Coronavirus: Experts willen strengere maatregelen rond niet-essentiële reizen
Niet-essentiële reizen kunnen echt niet meer. Daar is de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, helemaal zeker van....
Inhoud
Het hart is verantwoordelijk voor het rond pompen van bloed door het lichaam. Hoe sneller je hart klopt, hoe harder het hart moet werken en hoe sneller het bloed door het lichaam wordt gepompt. Overigens is het heel normaal om af en toe een snellere hartslag te voelen, want het hart werkt nu eenmaal niet de hele tijd op hetzelfde tempo. Heb jij op dit moment te maken met een versnelde hartslag en ben je benieuwd hoe dit komt? Lees dan op deze pagina wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een versnelde hartslag en hoe je jouw hartslag kunt verlagen.
De meest voorkomende oorzaak van een snelle hartslag, is het eten van een zware maaltijd. Na het eten van een maaltijd, hebben de organen meer bloed nodig om de maaltijd te kunnen verteren. Het hart is verantwoordelijk voor het leveren van de juiste hoeveelheid bloed, wat betekent dat het hart sneller moet kloppen om meer bloed naar de organen van het spijsverteringskanaal te brengen.
Als je overgewicht hebt, hebben de organen nog meer bloed nodig om de maaltijd op de juiste manier te verteren. Dit betekent dat het hart nog harder moet kloppen, waardoor mensen met overgewicht vaker last hebben van (heftige) hartkloppingen na het eten van een zware maaltijd. Mensen die een gezond gewicht hebben, voelen de hartkloppingen door het eten van een zware maaltijd veel minder goed en hebben vaak niet eens in de gaten dat het hart harder aan het werk is om bloed naar de spijsverteringsorganen te pompen.
Aangeraden is om je hartslag op te volgen met een bloeddrukmeter. Wij maakten een overzicht van de beste bloeddrukmeters.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van hartkloppingen, is het drinken van alcohol. Zelfs als je slechts één glas alcohol drinkt, reageert het lichaam al op het glas alcohol met een snellere hartslag. Dat heeft alles te maken met de stof acetaldehyde. In de lever wordt ethanol door het enzym alcoholdehydrogenase namelijk geoxideerd tot acetaldehyde. Het is precies dat afbraakproduct van alcohol die de snellere hartslag veroorzaakt en je tevens een kater geeft de volgende dag. Sommige mensen merken hier niets van, maar er zijn ook mensen die net liever geen alcohol nuttigen, omdat ze er zulke zware hartkloppingen van krijgen.
Naast het nuttigen van een zware maaltijd en het drinken van alcohol, zijn er ook nog enkele andere mogelijke oorzaken aan te wijzen voor een snellere hartslag. De belangrijkste mogelijke oorzaken voor een versnelde hartslag, zijn de volgende:
Overigens kan een snellere hartslag ook ontstaan door een combinatie van oorzaken, zoals vermoeidheid en het nuttigen van cafeïne door koffie te drinken.
Er zijn diverse dingen die je kunt doen om je hartslag te verlagen, welke oorzaak de versnelde hartslag ook heeft. Heb jij last van een snelle hartslag en wil je jouw hartslag zo snel mogelijk weer normaal krijgen? Gebruik dan onderstaande tips om dit te doen.
Over het algemeen is het niet nodig om naar de dokter te gaan als je last hebt van een versnelde hartslag, want dit is simpelweg geen ernstig probleem dat door diverse onschuldige oorzaken veroorzaakt wordt. Heb je echter heel vaak last van een versnelde hartslag en weet je niet hoe dit komt, dan kun je wel naar de dokter gaan om jouw probleem aan te kaarten. Samen met de dokter kun je niet alleen proberen te achterhalen waar het probleem vandaan komt, maar kun je de oorzaak van het probleem ook proberen weg te nemen om de hartkloppingen te laten stoppen.
Heb je last van hartkloppingen door psychische problemen of emotionele instabiliteit, dan kun je aan het probleem werken door een afspraak te maken met een psycholoog. Samen met de psycholoog kun je niet alleen achterhalen hoe jouw hartkloppingen worden veroorzaakt, maar is het ook mogelijk om de hartkloppingen te laten verminderen of verdwijnen door een actieplan op te stellen voor het oplossen van jouw probleem.
Je hartslag meten doe je uiteraard het best met een goede bloeddrukmeter. Je hebt deze in verschillende prijsklassen. Bij Dokteronline.com kun je alvast terecht voor een goede bloeddrukmeter. De resultaten kun je dan eenvoudig delen met je dokter of de arts die je behandelt.
Niet-essentiële reizen kunnen echt niet meer. Daar is de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, helemaal zeker van....
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon