houden. Dat is nog niet alles. Ginseng zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt. Op die manier is het een natuurlijke remedie tegen diabetes. Het is niet genoeg om de aandoening op zijn eentje te bestrijden, maar het kan helpen om de glucose in je bloed onder controle te houden.

Hoe Ginseng te gebruiken?

Dankzij de vele gezonde voordelen wordt Ginseng een adaptogeen genoemd, een middel dat het aanpassingsvermogen van het lichaam op inwendige en uitwendige invloeden kan verbeteren.  Ginseng bestaat in bijna even veel vormen als er soorten zijn. Zo is er koffie en thee met Ginseng, maar ook crème en zelfs shampoo! Meestal wordt Ginseng echter genomen in de vorm van voedingssupplementen. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van je klachten. Om je fitter te voelen kan Ginsengkoffie wonderen verrichten. Wil je huidproblemen tegengaan, dan is de crèmeversie beter.

Wanneer Ginseng vermijden?

Het gebruik van de wortelextracten wordt afgeraden voor mensen met borstkanker en patiënten die insuline nemen of een hoge bloeddruk hebben. Ook mensen die schizofreen zijn, veel energie hebben of last hebben van nervositeit, mijden de plant beter. Ginseng mag je niet combineren met andere stimulerende middelen, medicijnen of hormonen. Niet iedereen kan dus zomaar op regelmatige basis Ginseng innemen. Bij twijfel contacteer je best je dokter.

Bijwerkingen van Ginseng

Ginseng kan net zoals de meeste andere voedingssupplementen vervelende bijwerkingen hebben wanneer het niet op de juiste manier gebruikt wordt. Een foute dosering, een slecht metabolisme of de combinatie met andere medicijnen kunnen kwalijke gevolgen hebben. De vaakst voorkomende bijwerkingen zijn diarree, slapeloosheid, hoofdpijn, een snelle hartslag, bloeddrukschommelingen en spijsverteringsstoornissen. Voor vrouwen kan daar nog een pijnlijk gevoel in de borsten bovenop komen.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…