Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Snelle of Verhoogde Hartslag? Handige Tips!

Olivier
8 min read

Het hart is verantwoordelijk voor het rond pompen van bloed door het lichaam. Hoe sneller je hart klopt, hoe harder het hart moet werken en hoe sneller het bloed door het lichaam wordt gepompt. Overigens is het heel normaal om af en toe een snellere hartslag te voelen, want het hart werkt nu eenmaal niet de hele tijd op hetzelfde tempo. Heb jij op dit moment te maken met een versnelde hartslag en ben je benieuwd hoe dit komt? Lees dan op deze pagina wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een versnelde hartslag en hoe je jouw hartslag kunt verlagen.

Een snelle hartslag na het eten

De meest voorkomende oorzaak van een snelle hartslag, is het eten van een zware maaltijd. Na het eten van een maaltijd, hebben de organen meer bloed nodig om de maaltijd te kunnen verteren. Het hart is verantwoordelijk voor het leveren van de juiste hoeveelheid bloed, wat betekent dat het hart sneller moet kloppen om meer bloed naar de organen van het spijsverteringskanaal te brengen.

Als je overgewicht hebt, hebben de organen nog meer bloed nodig om de maaltijd op de juiste manier te verteren. Dit betekent dat het hart nog harder moet kloppen, waardoor mensen met overgewicht vaker last hebben van (heftige) hartkloppingen na het eten van een zware maaltijd. Mensen die een gezond gewicht hebben, voelen de hartkloppingen door het eten van een zware maaltijd veel minder goed en hebben vaak niet eens in de gaten dat het hart harder aan het werk is om bloed naar de spijsverteringsorganen te pompen.

Aangeraden is om je hartslag op te volgen met een bloeddrukmeter. Wij maakten een overzicht van de beste bloeddrukmeters.

Een snelle hartslag door alcohol

Een andere veelvoorkomende oorzaak van hartkloppingen, is het drinken van alcohol. Zelfs als je slechts één glas alcohol drinkt, reageert het lichaam al op het glas alcohol met een snellere hartslag. Dat heeft alles te maken met de stof acetaldehyde. In de lever wordt ethanol door het enzym alcoholdehydrogenase namelijk geoxideerd tot acetaldehyde. Het is precies dat afbraakproduct van alcohol die de snellere hartslag veroorzaakt en je tevens een kater geeft de volgende dag. Sommige mensen merken hier niets van, maar er zijn ook mensen die net liever geen alcohol nuttigen, omdat ze er zulke zware hartkloppingen van krijgen.

Andere oorzaken van een snelle hartslag

Naast het nuttigen van een zware maaltijd en het drinken van alcohol, zijn er ook nog enkele andere mogelijke oorzaken aan te wijzen voor een snellere hartslag. De belangrijkste mogelijke oorzaken voor een versnelde hartslag, zijn de volgende:

Overigens kan een snellere hartslag ook ontstaan door een combinatie van oorzaken, zoals vermoeidheid en het nuttigen van cafeïne door koffie te drinken.

Het verlagen van de snelle hartslag: tips

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om je hartslag te verlagen, welke oorzaak de versnelde hartslag ook heeft. Heb jij last van een snelle hartslag en wil je jouw hartslag zo snel mogelijk weer normaal krijgen? Gebruik dan onderstaande tips om dit te doen.

  • Tip 1: neem even rust door te gaan zitten of even te stoppen waar je mee bezig bent. Door rust te nemen, kan je hart wat meer tot rust komen en is het niet nodig om door te gaan met snel te kloppen. Ga je door met de inspanningen waar je op het moment mee bezig bent, dan blijft het hart snel kloppen.
  • Tip 2: doe ontspanningsoefeningen of start met mediteren. Door ontspanningsoefeningen te doen of te mediteren, kun je jezelf leren om je hartslag te verlagen. Dit doe je door de juiste ademhalingsoefeningen te doen en eventuele stress te laten varen, waardoor het hart langzamer gaat kloppen. Voel je dat je hart sneller gaat kloppen, dan kun je met de ontspanningsoefeningen starten of starten met mediteren om de hartslag direct te verlagen.
  • Tip 3: achterhaal waar de snelle hartslag vandaan komt. Wordt de snelle hartslag veroorzaakt door stress of een andere heftige emotie, dan is het belangrijk om deze trigger weg te nemen. Heb je bijvoorbeeld veel stress op je werk en hierdoor een snellere hartslag, dan is het belangrijk om de oorzaak van het probleem weg te nemen door de stress op de werkvloer te verminderen of in ieder geval bespreekbaar te maken.
  • Tip 4: heb je last van een snellere hartslag door het drinken van alcohol, dan kun je dit alleen verminderen door minder alcohol te drinken. Heb je bijvoorbeeld na het eerste glas al last van heftige hartkloppingen, dan wordt aangeraden om het tweede glas met alcohol te laten staan.

Naar de dokter met een versnelde hartslag

Over het algemeen is het niet nodig om naar de dokter te gaan als je last hebt van een versnelde hartslag, want dit is simpelweg geen ernstig probleem dat door diverse onschuldige oorzaken veroorzaakt wordt. Heb je echter heel vaak last van een versnelde hartslag en weet je niet hoe dit komt, dan kun je wel naar de dokter gaan om jouw probleem aan te kaarten. Samen met de dokter kun je niet alleen proberen te achterhalen waar het probleem vandaan komt, maar kun je de oorzaak van het probleem ook proberen weg te nemen om de hartkloppingen te laten stoppen.

Heb je last van hartkloppingen door psychische problemen of emotionele instabiliteit, dan kun je aan het probleem werken door een afspraak te maken met een psycholoog. Samen met de psycholoog kun je niet alleen achterhalen hoe jouw hartkloppingen worden veroorzaakt, maar is het ook mogelijk om de hartkloppingen te laten verminderen of verdwijnen door een actieplan op te stellen voor het oplossen van jouw probleem.

Hoe kan ik mijn hartslag meten?

Je hartslag meten doe je uiteraard het best met een goede bloeddrukmeter. Je hebt deze in verschillende prijsklassen. Bij Dokteronline.com kun je alvast terecht voor een goede bloeddrukmeter. De resultaten kun je dan eenvoudig delen met je dokter of de arts die je behandelt.

Bloeddrukmeters vergelijken

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…