Je eigen gezondheid is een groot goed, dat je daar zuinig op bent is dan ook niet meer dan logisch. Het verkrijgen van de juiste kennis omtrent je eigen gezondheid kan dan zinvol zijn, bijvoorbeeld door regelmatig je bloeddruk goed in de gaten te houden met een bloeddrukmeter. Een meting door de huisarts tijdens een consultatie kan dan wel een goede indicatie geven, het is in feite niet meer dan een momentopname. In veel gevallen kan de spanning die je van nature voelt tijdens het consultatie zorgen voor een vertekend beeld.
Door thuis, in je eigen omgeving regelmatig zelf je bloeddruk te controleren krijg je een beter en accuraat beeld van je bloeddruk. Vooral als je behoort tot de groep mensen die een hoog risico hebben op hart- en vaatziekten kan het zelf meten van de bloeddruk een goede vorm van zelfdiagnose zijn.
Om je daarbij te helpen vind je hieronder hoe je je bloeddruk zelf kunt meten. Wat goeie waarden zijn, maar ook wat momenteel de 5 beste bloeddrukmeters zijn.
Het meten van de boven- en onderdruk
Bij een goede bloeddrukmeting worden twee waarden gemeten door de bloeddrukmeter: de boven- en de onderdruk. De bovendruk is de waarde die wordt gemeten wanneer het bloed het hart verlaat richting de slagaderen terwijl de onderdruk juist wordt gemeten als het hart zich met bloed vult, in voorbereiding op de volgende hartslag. Deze laatste noemen we ook wel de ‘diastolische druk’. Hierbij daalt de druk in de slagaders. Een correcte meting van de bloeddruk geeft dus twee verschillende waarden aan welke belangrijk zijn voor een arts om de juiste diagnose te stellen. Door zelfstandig je bloeddruk te meten kan je snel afwijkende waarden vaststellen en desgewenst dit met je huisarts communiceren.
De bloeddruk thuis meten
Voor een goede meting van de bloeddruk in de thuissituatie is de digitale bloeddrukmeter de beste keuze, in vergelijking met de traditionele meter geeft de digitale meter een nauwkeurig resultaat. Daar zijn er twee verschillende metingen mogelijk:
- bovenarm bloeddrukmeter
- pols bloeddrukmeter
Bij een pols bloeddrukmeter moet je de pols ter hoogte van het hart houden voor een meting. Dit kan leiden tot onnauwkeurige resultaten omdat het lastig is om de pols stil te houden. De ongewenste bewegingen kunnen het resultaat beïnvloeden waardoor vaak de voorkeur uitgaat naar een bovenarm bloeddrukmeter.
Hoe meet je de bloeddruk op de correcte manier
Voor een goede meting is het belangrijk dat je ontspannen bent. Dit houdt in dat je een half uur voor de meting geen zware inspanningen hebt verricht. Activiteiten die energie vragen zoals sporten, eten of het nemen van een koude douche dien je dus te vermijden voor een correcte meting. Zorg daarnaast voor een ontspannen houding, met de benen naast elkaar en draag geen knellende kleding. Indien mogelijk, probeer de meting aan een tafel te doen waarbij je op het tafelblad rust ter hoogte van je hart. Het is aan te raden om de bloeddrukmeting na ongeveer twee minuten te herhalen. In principe maakt het niet uit welke arm je gebruikt, de waarden van de metingen mogen niet meer dan 10 punten verschillen per arm. Is dit wel het geval dan is het raadzaam om dit met je huisarts te overleggen, er kan dan sprake zijn van een afwijking.
De normale waarden van een goede meting
Bij een bloeddrukmeting is het altijd de vraag wanneer er sprake is van een afwijking en wanneer het informeren van de huisarts gewenst is. De standaardregel is dat een normale bloeddruk een waarde heeft van ongeveer 120/80 mmHg (millimeter kwikdruk). Is de gemeten bloeddruk regelmatig hoger dan 135/90 dan spreken we al gauw van een hoge bloeddruk. Uiteraard kunnen er situaties zijn waarbij de standaardwaarden niet van toepassing zijn. Zo geldt er voor mensen met diabetes een lagere streefwaarde van 130 mmHg en voor ouderen (vanaf 80 jaar) geldt weer een waarde van 150-160 als ondergrens voor de bovendruk.
Wat is een goede digitale bloeddrukmeter?
Voor iedereen die op zoek is naar een goede bloeddrukmeter zetten we een aantal goede bloeddrukmeters op een rij. Alle besproken types zijn getest en goedgekeurd, hierdoor weet u zeker dat u een goede meting kunt uitvoeren. Uiteraard is een meting die je zelf uitvoert nooit een vervanging van de meting door de huisarts. Het stelt u echter wel in staat om een nauwkeurig beeld te vormen van uw actuele situatie.
TOP 5 Beste Bloeddrukmeters – Ervaringen & Review
1. Medisana BU510 Bovenarm – Bloeddrukmeter
De grote display van de Medisana Bovenarmbloeddrukmeter BU 510 maakt het uitlezen van de meting eenvoudig en is ideaal voor ouderen. De BU 510 meet zowel de bloeddruk als de hartslag en is ideaal voor een snelle en correcte meting. De BU 510 is in staat om de gegevens van maximaal 2 individuele gebruikers te onthouden.
- Herkenning en weergave van aritmie
- 2 gebruikers met ieder 90 geheugenplaatsen
- Meetbereik bloeddruk: 0 – 299 mm/Hg
- Meetbereik hartslag: 40 – 199 slagen/min
- Berekening van het gemiddelde van alle opgeslagen metingen
- Diagnose volgens de richtlijnen van de WHO door middel van een kleurenschaal
2. Medisana MTS Bovenarm – Bloeddrukmeter
Medisana is een van de toonaangevende merken op het gebied van bloeddrukmeters. De medisch gecertificeerde bovenarm bloeddrukmeter MTS stelt u in staat om de bloeddruk zeer nauwkeurig te meten. Dit model hanteert de WHO richtlijnen voor het weergeven van de gemeten waarden en is voorzien van een aritmie-indicator. De Medisana MTS maakt het mogelijk om voor 2 individuele gebruikers metingen te verrichten en de gemeten waarden op te slaan. Het grote, gemakkelijk leesbare display geeft op een duidelijke manier de waarden voor de systole, diastole, hartslag, datum en tijd weer.
3. Beurer BM26 – Bloeddrukmeter Bovenarm
De Beurer BM26 is een vriendelijk geprijsde, compacte bovenarm bloeddrukmeter. Dit apparaat is voor zijn omvang zeer veelzijdig en combineert een eenvoudige bediening met een extra groot display waardoor u in een oogopslag de waarden kan zien. De Beurer BM26 geeft de gemiddelden weer van de laatste 3 metingen waardoor afwijkingen direct opvallen. Door gebruik te maken van slimme toepassingen zoals een automatische uitschakeling en een low battery indicator, is dit apparaat zeer gebruiksvriendelijk. De Beurer BM26 is geschikt voor bovenarmen met een omvang van 22 – 36 centimeter.
4. Omron Bloeddrukmeter M6 Comfort – Bloeddrukmeter
Omron is een van oorsprong Japans merk wat zich, naast de industriële vormgeving, ook heeft toegelegd op de productie van medische meetapparatuur. De Omron M6 combineert efficiency met een praktische vormgeving en een meer dan uitstekende gebruiksvriendelijkheid. Naast de standaardfuncties kan dit model ook gebruikt worden voor incidentele metingen, handig als uw bezoek toch graag een meting wenst. De voorgevormde manchet heeft een uitstekende pasvorm en is geschikt voor mensen met een armomvang van maximaal 42 centimeter. Voor de Omron M6 is wel een aparte adapter nodig welke los verkrijgbaar is.
5. Activity Tracker M2 by MaiDealz Stappenteller met Hartslagmeter Bloeddrukmeter Zuurstofmeter Unisex
Deze MaiDealz M2 is een multifunctioneel apparaat voor de actieve gebruiker. Het apparaat is niet zo zeer een bloeddrukmeter maar heeft ook tal van andere functies die helpen om een volledig beeld te geven van de actuele gezondheidssituatie. In tegenstelling tot de gangbare bloeddrukmeters, meet de M2 de bloeddruk via de pols en niet via de bovenarm. Hierdoor is de M2 geschikt om te gebruiken tijdens tal van situaties en kan je de meter gewoon om de pols dragen. De meter kan gekoppeld worden aan een app zodat de gegevens ook online beschikbaar zijn via de smartphone of een tablet