Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloeddrukval

Sommige mensen zien al eens zwart voor hun ogen wanneer ze onmiddellijk rechtstaan om het licht aan te steken na het afgaan van de wekker. De verklaring achter dit vreemde fenomeen is een plotse bloeddrukval.

Wat is een bloeddrukval?

Bovendruk: Maximale druk in de aortaEen bloeddrukval is eenvoudig te omschrijven als een plotse daling van de bloeddruk van een persoon. De bloeddruk is de vloeistofdruk in onze slagaderen. Deze wordt weergegeven door twee kengetallen

  1. De bovendruk (systolische druk) of de maximale druk in de aorta bij het samentrekken van de linker hartkamer.
  2. De onderdruk (diastolische druk) of de minimum druk tussen twee samentrekkingen van het hart.

De optimale bloeddruk voor volwassen is rond de 120/80 mm HG.

Een bloeddrukval zorgt ervoor dat hersenen voor een korte tijd een mindere hoeveelheid zuurstofrijk bloed aangevoerd krijgen. Soms kan dit leiden tot het kort uitvallen van enkele lichaamsfuncties. In uitzonderlijke gevallen kan een persoon flauwvallen door de bloeddrukval.

Wat is de optimale bloeddruk?

De optimale bloeddruk hangt af van verschillende factoren. Weliswaar worden vaak de onderstaande criteria gehanteerd. Voor volwassenen spreekt men over een:

Bij kinderen situeert de optimale bloeddruk zich rond de 80/45 mm Hg. De kengetallen stijgen immers met de leeftijd. Een lage bloeddruk vinden we vooral bij atleten en personen in een goede fysieke conditie. Door deze fitte conditie hebben ze vaak een lagere hartslag en bloeddruk. In de kanttekening moet wel opgemerkt worden dat een lage bloeddruk in uitzonderlijke omstandigheden ook kan wijzen op een serieus probleem.

Wat kan een bloeddrukval veroorzaken?

  • Zwangerschap: veel moeders krijgen tijdens hun zwangerschap een lagere bloeddruk. Na de geboorte van het kind gaat de bloeddruk terug naar het oorspronkelijk niveau
  • Hartproblemen: het trager of onregelmatig pompen van het hart kan een bloeddrukval met zich meebrengen.
  • Dehydratatie: het verlies aan vocht zorgt ervoor dat het bloedvolume daalt. De belangrijkste oorzaken zijn te weinig drinken, zweten, braken, koorts en diarree.
  • Bloedverlies
  • Infectie: wanneer een bacterie zijn infectiebron verlaat en de bloedbaan binnenkomt produceert deze soms een gif wat kan leiden tot een sterke daling in bloeddruk.
  • Ongevarieerde voeding: Een tekort aan B-12 vitaminen kan ertoe leiden dat het lichaam te weinig rode bloedcellen zal produceren. Dit zal leiden tot een lage bloeddruk.
  • Veranderende lichaamspositie: bij het snel opstaan vanuit een gelegen positie stroomt er zeer veel bloed plots naar de benen. Soms is er een miscommunicatie (beschadigd zenuwstelsel) tussen de hersenen en de zenuwen. Hierdoor denken de hersenen dat de bloeddruk te hoog is en zal het hartritme vertragen wat de bloeddruk nog sneller zal doen dalen.
  • Eten: heel wat bloed stroomt na de maaltijd naar verteringsorganen om het voedsel af te breken. Dit kan zorgen voor een bloeddrukval.
  • Drugs/medicatie: bijvoorbeeld bloeddrukverlagende middelen.
  • Te veel stress en grote vermoeidheid
  • Fysieke conditie
  • Tijd van de dag: ‘s nachts is de bloeddruk een stuk lager dan overdag doordat er de lichaamsfuncties minder belast worden.
  • Endocriene problemen
  • Beschadigd zenuwstelsel: vooral bij jonge personen met een slechte communicatie tussen hart en hersenen.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van een bloeddrukval

Symptomen van een Bloeddrukval - Duizeligheid

    Bij een bloeddrukval kunnen er verschillende symptomen optreden. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:

    Belangrijk is dat niet alle symptomen moeten aanwezig zijn. Dit verschilt steeds van persoon tot persoon en geval tot geval.

    Wanneer moet een dokter geraadpleegd worden?

    Is een plotse terugval van de bloeddruk gevaarlijk? Wel… In vele gevallen is een plotse lage bloeddruk vaak geen probleem. Wanneer dit echter chronisch is kan het geen kwaad om op controle te gaan bij de dokter. Indien de oorzaak van de lage bloeddruk duidelijk is en te voorkomen was is het niet echt noodzakelijk om na de dokter te gaan.

    Een duidelijk voorbeeld is wanneer er veel te weinig water gedronken is na een dag in de zon. Wanneer er sprake zou zijn van een bloeddrukval moet er vanzelfsprekend wel een arts bijgehaald worden. Algemeen kan het geen kwaad om medische hulp in te roepen bij het optreden van problemen omdat de symptomen kunnen wijzen op andere ziekten of oorzaken.