Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe ontstaat een paniekaanval?

Elise
3 min read

Paniekaanvallen: ze kunnen uit het niets komen en grote invloed hebben op jouw zelfvertrouwen. Maar hoe een paniekaanval precies ontstaat is maar bij een kleine groep bekend. Het is belangrijk om de meest voorkomende oorzaken van een paniekaanval te kennen, dit om de eenvoudige reden dat de oorzaak van een paniekaanval verhelpen effectiever is dan het gevolg.

Omdat het ontstaan van deze paniekaanval voor iedereen kan verschillen, hebben we de meest voorkomende oorzaken van paniekaanvallen verzameld. Deze oorzaken kwamen voort uit een onderzoek over meer dan 10.000 Belgen die tenminste één keer per jaar een paniekaanval hebben gehad in de afgelopen drie jaar.

Meest voorkomende situaties

Uit het desbetreffende onderzoeken kwamen meer dan honderd situaties naar voren waar paniekaanvallen het gevolg van waren. Omdat vijf paniekaanvallen bij bijna 75 procent van de gevallen voorkwamen, bespreken we dit vijftal uitvoerig.

  • Schrikken: van de vijf, is dit nog de minst voorkomende oorzaak van een paniekaanval. Echter kan dit ook de meest levensbedreigende zijn, bijvoorbeeld wanneer er direct actie moet worden ondernomen als er een ongeluk is geweest;
  • Overschatten van gevaar: het overkomt ons allemaal, we overschatten het gevaar van een bepaalde handeling of situatie waardoor we zeer angstig worden. Een paniekaanval kan hiervan het gevolg zijn, want de situatie nog complexer maakt;
  • Ziek zijn: veel mensen die last hebben van deze oorzaak, hebben zeer regelmatig met een paniekaanval te maken. Wanneer we bij geringe symptomen al denken dat we ziek zijn,  kan een paniekaanval zich voordoen. Als een hart wat sneller klopt of een voet ontzettend veel pijn doet, hoeft dat natuurlijk niet per se iets te betekenen. Echter zullen mensen met een aanleg voor angst eerder een reden tot paniek zien dan iemand anders;
  • Erfelijk: want paniekaanvallen kunnen ook van ouder op kind gaan, doordat dit deels genetisch is vastgelegd. Ouders met paniekaanvallen zien vaak ook hun kinderen een tendens voor deze aanvallen ontwikkelen;
  • Kleine banale gebeurtenissen: banaal maar voor jou misschien wel heel belangrijk. De meest kleine handelingen of prikkels kunnen bij bepaalde groepen voor een heftig effect zorgen.

En dan nog de kans op herhaling, want dat kan ook weer voor een paniekaanval zorgen. Als iemand net een paniekaanval heeft gehad, kan een persoon het gevoel krijgen dat een tweede paniekaanval op komst is. Hierdoor kan  een paniekaanval juist nog verder worden gestimuleerd.

Je hebt niet alles in de hand

Mensen met een tendens voor het krijgen van een paniekaanval willen vaak zoveel mogelijk zelf alles in de hand hebben. Gevoel van onmacht kan binnen enkele seconden een rustig persoon tot een paniekaanval aanzetten. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van paniekaanvallen met beide handen aan te pakken. Dit is de snelste manier naar een rustiger en prettiger leven. 

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…